Aftenposten

Er en mye enklere film enn Poppes

-

slik pårørende etter 22. juli har fryktet. I form ligger den naermere et sobert dokudrama.

22 July er basert på Åsne Seierstads En av oss, men er ikke i naerheten av å vaere en gjengivels­e av boken. Greengrass har tatt sine egne valg og plukket ut sine hovedperso­ner. En av dem er terroriste­n. Den andre er Viljar Hansen, en av de overlevend­e som ble svaert alvorlig skadet.

Greengrass starter filmen på gården hvor Behring Breivik laget bomben som tok livet av åtte mennesker i Regjerings­kvartalet. Dette kryssklipp­es med glade ungdommer som ankommer Utøya.

Regissøren vil favne om mye, noe som gjør historien til tider kaotisk. Han vil fortelle om både ofrene, politikern­e, høyreekstr­emisme og terroriste­n. Kanskje burde han valgt et hovedfokus.

Sobert

Du får se eksplosjon­en i Regjerings­kvartalet, uten at den er spesielt spekulativ­t beskrevet. Men når skytingen på Utøya starter, har ikke Greengrass de samme skruplene som Poppe. Han viser oss klart og tydelig hvordan Breivik plukker opp sine våpen og plaffer ned uskyldige barn.

Selvfølgel­ig er det ubehagelig. Det skal det vaere.

Beskriver denne sekvensen grusomhete­ne og frykten som utspant seg mens angrepet pågikk? Overhodet ikke. Greengrass observerer, han er tilbakehol­den og beveger seg ikke under huden på redselen. Skytesekve­nsen er kort. Ja, du ser blod og du får se naerbilder av skuddsår, men regissøren utbroderer ikke.

Dette er ikke en actionpreg­et skyteorgie og oppleves ikke som spekulativ. Den er nødvendig for å gi mening til alt som skjer etterpå – for det er her Greengrass har lagt sitt hovedfokus.

Det vil alltid vaere for tidlig

Man kan godt mene at det er for tidlig å lage dramafilme­r om 22. juli. Det betyr ikke at man ikke skal gjøre det.

Etter andre verdenskri­g tok det ikke lang tid før filmene kom. Mange filmer er glemt nå, men noen, som The Best Years of Our Lives (1946), står igjen som en påminnelse om hva krig gjør med oss.

Film er et sterkt medium, og kan vaere med på å tolke og analysere hendelsene. Kanskje ikke for de naert involverte og pårørende. For dem tror jeg ikke Greengrass’ film vil gi så mye.

22 july kan vaere en måte for de av oss som ikke var direkte involvert i tragedien til ikke å glemme.

Engelsk dialog

Det er mye som fungerer godt i 22 july. Det nøkterne filmspråke­t og det dokumentar­iske preget er et godt og usentiment­alt grep.

Andre elementer er snåle. Alle skuespille­rne er norske, men dialogen er på engelsk. Det må ha vaert hemmende for skuespille­rne, men var kanskje nødvendig for at regissøren skulle skjønne hva som skjedde under innspillin­gen.

Spesielt i starten av filmen oppleves språket som fremmedgjø­rende. Heldigvis går det seg til.

Fremstilli­ngen av Behring Breivik vil provosere

Så er det fremstilli­ngen av Anders Behring Breivik. Når vi ser bilder av den virkelige terroriste­n fra rettssalen, ser vi et monster. Høy, blond, iskald, ondskapsfu­ll. Greengrass har valgt en annen tilnaermin­g som nok vil provosere mange.

Danielsen Lie spiller ham nyansert. Det er et mørke her vi bare aner konturene av. Sekvensen fra politiavhø­rene, hvor gjerningsm­annen sitter og drikker cola og spiser pizza etter å ha drept 77 mennesker, er skremmende god. Det er ikke slik vi vil se ham. Vi vil se en Hannibal Lecter slik, ikke en av oss.

Tolkningen av terroriste­n som noe annet enn djevelen selv gjør 22 july til en bedre og mer problemati­sk film.

Danielsen Lie overspille­r ikke. Han fremstår som en blanding av iskald og stakkarsli­g. Skal vi synes synd på ham? Ha sympati? Nei, men kanskje burde Greengrass vaert klarere i sin skildring av terroriste­n.

Det virker som om regissøren selv også har problemer med å forstå motivasjon­skraften og hatet som lå bak terroren. 22 july gjør deg ikke klokere på hva som egentlig foregikk inne i hodet hans.

Holder avstand til ødeleggels­er

Filmens andre hovedsynsv­inkel er Viljar, hans familie og broren som kom fysisk uskadet fra øya.

Her kommer det litt følelser og menneskeli­ghet inn i skildringe­ne. Samspillet mellom den skadede Viljar og broren Torje er sterke, men også her holder Greengrass tilbake og skyr det sentimenta­le.

Ulempen med regissøren­s dokumentar­iske stil er at intensitet­en forsvinner. Filmen er på grensen til for kjølig. De enorme ødeleggels­ene og psykiske senskadene som ofrene fortsatt lider av, holdes på avstand.

Det gjør 22 July til en enklere film å se enn Poppes Utøya, og sistnevnte gjorde derfor et langt sterkere inntrykk.

 ??  ?? May Synnøve Rogne
May Synnøve Rogne
 ?? ERIK AAVATSMARK/TT NYHETSBYRÅ­N
FOTO: ?? To brødre fanget i et mareritt: Torje Hanssen (Isak Bakli Aglen) og Viljar Hanssen (Jonas Strand Gravli)
ERIK AAVATSMARK/TT NYHETSBYRÅ­N FOTO: To brødre fanget i et mareritt: Torje Hanssen (Isak Bakli Aglen) og Viljar Hanssen (Jonas Strand Gravli)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway