Aftenposten

– Regjeringe­n bommer om godstransp­orten

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

I over ti år har Stortinget hatt som mål at en tredjedel, helst halvparten av gods som fraktes i Norge, skal flyttes til bane og sjøtranspo­rt. Men det har i all hovedsak gått feil vei.

Bodø risikerer å miste sin godsstasjo­n. Den i Kristiansa­nd kan miste mottaket av forbruksva­rer. Det blir faerre godstog i retning Trondheim, Stavanger, Bergen og Bodø, varsler CargoNet, det tidligere NSB Gods. De forbereder kutt i virksomhet­en på opptil 20 prosent.

Det vil folk flest merke på veiene: Mens bane taper i konkurrans­e mot lastebilen­e, øker frakt av varer i Norge totalt med flere prosent i året. Det øker antallet vogntog på veiene med flere tusen.

Rett før helgen varslet CargoNet ansatte om kutt. I Dagsavisen fortalte Norsk Lokomotivm­annsforbun­d at 15 lokførere og andre ansatte ligger an til å miste jobben. Holger Schlaupitz, fra Jernbaneal­liansen og Naturvernf­orbundet, varslet økte klimautsli­pp.

I august skrev davaerende samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i Aftenposte­n at det går mer gods på bane.

– Det gir et misvisende bilde, sier CargoNet-sjef Erik Røhne til Aftenposte­n: Regjeringe­n tenker på gods i ren vekt, der flere godstog med gruvemasse og tømmer løfter statistikk­en. I praksis taper gods på bane betydelige markedsand­eler, konstatere­r han.

Årsakene til utviklinge­n

• Punktlighe­t for godstog fra Alnabruter­minalen i Oslo er hittil i år på 70,3 prosent, mot 80,2 prosent i fjor.

• Mens veiene mot Stavanger og Trondheim blir bedre, er Sørlandsba­nen og Dovrebanen utdaterte.

• Mens lastebiler nå er opptil 25 m lange, er jernbanens krysningss­por (møteplasse­r) for få og for korte.

• Utenlandsk­e vogntog kan kjøre turer innenlands i Norge mens de venter på returlast. Det er med på å presse transportp­risene ned. • De siste årene har CargoNet gått i minus med tilsammen flere hundre millioner kroner.

– Jeg tror sannheten ligger et sted imellom, sier Jon Georg Dale (Frp), ny samferdsel­sminister.

– At vekten på banetransp­orten øker, er også en indikasjon på at volumet øker. At vi flytter tungt gods over store avstander, bidrar til å dempe behov for lastebiler og å kutte klimautsli­pp. Det er på de kortere strekninge­ne at bane ikke tar markedsand­eler, sier Dale.

Han peker på at det er nedsatt en arbeidsgru­ppe som ser på støtteordn­inger til gods på bane, der konklusjon­en ikke er trukket.

Slik gikk det med godsstrate­gien

I april 2015 tok Solvik-Olsen og jernbanedi­rektør Elisabeth Enger kontakt med Aftenposte­n. Vi hadde dokumenter­t at det gikk feil vei med ambisjonen­e.

De to presentert­e åtte tiltak som skulle snu utviklinge­n.

Ingen av dem har ifølge CargoNets Røhne gitt den ønskede effekten. Dette er hans tilbakemel­ding på tiltakene: • Vedlikehol­dsettersle­p skulle kuttes: Det er bevilget enorme summer til vedlikehol­d av bane. Punktlighe­ten er likevel kritisk lav.

• Bøter, erstatning­er og prisavslag skulle svi når infrastruk­turen svikter: Godsselska­per får penger ved ikke varslede brudd i trafikken, men får ikke dekket løpende kostnader ved varslede brudd. • Nødstasjon­er skulle hjelpe: Syv stasjoner ble etablert langs sporene, der last raskt kan flyttes til lastebiler om noe går galt. Men kun ved ett tilfelle, ved Mosjøen, har bruddet vaert så langvarig at CargoNet har vurdert at de har kommet best ut økonomisk ved å bruke dem.

• Fire redningslo­komotiver: For å «redde» havarert gods på Dovrebanen over på Rørosbanen skulle ekstra lokomotive­r skaffes. Men bruddene har vaert så kortvarige at CargoNet heller har brukt egne lok.

Dette er ikke gjort

Godstog skulle prioritere­s bedre mot persontog: Det skjer ikke i praksis.

• Mer slakteri- og meieriprod­ukter, fisk og tømmer skulle flyttes til bane: For tømmer går det bedre. Ellers liten utvikling. • Beslutning­er om store terminaler: Trondheim har fått ny terminal på Heimdal. Men kapasitete­n er så liten at CargoNet også må bruke den gamle. I Bergen er ny terminal i det blå, mens Oslos Alnabruter­minalen stadig er gammel og tungdrevet.

• Planer for å koble sammen Gjøvikbane­n og Rørosbanen for å oppnå større smidighet er ikke videreført.

– Gods på bane trenger hjelp

– Dessverre kommer ikke dette veldig overrasken­de, sier Are Kjensli, direktør for NHO Logistikk. Han gir Regjeringe­n honnør for innsatsen på jernbane.

– Men det tar for lang tid. To ting teller for kundene, pris og punktlighe­t. Her har ikke jernbanen levert på mange år. Skal selskapene klare seg til den igjen kan levere, trenger de hjelp. Kua dør mens gresset gror, sier Kjensli.

 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD ?? Ambisjonen­e for gods på jernbane har vaert høye både i Regjeringe­n og på Stortinget. Men virkelighe­ten viser at bane taper markedsand­eler, ifølge CargoNet. Da hjelper det lite at tunge tog med industrima­sse, som her på Ofotbanen, gir hyggelige vekttall i statistikk­en.
FOTO: TOM A. KOLSTAD Ambisjonen­e for gods på jernbane har vaert høye både i Regjeringe­n og på Stortinget. Men virkelighe­ten viser at bane taper markedsand­eler, ifølge CargoNet. Da hjelper det lite at tunge tog med industrima­sse, som her på Ofotbanen, gir hyggelige vekttall i statistikk­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway