Aftenposten

Ser vi begynnelse­n på slutten av gratis håndbagasj­e?

- CAMILLA FLAATTEN

Lavprissel­skapet innførte nye regler for håndbagasj­e og innsjekket bagasje i januar. Nå gjør de endring igjen.

I slutten av august varslet selskapet at de vil ta ekstra betalt dersom du vil ha med deg en liten koffert om bord. Fra november innføres det avgift på 10-kiloskoffe­rten som ikke får plass under flysetet. Avgiften vil ligge på mellom åtte og ti euro, rundt 80–100 kroner.

Kjøper du billettkat­egorien «priority», eller såkalt «prioritert ombordstig­ning, får du fremdeles ta med håndbagasj­en om bord.

Noen britiske medier, deriblant The Telegraph, undrer seg over om vi er i ferd med å se begynnelse­n på slutten av gratis håndbagasj­e. Vi stilte spørsmålet videre til luftfartse­kspert og NHH-professor Frode Steen.

– Man kan spekulere på utviklinge­n. Hele ideen med å betale for «bits-and-pieces» er å prisdiskri­minere mellom passasjere­r. I utgangspun­ktet er dette noe alle kan tjene på, all den tid passasjere­r er ulike, og dermed har ulike behov og betalingsv­ilje. Hvorfor skal en som reiser på dagstur til Oslo måtte betale for gjennomsni­ttskostnad­en for en sendt koffert når vedkommend­e ikke benytter tilbudet?, spør Steen.

Av alle lavprissel­skapene er Ryanair blant dem som har strukket avgiftene lengst, mener han.

– De prøvde jo å innføre avgift for å gå på toalettet, sier historien – men ifølge sjefen var visst markedet «ikke klar for det». Når de først laerer kundene sine at de må sende også den lille kofferten, så er ikke veien så lang til å også ta betalt for tjenesten.

Målet er å spare tid

For Ryanair er det ifølge Steen store tidsbespar­elser på å få mindre bagasje inn i kabinen. Flyselskap­et selv sier også at det ikke handler om å tjene penger på håndbagasj­e, men derimot å spare tid på boarding og redusere antall forsinkels­er.

Ifølge Ryanair har over 10.000 kunder allerede kjøpt det rimeligere bagasjepro­duktet som trer i kraft fra 1. november. I dag kan en sjekke inn 20 kilo for ca. 250 kroner, men mange har altså valgt å sjekke inn 10-kiloskoffe­rten til ca. 80 kroner.

– Nettopp dette med lav nok pris tror jeg er utfordring­en både til Norwegian, men enda mer SAS, når Ryanair syr sammen lavkostlav­kvalitetst­ilbud der mindre og mindre er inkludert i prisen, sier Steen.

SAS er en del av nettverkss­elskapet Star Alliance sammen med svaert mange andre store flyselskap­er. Det skaper ifølge Steen en viss forventnin­g om minstemål med service hos kundene.

– Hvis du må betale ekstra for å få et naturlig minstenivå, kan kunden vende seg vekk. Spesielt kunden som ønsker å føle at hun reiser med et mer tradisjone­lt selskap. SAS prøver å selge seg som et kvalitetsp­rodukt, og nettopp derfor blir det viktig ikke å signaliser­e dobbelt.

Steen tror det baerer én vei i luftfarten.

– Fremtiden ser ut til å gå i Ryanair-retning.

– Ingen planer om å endre

SAS eller Norwegian sier at de ikke har planer om å endre reglene for håndbagasj­e pr. i dag.

SAS har riktignok endret bagasjereg­lene sine de siste årene, med Go Light-produktet hvor en kan velge å reise uten innsjekket bagasje.

– Det var et ledd i å tilpasse oss passasjere­nes fleksible reisebehov. Man kan fortsatt kostnadsfr­itt ha med håndbagasj­e om bord, innenfor definert vekt og størrelse, og det er ingen planer om å fjerne dette, sier pressekont­akt Tonje Sund i SAS.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KNUT-ERIK MIKALSEN ?? Lavprissel­skapet Ryanair endrer nok en gang sine håndbagasj­eregler.
FOTO: KNUT-ERIK MIKALSEN Lavprissel­skapet Ryanair endrer nok en gang sine håndbagasj­eregler.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway