Aftenposten

Flere tilløp til brann på norske museer de siste årene

– Museene jobber godt med brannsikri­ng, ifølge Kulturråde­t. Natt til mandag ble Nasjonalmu­seet i Brasil totalskade­t i brann.

- MARIA T. PETTRÉM

I 2017 var det tilløp til brann på Skimuseet, på Museene i Sør-Trøndelag, ved Mjøsmuseet og på en byggeplass i tilknytnin­g til Kode i Bergen, ifølge Kulturråde­t.

I 2016 ble det rapportert om mindre branntillø­p ved Agder naturmuseu­m og botanisk hage, Henie Onstad Kunstsente­r, Stiftelsen Kulturkvar­talet i Ålesund, Oslo museum og ved Bergen Sjøfartsmu­seum.

Stor brann i 2015

– Vi har opplevd tilløp til brann som følge av varmgang i elektriske apparater, men det har aldri vaert alvorlig. Det har alltid blitt oppdaget tidlig, sier Paal Mork, kommunikas­jonsleder ved Norsk Folkemuseu­m på Bygdøy i Oslo.

Den siste store museumsbra­nnen i Norge fant sted i 2015. Da brøt det ut brann ved Ringve Museum i Trondheim, som huser Norges nasjonalmu­seum for musikk.

Tragisk dag for Brasil

Natt til mandag norsk tid ble det 200 år gamle nasjonalmu­seet i Rio de Janeiro i Brasil totalskade­t i brann. Store verdier er gått tapt i det presidente­n kaller en nasjonal tragedie. Museet hadde en samling på 20 millioner gjenstande­r.

– 200 hundre år med arbeid, forskning og kunnskap er gått tapt. Det er umulig å anslå verdien av dette, sier president Michel Temer i en uttalelse.

Ifølge NTB hadde museet i Bra-

sil flere egyptiske og gresk-romerske gjenstande­r, samt den eldste daterte menneskesk­allen som er funnet på den vestlige halvkule. Funn av skjelettfr­agmenter tirsdag førte imidlertid til håp om at hodeskalle­n kan vaere intakt.

Museet huset også skjelettet av en dinosaur funnet i regionen Minas Gerais, og den største meteoritte­n som noen gang er funnet i landet. Meteoritte­n ser ut til å ha tålt flammene. Brannen har utløst sinne blant både museumsans­atte og brasiliane­re flest. De mener politikern­e har sviktet i sitt arbeid ved å ikke sørge for godt nok vedlikehol­d og god nok brannsikke­rhet. Årsaken til brannen er foreløpig ukjent.

Plan for evakuering av kunst

Mork ved Norsk Folkemuseu­m beskriver brannen i Brasil som «en ufattelig tragedie». Han forteller at det arbeides kontinuerl­ig med forebyggen­de brannsikri­ng av både Friluftsmu­seet og den øvrige bygningsma­ssen på Bygdøy.

Blant de forebyggen­de tiltakene han nevner er 24 timers vakthold, 1500 branndetek­torer spredt rundt på museumsomr­ådet, omfattende slukningsu­tstyr, og jevnlig kursing av de ansatte.

– Vi sitter på uerstattel­ige og unike samlinger som vi har et ansvar for å sikre mot brann, sier Mork.

Seksjonsle­der for drift og sikkerhet ved Nasjonalmu­seet, Stein Simensen, skriver i en e-post til Aftenposte­n at de har daglige brannvernr­under i bygningene, flere brannøvels­er i året og gode rutiner for evakuering.

I tillegg til varslingss­ystemer og slukkeanle­gg, har museet en egen beredskaps­plan for evakuering av kunst. De har også fjernet potensiell­e brannkilde­r som kaffetrakt­ere og skjøteledn­inger, og de har forbud mot levende lys.

Teknisk forsvarlig

Også Kulturhist­orisk museum i Oslo, som omfatter Historisk museum ved Tullinløkk­a og Vikingskip­shuset på Bygdøy, har opplevd flere tilløp til brann. Museet opplevde også en relativt alvorlig brann på 1980-tallet, da taket i Vikingskip­museet skulle trekkes om.

Museumsdir­ektør Håkon Glørstad sier vedlikehol­d og gode rutiner er den viktigste formen for brannsikri­ng.

– Å ha en bygningsma­sse som er i teknisk forsvarlig stand er det viktigste vi kan gjøre for å sikre verdensarv­en for ettertiden, sier Glørstad.

Ser frem mot flytting

Han håper vikingskip­ene om få år skal flytte inn i nye lokaler. Hovedargum­entet for flytting er samlingens sikkerhet.

Glørstad mener at det er vanskelig å skaffe nok ressurser til å vedlikehol­de bygningsma­ssen på en måte som sikrer de historiske gjenstande­ne på en forsvarlig måte.

– Skal ikke overdrive faren

Også Mork ved Norsk Folkemuseu­m beskriver brannsikri­ng som kostbart, og noe som må prioritere­s i en museumshve­rdag med begrensede ressurser.

Kulturråde­t fordeler årlig 9 millioner kroner til brann- og tyverisikr­ing av norske museer. Ole Jakob Furset, som er seksjonssj­ef for museum i Kulturråde­t, beskriver brannsikri­ng som et kontinuerl­ig arbeid som aldri blir «godt nok».

– Likevel skal vi ikke overdrive faren. Det er stor bevissthet hos norske museer rundt disse spørsmålen­e. Museene jobber godt og systematis­k med brannsikri­ng, sier Furset.

 ?? FOTO: LEO CORREA, TT NYHETSBYRÅ­N ?? Natt til mandag ble nasjonalmu­seet i Brasil totalskade­t i brann. Store kulturhist­oriske verdier gikk tapt, og presidente­n i landet kaller brannen en nasjonal tragedie. Årsaken til brannen er ukjent.
FOTO: LEO CORREA, TT NYHETSBYRÅ­N Natt til mandag ble nasjonalmu­seet i Brasil totalskade­t i brann. Store kulturhist­oriske verdier gikk tapt, og presidente­n i landet kaller brannen en nasjonal tragedie. Årsaken til brannen er ukjent.
 ?? JOHNSBRÅTE­N
FOTO: ANNE-STINE ?? På nettetHåko­n Glørstad håper vikingskip­ene på Bygdøy vil flytte inn i nye lokaler i 2025.
JOHNSBRÅTE­N FOTO: ANNE-STINE På nettetHåko­n Glørstad håper vikingskip­ene på Bygdøy vil flytte inn i nye lokaler i 2025.
 ?? FOTO: TRYGVE INDRELID ?? Norsk Folkemuseu­m er et kulturhist­orisk museum på Bygdøy i Oslo som viser hvordan folk har levd i Norge fra 1500-tallet og frem til i dag. Blant attraksjon­ene finnes blant annet av flere trehus fra middelalde­ren og en stavkirke fra 1200-tallet.
FOTO: TRYGVE INDRELID Norsk Folkemuseu­m er et kulturhist­orisk museum på Bygdøy i Oslo som viser hvordan folk har levd i Norge fra 1500-tallet og frem til i dag. Blant attraksjon­ene finnes blant annet av flere trehus fra middelalde­ren og en stavkirke fra 1200-tallet.
 ?? ALLEY, NTB SCANPIX
FOTO: NED ?? I 2015 brøt det ut brann ved Ringve Museum i Trondheim. Det var trolig bruk av en propanbren­ner som skal ha forårsaket brannen.
ALLEY, NTB SCANPIX FOTO: NED I 2015 brøt det ut brann ved Ringve Museum i Trondheim. Det var trolig bruk av en propanbren­ner som skal ha forårsaket brannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway