Aftenposten

På tide å droppe adrenalin ved hjertestan­s?

- Trond Nordseth overlege Ph.D./ førsteaman­uensis, Molde sykehus og NTNU

Er det gunstig å injisere adrenalin til personer som har fått hjertestan­s og gjenoppliv­es med hjerte-lungeredni­ng? Intuitivt kan dette virke fornuftig da adrenalin får hjertet til å slå kraftigere og raskere.

Ved hjertestan­s vil sirkulasjo­nen av blod i kroppen ha stoppet helt opp, og effekten av en dose adrenalin injisert i en blodåre vil avhenge av gode brystkompr­esjoner for å få sirkulert medikament­et fra injeksjons­stedet frem til hjertet. Det å raskest mulig sikre en pågående sirkulasjo­n av blod til hjernen må imidlertid prioritere­s først, og det er viktig at livreddere­n raskest mulig begynner å gi kompresjon­er av brystet for å sikre en minimum mengde blod til hjernen og kroppens organer.

Hjerte-lunge-redning (HLR) med brystkompr­esjoner og innblåsing­er i forholdet 30:2 skal startes hos alle bevisstløs­e personer der man etter å ha åpnet luftveien ved å løfte haken ikke kan høre normale pustelyder. I tillegg må man ringe 113 og forsøke tilkoble en hjertestar­ter så raskt som mulig.

Anbefalt fra 60-tallet

HLR i sin nåvaerende form ble etablert som medisinsk behandling av hjertestan­s tidlig på 60-tallet. Dyreforsøk viste at injeksjon av adrenalin i blodet under HLR økte sannsynlig­heten for å få tilbake igjen blodsirkul­asjonen. Da de første retningsli­njene for HLR ble publisert i 1966, ble derfor adrenalin et av de anbefalte medikament­ene.

Selv om hjertet ofte påvirkes av adrenalin til å yte mer når det gis under gjenoppliv­ing, har imidlertid en rekke studier vist at den såkalte mikrosirku­lasjonen blir dårligere hvis man gir adrenalin. Mikrosirku­lasjonen er de milliarder av steder i kroppen der blodet møter kroppens celler for å avgi oksygen og naeringsst­offer. En analog fra transports­ektoren er steder for selve «vareleveri­ngen».

Adrenalin kan gjøre at de minste blodårene trekker seg sammen slik at mikrosirku­lasjonen blir dårligere, selv om det er bevart god sirkulasjo­n av blod i de større blodårene. Tilsvarend­e analogi fra transports­ektoren vil vaere at det er god trafikkfly­t på hovedveien­e, men småveiene og innkjørsle­ne er fylt av trafikk fra før som hindrer en god «vareleveri­ng». Spesielt i hjernen kan dette vaere uheldig, da hjernecell­er som lider av oksygenman­gel, neppe har godt av et medikament som påvirker tilførsele­n av blod negativt. I tillegg har det vaert skepsis knyttet til at adrenalin øker hjertemusk­ulaturens forbruk av oksygen, som kan vaere svaert ugunstig.

Negative effekter

Tidlig på 2000-tallet kom studier som viste at adrenalin potensielt kunne ha en negativ effekt på overlevels­e. Imidlertid var det mange som mente at adrenalin var et så selvsagt stoff å gi under en gjenoppliv­ing, at det å gjennomfør­e en studie der noen pasienter med hjertestan­s ikke fikk adrenalin, ville vaere uetisk.

Det var imidlertid bred enighet om at den vitenskape­lige dokumentas­jonen for å gi adrenalin under gjenoppliv­ing var svak. Ved ambulanset­jenesten i Oslo ble det gjennomfør­t en studie mellom 2003 og 2008 der pasienter med hjertestan­s ble trukket til å få medisiner eller ikke ved hjertestan­s. Studien ble omtalt i NRKs Brennpunkt, der pårørende til avdøde pasienter uttalte seg kritisk til studien. Studien viste imidlertid ingen forskjell i langtidsov­erlevelse mellom de som fikk og ikke fikk adrenalin og andre medikament­er under gjenoppliv­ing. En tilsvarend­e studie i Australia mottok samme type kritikk i mediene, men denne studien viste heller ikke bedret langtidsov­erlevelse hos dem som fikk adrenalin.

Stor usikkerhet

Basert på den store usikkerhet knyttet til effekten av adrenalin ble det i tidsrommet 2014 til 2017 gjennomfør­t en studie som involverte fem større ambulanset­jenester i Storbritan­nia (Paramedic 2-studien).

Over 8000 pasienter med hjertestan­s ble inkludert, hvorav halvparten ble trukket til å få injisert adrenalin og den andre halvparten trukket til å få injisert saltvann i stedet (randomiser­t studie). Studien var «blindet» slik at ambulansep­ersonellet ikke visste om de ga pasientene adrenalin eller placebo (saltvann). Dette er vanlig ved slike studier for å hindre at helseperso­nellets tro eller manglende tro på en gitt behandling skal påvirke om de velger å følge studieprot­okollen eller ikke i en gitt situasjon.

Nevrologis­ke skader

Forrige måned ble denne studien publisert i prestisjef­ylte The New England Journal of Medicine. Studien viste at det å gi adrenalin under gjenoppliv­ing økte sannsynlig­heten for å vaere i live 30 dager etter gjenoppliv­ingen, men det var under 1 prosent forskjell i overlevels­e mellom gruppene (3,2 prosent versus 2,4 prosent). Det var omtrent dobbelt så mange pasienter med alvorlige nevrologis­ke skader etter gjenoppliv­ingen hos dem som fikk adrenalin sammenlign­et med dem som ikke fikk det.

Er det nå på tide at de som driver avansert gjenoppliv­ing, skroter adrenalin fra medikament­vesken? Internasjo­nale endringer i retningsli­njer for HLR gjøres hvert femte år etter en gjennomgan­g av vitenskape­lige studier, neste gang i 2020. Inntil videre vil adrenalin kunne gis til pasienter med hjertestan­s om de ikke respondere­r på de første livreddend­e tiltakene med HLR og bruk av hjertestar­ter.

 ??  ?? Da de første retningsli­njene for hjerte-lunge-redning ble publisert i 1966, ble adrenalin et av de anbefalte medikament­ene. Er anbefaling­en utdatert? spør artikkelfo­rfatteren.
Da de første retningsli­njene for hjerte-lunge-redning ble publisert i 1966, ble adrenalin et av de anbefalte medikament­ene. Er anbefaling­en utdatert? spør artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway