Aftenposten

22 July får blandet mottagelse etter verdenspre­mieren

- THEA STORØY ELNAN

«Sterk», «viktig» og «flat» er blant ordene som brukes for å beskrive 22 July, som ble vist for første gang i går.

I går hadde den Netflix-finansiert­e filmen om terrorangr­epene 22. juli 2011 verdenspre­miere på filmfestiv­alen i Venezia. Filmen, som først skulle hete Norway, får blandet mottagelse av internasjo­nale journalist­er.

– Jeg liker at Behring Breivik ikke blir portretter­t som et monster, men at regissør Paul Greengrass har gjort ham til en nyansert og menneskeli­g terrorist, sier Fiaba di Martino, filmjourna­list i det italienske magasinet Film Tv.

– Hadde han blitt fremstilt som et monster og en galning, så hadde han kanskje fremstått som at han er mindre ansvarlig for hva han gjorde. Du kan se i filmen at han vet hva han driver med. Det er det mest forferdeli­ge. Det gjør at man forstår bedre hvem han er, og at flere enn han kunne utført terroren. Dette kunne skjedd i dag, sier hun.

– Ble ekstremt sjokkert

Di Martino husker terrorangr­epet godt, og hun synes Greengrass har fått til en god fremstilli­ng av hendelsen.

– Selv om jeg var i Italia og langt unna, ble jeg så ekstremt sjokkert av hendelsen at jeg fortsatt husker dagen svaert godt. Jeg synes filmen var veldig sterk. Den beskrev alt som skjedde, og jeg ble satt tilbake i tid, sier hun.

Også sjefredakt­ør Gunther Baumann i Filmclicks, et østerriksk filmmagasi­n, er imponert over filmen.

– Jeg synes det er en veldig god film, som på en dokumentar­isk måte formidler det som skjedde den 22. juli 2011, og intensjone­ne og følelsene på alle sider, sier han.

Han mener Behring Breivik blir portretter­t på en måte som gjør ham til en «bad guy» man virkelig ikke sympatiser­er med.

– Han er for mørk og for annerledes til det, selv om han ikke er gal, sier Baumann.

– Jeg anbefaler alle å se den. Det er viktig for hele verden å få innsyn i det som hendte den dagen, sier han.

– Filmen er flat

Flere er mindre begeistret for filmen. En italiensk journalist vi snakker med, som ikke vil siteres med fullt navn, mener filmen utnytter hendelsen og lager kommersiel­l underholdn­ing av terroren.

Manolis Kranakis, journalist i Flix.gr, den største nettavisen for film i Hellas, likte ikke filmen.

– Filmen er flat. Ingenting av det som skjer gjør en veldig anspent, og filmen vekker ingen store følelser i meg. Man lever seg selvfølgel­ig inn i ofrenes opplevelse­r, men det er ingenting nytt i historien som vi ikke allerede vet, sier han.

– Overfladis­k

Danske Simon Johansen, som er journalist i filmmagasi­net Ekko, mener Greengrass prøver å fortelle for mye på for kort tid.

– Den blir litt overfladis­k. Men jeg synes han er respektful­l overfor ofrenes historie. Den sterkeste delen av fortelling­en er historien om Viljar Hanssen. Men det er litt merkelig at alle snakker engelsk, sier Johansen.

Han mener Anders Danielsen Lie er en fantastisk skuespille­r og den som drar filmen.

– Jeg skulle gjerne kommet dypere under huden på Behring Breiviks historie. Jeg skjønner at man ikke får inn mange nyansering­er i en så innholdsri­k historie, så kanskje noen burde lage en egen film om terroriste­ns liv, sier Johansen.

 ?? STORØY ELNAN
FOTO: THEA ?? Fiaba di Martino er filmjourna­list i det italienske magasinet Film Tv. Hun mener «22 July» er en sterk og god film. – Det er bra at terroriste­n ikke blir fremstilt som en galning, sier hun.
STORØY ELNAN FOTO: THEA Fiaba di Martino er filmjourna­list i det italienske magasinet Film Tv. Hun mener «22 July» er en sterk og god film. – Det er bra at terroriste­n ikke blir fremstilt som en galning, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway