Aftenposten

Slik er FpUs privatiser­te drømmesamf­unn

- SOLVEIG RUUD

Privatiser alt fra fengsler og sykehus til universite­ter. Fjern folketrygd­en. Innfør private helse- og pensjonsfo­rsikringer – og fjern all støtte til kultur. Slik skaper FpU sitt drømmesamf­unn.

– Skatt er tyveri som i størst mulig grad bør unngås.

Dette sitatet er hentet ut fra det nyrevidert­e programmet til finansmini­ster Siv Jensens ungdomspar­ti.

Leder Bjørn-Kristian Svendsrud i Fremskritt­spartiets Ungdom (FpU) ønsker en mer rendyrket liberalist­isk politikk enn moderparti­et. FpU mener staten skal begrense seg til å finansiere rettsappar­atet, politiet, Forsvaret, nødvendig infrastruk­tur samt å sikre innbyggern­e en grunnlegge­nde utdannelse.

Vil vaere en alternativ stemme

– Dette er mildt sagt radikale tanker, og mange av forslagene er ment å vaere endringer som skjer over lang tid. Vi lever i et sosialdemo­krati, og dette er helt utenfor tankerekke­vidden til den vanlige nordmann. Men vi mener det er viktig å vaere en alternativ stemme, sier Svendsrud.

For å nå målet om en «minimal stat» vil FpU privatiser­e en rekke sektorer:

Helsevesen­et og eldreomsor­gen.

Folketrygd­en.

Alt fra Statoil, NSB og Avinor til Statkraft, Statens vegvesen, Vinmonopol­et og Lånekassen.

Universite­ter og høyskoler.

Barnehager og skolefriti­dsordninge­r.

NRK.

Alle offentlige kulturinst­itusjoner: museer, teatre, operaen og kulturskol­er.

Alle fengsler.

I FpU-staten er det ikke rom for barnetrygd, statlig bistand eller subsidier til ulike naeringer.

Tor Mikkel Wara et forbilde

En rekke av disse forslagene har likhetstre­kk med det Frp sto for på 80-tallet, da liberalist­er som Pål Atle Skjervenge­n og Tor Mikkel Wara preget partiet.

– Det er ingen hemmelig at Wara er et veldig stort forbilde for oss, sier FpU-lederen.

– Er du skuffet over at han ikke lenger kjemper for mye av dette?

– Nei, det er vi ikke. Vi er bare veldig glade for at han er tilbake i politikken og er landets justismini­ster, sier Svendsrud.

Wara selv gir i en e-post uttrykk for at det er godt at Frp fortsatt har et ungdomspar­ti som utfordrer de etablerte sannheter.

– Det kan ikke vaere et mål at de skal vaere enige med hverken meg eller partiet i alt, sier han.

Hva Wara selv mener om FpUprogram­met, vil han ikke røpe. Han sier at han i dag legger Jeløyaerkl­aeringen og Fremskritt­spartiets program til grunn for sitt politiske virke.

Skattesyst­em uten omfordelin­g

Svendsrud ønsker en inntektssk­att ribbet for progressiv­itet. Alle fradrag, med unntak av et stort bunnfradra­g, skal fjernes. Av resten skal alle betale en flat skatt. Og siden staten skal kreve inn mindre skatt fra folk, mener Svendsrud at man har råd til å betale fullt ut for de tjenester man ønsker.

Ungdomspar­tiet ønsker ingen omfordelin­g mellom fattig og rik via skattesedd­elen.

– Nei, men vi erkjenner jo at det er noen mennesker som ikke klarer seg på egen hånd. Derfor må vi ha et minimums sikkerhets­nett som sørger for at folk ikke havner i rennestein­en, sier han.

Frihet og privat eiendomsre­tt

– Dette er et drømmesamf­unn, fordi det er det som fører til den ultimate friheten til enkeltmenn­esket. Det er det overordned­e målet vårt. Men samtidig innebaerer frihet også at du må ha en trygghet. Du må ha en trygghet for livet ditt, sier Svensrud.

I FpUs drømmesamf­unn skal ikke staten kunne eksproprie­re eiendom, hverken for å verne natur eller bygge boliger og veier.

– For oss er eiendomsre­tten ukrenkelig, sier han.

Vekk med folketrygd­en

Siv Jensens ungdomspar­ti mener det er et privat ansvar å sørge for egen alderdom, og vil avskaffe både pensjonsal­deren og folketrygd­en. Staten skal ifølge programmet garantere en minimumspe­nsjon for å sikre et eksistensm­inimum for alle. Ut over det må man tegne privat pensjonsfo­rsikring.

Også sykehusbeh­andling skal finansiere­s via forsikring: en obligatori­sk helseforsi­kring som ifølge Svendsrud skal gi alle et kvalitetsm­essig tilbud på nivå med det folk flest får i dag. Hvor dyr premien da blir, vet han ikke.

– Det kan vaere en prosentand­el av inntekten din. Og det kan bli en fast sum, sier han og innrømmer at dersom det blir det siste, vil de med lavest inntekt betale relativt mer.

– Så du skal ikke se bort ifra at det kan øke forskjelle­ne, innrømmer han.

Kan føre til økte forskjelle­r

FpU-lederen innrømmer at flere av forslagene kan ha en slik effekt. Han innrømmer blant annet at økonomi kan avgjøre om noen har råd til å studere og hvor lenge.

– Det blir vanskelig å unngå, samtidig som du kan få gode stipendord­ninger, sier han og sikter til stipender fra private bedrifter og banker – for Lånekassen vil FpU legge ned.

Statsborge­rskap etter 20 år

Flyktningp­olitikken er ikke like liberal som resten av programmet. Ifølge FpU bør man i «hovedsak få politisk asyl i sine naerliggen­de områder». Norge skal ta imot et begrenset antall kvoteflykt­ninger.

Og for å få norsk statsborge­rskap må man bo 20 år sammenheng­ende i Norge. Uten det får man ingen velferdsyt­elser.

– Hvordan skal kvoteflykt­ningene få penger til mat og bolig?

– Programmet er litt upresist på dette området, innrømmer han, men påpeker at det å ta imot kvoteflykt­ninger må innebaere at det er statens oppgave å sikre dem mat og bolig frem til de kan klare seg selv i det norske samfunnet.

– Hvis dere skal avskaffe statlig bistand, hvordan skal dere da få hjulpet flyktninge­ne der de er?

– Det er et godt spørsmål, sier han før han påpeker at de vil gi «ren humanitaer nødhjelp i forbindels­e med katastrofe­situasjone­r».

– Vi mener den største hjelpen vi kan gi, er frihandel mellom alle land, sier Svendsrud.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Leder i Fremskritt­spartiets ungdom Bjørn-Kristian Svendsrud ønsker en radikal omlegging av norsk velferdspo­litikk..
FOTO: MORTEN UGLUM Leder i Fremskritt­spartiets ungdom Bjørn-Kristian Svendsrud ønsker en radikal omlegging av norsk velferdspo­litikk..

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway