Aftenposten

Som en berg-og-dal-bane

- Smørbukk

Grilleriet gløder ikke like intenst. Les hvorfor de rykker ned en karakter.

– Har dere satt dere ned her selv? Har noen vist dere til dette bordet?

Den aggressive servitøren har ikke fått med seg at vi er blitt tildelt bord av en annen servitør og spør enda en gang for å vaere på den sikre siden, før hun forsvinner.

Deretter sitter vi og blomstrer en stund før vi får tilbud om menyer og et glass vann.

Griser med vinger

– Pingviner på menyen? Spisefølge­t har ennå ikke tatt på seg brillene og retter det kjapt til pigwings idet synet er bedre. Grilleriet byr på en daglig tre- til femretters­meny samt en à la carte-meny med mange spennende retter. Den strenge servitøren kommer med en kurv småtørt brød og tar imot våre bestilling­er. Et smil er kilometerv­is unna.

Lunt og trivelig

Grilleriet er en gigantisk restaurant i Folketeate­rpassasjen, men de har vaert flinke til å innrede spisestede­t. En bar i midten, sofaer langs den ene siden, små og store bord og mange levende lys gir en lun og fin stemning. Her er også et åpent kjøkken som ikke alltid er like stas. Denne litt stille kvelden sitter en servitør på en stol og skravler med en gjespende kokk.

Bet for bet

– En meget god forrett, synes spisefølge­t, som har valgt dagens treretter. Den starter med en betetartar som minner mye om en rett vi nylig spiste på Kolonialen. Den består av ulike beter, både rå og syltede, som blandes med ferskosten nyr. Resultatet er en deilig rett i ulik tekstur med mye sødme og syrlighet.

Den andre forretten er dessverre ikke tert til å bli fullbooket under hele spilleperi­oden til A Phantom of the Opera.

Hovedrette­ne deler seg også i to. Kveitestyk­ket ser innbydende ut, men er tørt etter for lang varmebehan­dling. Det er godt krydret, og det hjelper på tørrheten med luftig og salt potetespum­a. I tillegg er det god spinat, vårløk og en grønn, velduftend­e urteolje til. Porsjonen er også meget stor og mettende, om man er glad i tørr fisk.

Måltidets høydepunkt

– Nydelig! Dette er noe av det beste jeg har spist på lenge, sier spisefølge­t. En av grillrette­ne på menyen er svinekam, og denne gir deg bakoversve­is. Kjøttet er mørt og saftig, salt og velsmakend­e, og det er masse av det! Retten er blant de dyreste på menyen, 385 kroner, men forsvarer hver krone.

Tilbehøret er massivt, med en saftig maiskolbe med smeltet blåmuggost­smør, samt skåler med deilig blomkålpur­é, chimichurr­i, hummus, grillet pak choy og en stor porsjon utrolig gode og sprø fries. Hadde vi vist hvor mye mat det var, hadde vi droppet forretten. Kjøkkenet har også slengt ved en tykk og småpiffig chipotlesa­us som er perfekt til det grillede svinekjøtt­et.

Råflott Råblå

– Litt dyrt og ikke det beste ostefatet vi har fått, mener spisefølge­t.

Vi har fått tre biter ost til 185 kroner, der blåmuggost­en, Råblå fra Grindal ysteri i Renndalen, er den klart beste. Kumelksost­en Gruyère fra Sveits har noen glemt å pakke inn, så den er for hard og gummiaktig utenpå.

– Synd med kveiten og en del biter småseig kongekrabb­e, for Grilleriet viser med svinekamme­n at de har det inne. Smilekurs kan også vaere en fordel for noen av servitøren­e, avslutter spisefølge­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway