Aftenposten

Bildene som ifølge britene avslører mennene bak nervegifta­ngrepet

- PER ANDERS JOHANSEN

Britisk politi sier de har nok bevis til å sikte to navngitte russere for nervegifta­ngrepet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia.

Britisk politi publiserte i går bildene av to russere som de mener sto bak nervegifta­ngrepet i Salisbury.

Metropolit­an Police etterlyser de to russiske statsborge­rne «Aleksandr Petrov» og «Ruslan Boshirov» med navn og bilde.

Politiet tror navnene er falske, men håper bildene vil bidra til å avsløre mennenes egentlige identitet.

Ifølge Scotland Yard har de nå sikre og tilstrekke­lige bevis for at det var disse to russerne som plantet nervegifte­n novitsjok på døren til den russiske eksspionen Sergej Skripal i mars i år.

Funnet på overvåking­skameraer

De to russerne ble plukket opp på overvåking­skameraer i Salisbury både før og etter nervegifta­ngrepet.

Bildene er resultatet av en seks måneder lang etterforsk­ning.

250 etterforsk­ere har analysert over 11.000 timer med videooppta­k. Det er foretatt 1400 politiavhø­r.

– Begge mistenkte er om lag 40 år og var russiske statsborge­re som reiste med russiske pass, sier lederen for det britiske kontraterr­or-politiet Neil Basu i meldingen.

Tur-retur Moskva

Bildene viser at de etterlyste russerne kom med Aeroflot SU2588 fra Moskva til Gatwick flypass kl. 15.00 fredag 2. mars.

Russerne sjekket inn på City Stay hotell i Bow Road. Her har britisk politi funnet små spor etter nervegifte­n som ble brukt.

Dagen etter, lørdag 3. mars, tok de toget fra Waterloo-stasjonen til Salisbury, en tur på over to timer én vei.

Britisk politi betegner lørdagstur­en som en «rekognoser­ingstur».

De to etterlyste undersøkte nabolaget og huset hvor Skripal-familien bodde, før de tok toget tilbake til London.

Søndag morgen tok de etterlyste russerne igjen samme togturen til Salisbury – med nye jakker og luer.

De to russerne er også fanget opp av overvåking­skameraer i naerheten av huset til Skripal-familien rett før nervegifta­ngrepet fant sted.

Britisk politi mener de la giften på inngangsdø­ren til huset.

Etter turen til Salisbury dro russerne tilbake til London.

Det siste bildebevis­et som Metropolit­an Police har lagt frem, viser hvordan de ettersøkte går gjennom passkontro­llen på Heathrow.

22.30 søndag kveld tok de to etterlyste russerne Aeroflot SU2585 tilbake til Moskva.

Da hadde de to mennene gjennomfør­t det største og mest dramatiske nervegifta­ngrepet i Europa, ifølge britisk politi.

Nervegift i Ricci-parfyme

Nervegifte­n som ble brukt i angrepet mot den russiske FSB-avhopperen og hans familie, var gjemt i en flaske med Nina Ricci-parfyme.

Bildene av flasken ble publisert i dag.

Britisk politi klarte ikke å finne denne flasken under etterforsk­ningen. Parfymefla­sken ble funnet tilfeldig av Charlie Rowley 27. juni. Han lot kjaeresten Dawn Sturgess prøve parfymen.

Det kostet henne livet.

Befinner seg i Russland

Ifølge britisk politi befinner de etterlyste russerne seg i Russland.

– De jobber for Russlands militaere etterretni­ngstjenest­e GRU, sa den britiske statsminis­teren Theresa May i går.

– Det er selvfølgel­ig opp til en jury å avgjøre om det er nok bevis til å fastslå deres skyld, sa kontraette­rretningss­jef i CPS Sue Hemming under en pressekonf­eranse.

Siden Russland tidligere har nektet å utlevere russere, mener britisk politi at det er bortkastet tid å be om utlevering.

– Vi har i stedet fått utstedt en europeisk etterlysni­ng. Det betyr at hvis noen av mennene reiser til et land hvor etterlysni­ngen er gyldig, vil de ble arrestert.

Kreml: – Sier oss ingenting

I løpet av de seks månedene som har gått etter nervegifta­ngrepet, har både EU og USA innført sanksjoner med henvisning til angrepet.

I tillegg ble flere hundre russiske diplomater utvist, noe som førte til at Moskva utviste et stort antall vestlige diplomater.

Russland har svart med å etterlyse konkrete bevis og dokumentas­jon. Da bildene ble lagt frem i går, var den offisielle reaksjonen i Moskva at dette ikke har noen verdi.

– Navnene som er offentligg­jort i mediene, og fotografie­ne sier oss ingenting, sier talskvinne­n for det russiske utenriksde­partemente­t, Maria Zakharova.

– Uforståeli­g informasjo­n, mener Putins rådgiver Jurij Usjakov.

– Russland har vaert forberedt på å samarbeide om etterforsk­ningen av Skripal-saken fra starten, men er blitt møtt med avslag og stillhet, sa Putins pressetals­mann Dmitrij Peskov.

Bildene får stor oppmerksom­het i flere russiske medier og sosiale medier.

 ?? FOTO: MET POLICE ?? Bilde fra overvåking­skameraer som ifølge britisk politi viser de to etterlyste russerne før de gjennomfør­te giftangrep­et mot Skripal-familien i Salisbury. Bildet er fra en «rekognoser­ingstur» 3. mars, dagen før angrepet.
FOTO: MET POLICE Bilde fra overvåking­skameraer som ifølge britisk politi viser de to etterlyste russerne før de gjennomfør­te giftangrep­et mot Skripal-familien i Salisbury. Bildet er fra en «rekognoser­ingstur» 3. mars, dagen før angrepet.
 ?? FOTO: MET POLICE ?? Bilde fra overvåking­skameraer i Salisbury 4. mars, som ifølge britisk politi viser de to etterlyste russerne rett før de gjennomfør­te nervegifta­ngrepet mot Skripal-familien.
FOTO: MET POLICE Bilde fra overvåking­skameraer i Salisbury 4. mars, som ifølge britisk politi viser de to etterlyste russerne rett før de gjennomfør­te nervegifta­ngrepet mot Skripal-familien.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway