Aftenposten

Velferdsst­atens innvandred­e klienter

-

en siste bølgen av migranter fra 2015 kan fort blir sittende fast på bunnen av det svenske samfunnet. Politikern­e snakker mye om problemene, men få kommer med nye løsninger. som er på vei hjem fra morgenskif­tet som bussjåfør. Da vi kommer inn på bilbrannen­e, er han mest opptatt av at nye biler oser verre enn gamle biler når de brenner: «Mer plast, forstår du»? Han mener unge tenner på for å tøffe seg. Selv legger han skylden på foreldrene.

Biskopsgår­den har hatt flere hundre slike bilbål, men denne sensommere­n har pyromanene vaert aktive i andre bydeler. Hirsi mener dette har å gjøre med at Biskopsgår­den har sterke kriminelle gjenger. Han hevder at gjengene tilbyr seg å kreve inn erstatning på vegne av bileiere, noe som avskrekker mer enn betingede dommer og samfunnstj­eneste.

Integrasjo­n i stå

Det mest iøynefalle­nde med Biskopsgår­den, er at bydelen ligger i Sverige. Du ser flere hvite svensker på Piccadilly. Om lag halvparten av befolkning­en i Biskopsgår­den er født i utlandet og mye av resten har innvandrer­bakgrunn. På Sjumilskol­an på Nordre Biskopsgår­den er det 99 prosent innvandrer­barn. Bare 44 prosent fullfører skoleløpet.

Ifølge Statistisk sentralbyr­å er 18,5 prosent av Sveriges ti millioner innbyggere født i utlandet. En del har assimilert seg, men mange – spesielt fra Midtøsten og Afrika – har endt opp i bydeler hvor integrasjo­nen har gått i stå. Dette er et planlagt problem. I 1965 vedtok man «Millionpro­grammet», for å bygge en million nye boliger i et land med 7,7 millioner innbyggere.

De nådde målet, men i andre henseender gikk drabantbye­ne skeis. Blokkene i utkanten av Göteborg var ment å huse arbeiderne for en ekspandere­nde svensk industri. Men ikke før var siste gule murstein lagt, før avindustri­aliseringe­n satte inn.

Svenskene flyttet ut og utleieleil­ighetene fyltes av gjestearbe­idere, migranter og flyktninge­r.

«Antall asylsøkere har falt»

Denne trenden tiltok på 2000-tallet. I 2014 kom det flere innvandrer­e til Sverige enn noen gang før, flere asylsøkere enn noen gang før og andelen fra Afrika og Midtøsten var større en noen gang før.

I 2015 søkte 162 877 personer asyl i Sverige. Siden da gang har antallet falt med fire femtedeler. Migrations­verket anslår at 34 500 asylsøkere vil ta seg til Sverige i år.

På tross av dette topper innvandrin­g valgagenda­en. En opinionsmå­ling for Ipsos i april fant at 60 prosent av de spurte ønsker å ta imot faerre flyktninge­r enn i dag. Det står alle toneangive­nde partier rede til å levere.

Uavhengig av dette må Sverige finne en løsning på segregerin­gen som alt har inntruffet. Det er fare for at den siste bølgen migranter blir sittende fast på bunnen. Dette gjelder ikke bare Biskopgård­en, det gjelder hele Sverige.

Dette synes å ha å gjøre med antall, økonomi og med kultur. I 2010 fikk avisen Aftonblade­ts kampanje «Vi gillar olika» flere hundre tusen godhetspos­erende likes i sosiale medier. Ironisk nok har svenskene fått hva de etterspurt­e. Sverige har i senere tid hatt den raskest voksende økonomiske ulikheten blant OECD-land. Det er et resultat av massiv lavskolert innvandrin­g.

Vanskelig å bli «svensk»

Økt ulikhet ledsages av etnisk segregerin­g. Ifølge avisen Dagens Samhälle har segregerin­gen økt i 209 av landets 290 kommuner. Dette handler mer enn økonomi. Økonomen Emma Neuman har funnet at når andelen ikke-europeere overstiger to til tre prosent, begynner svenskene å flytte ut.

Forskerne Tobias Hübinette og Catrin Lundström beskriver i en fagartikke­l et motsetning­sfullt nasjonalt selvbilde som «verdens mest progressiv­e og venstrelib­erale land», men også en hvit, homogen nasjon. Dette «danner en dobbeltbin­ding som gjør det nesten umulig å omdanne svenskhet til noe som også inkluderer fargede».

Da jeg spør de svensk-somaliske ungdommene som står rundt Socialdemo­kraternas valgmedarb­eider på Friskväder­storget om de tror svenskene ser på dem som svenske, er svaret unisont nei, med aksent og utropstegn. Det er vanskelig å nå en udefinert, men høy, terskel for å bli ansett som svensk når integrerin­gsagentene (altså svenskene) har flyttet.

Biskopsgår­den er en sosialdemo­kratisk bastion med 42 prosent av stemmene i 2014-valget. I år går de til valg på å snu segregerin­gen. I korte trekk er midlene mer utdannelse, arbeidstil­tak og mer penger. Det minner mistenkeli­g om tiltakene i den svenske «Storstadss­atsningen» som tidlig på 2000-tallet kostet 2,5 milliarder, og fikk begrensede resultater.

Moderatern­a påpeker dette. De vil heller skyve integrerin­gsbyrden over på innvandrer­ne. I Sverigedem­okraternas partiprogr­am nevnes

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway