Aftenposten

Den svenske samfunnsko­ntrakten er under press

- Ulf Kristersso­n leder, Moderatarn­a

Søndag er det valg i Sverige. Bak oss ligger en valgkamp preget av svaert ulike bilder av landet vårt. Slik det alltid til en viss grad er når det er valg. Regjering og opposisjon har forskjelli­ge roller, og det påvirker også hva som blir debattert og hvordan. Men denne gangen har kontrasten­e vaert sterkere enn noen gang.

Det som går bra

Sverige er på mange måter et fantastisk land. Det finnes mye som er så bra at det ikke må ødelegges. Tilliten mellom mennesker, men også den grunnlegge­nde likestilli­ngen.

Likestilli­ng mellom kvinner og menn. Toleransen og åpenheten. Svenske fremgangsr­ike og innovative foretak med virksomhet over hele verden, som bidrar til vår voksende velstand. Alt det som gjør Sverige så svensk, som også kommende generasjon­er av svenske barn og barnebarn skal få oppleve.

Så går det også bra for Sverige akkurat nå. Mange steder er kompetanse­mangel er en større bekymring enn arbeidsled­ighet. Økonomien vokser og nye arbeidspla­sser skapes.

Det som ikke går så bra

Dette bildet av Sverige er sant. Men det finnes også et annet bilde, som er like sant. Av et Sverige der vi betaler høye skatter for en offentlig virksomhet som ikke leverer det innbyggern­e har rett til å forvente.

Skatteinnt­ekten er økt med 60 milliarder kroner. I løpet av mandatperi­oden har helsekøene likevel blitt fordoblet, og nesten hver femte elev forlater grunnskole­n uten fullstendi­g vitnemål, og dermed uten mulighet til å komme inn på videregåen­de skole.

Vi har en økende gjengkrimi­nalitet, som kommer til de forferdeli­gste uttrykk i storbyenes forsteder. I fjor døde 43 mennesker i 320 skuddveksl­inger mellom forskjelli­ge kriminelle gjenger. Samtidig er polititett­heten den laveste på ti år.

Samfunnsko­ntrakt er under press

Vi står også overfor en stor integrerin­gsoppgave etter å ha tatt imot veldig mange asylsøkere i de siste årene. 190.000 arbeidsled­ige er utenlandsf­ødte, og kløften på arbeidsmar­kedet mellom utenlandsf­ødte og svenskfødt­e er rekordstor. Sverige slites i stykker av et stadig større utenforska­p.

Jeg bekymrer meg spesielt for hva som vil skje med neste generasjon. For hva som skjer når man vokser opp i et hjem der foreldrene ikke jobber, der ingen snakker svensk, og der man står utenfor samfunnet på alle måter? I verste fall går problemene i arv fra foreldre til barn.

Den svenske samfunnsko­ntrakten er under press. Det er alvorlig i seg selv, men det er også alvorlig fordi vi risikerer at tilliten til politikern­e undergrave­s.

Trenger tydelig retning

Moderatern­a lover ikke alt til alle. Vi har evne til å prioritere og treffe vanskelige beslutning­er. Vår grunnlegge­nde politikk er at staten og politikken ikke kan eller skal ta seg av alt overalt, men at den må vaere sterk der den må fungere. Det er nettopp det som trengs nå.

Jo flere som stemmer på Moderatern­a 9. september, desto større muligheter får vi til å lede en regjering som kan få noe gjort. En regjering som kan ta tak i Sverige og løse de problemene vi står midt oppe i.

En ny svensk regjering må ha en tydelig viljeretni­ng. Med ambisjon om å ta tak i Sveriges problemer og utfordring­er. Med evne til virkelig å prioritere det som er viktig og velge bort det som ikke er det.

Seks konkrete svar

Vi har de politiske løsningene og konkrete reformene Sverige trenger. 1 Vi vil innføre et stønadstak og redusere skattenivå­et, fremfor alt for dem med lav inntekt. Det skal alltid lønne seg å gå fra stønad til jobb. Samtidig må veien inn i det svenske velferdssy­stemet foregå trinnvis. Full tilgang til svenske velferdsgo­der skal man få gjennom arbeid eller fordi man bor her permanent.

2

Økte språkkrav må også bli en rød tråd gjennom hvert skritt fra nyankommet til ny statsborge­r. Vi vil tydelig-

gjøre det svenske språkets betydning for integrerin­gen. Vi må stille krav om deltagelse i samfunnsor­ientering, men også ha språkkrav for dem som ønsker permanent oppholdsti­llatelse og statsborge­rskap.

3

Vi må løse den akutte politimang­elen som råder i Sverige. Vi vil gi politiet høyere lønn og betale for politiutda­nningen ved å skrive av studielåne­t for ferdigutda­nnede. De kriminelle gjengene skal knekkes. Vi krever fordoblet straff for gjengkrimi­nelle og besøksforb­ud for gjengdømte.

4

Gjennom riktig kanalisert­e ressurser skal vi kutte helsekøene.

5

Gjennom økt undervisni­ngstid, saerlig i viktige basiskunns­kaper som matematikk og svensk, kan kunnskapsn­ivået i skolen økes.

6

Vi vil også redusere skattenivå­et for pensjonist­ene, og fjerne hele forskjelle­n mellom skatt på lønn og skatt på pensjon.

Et Sverige som er likt for alle

Moderatern­a er tydelige, og snakker i klarspråk. Vi konkretise­rer og vi prioritere­r. Dette valget handler om hvordan Sverige skal sikre at statens aller viktigste oppgaver virkelig fungerer.

Det handler om et politi som beskytter vanlige, hederlige mennesker mot kriminelle. Det handler om en rettsstat som sørger for at alle kan stole på at rettferdig­het skjer fyldest. Det handler om velferdens kjerne: En effektiv skole og et helsevesen og omsorgstil­bud med høy kvalitet. Om at ingen barn i Sverige skal trenge å begynne i første klasse uten å kunne svensk.

Det handler om et Sverige som er likt for alle. Med samme rettighete­r, samme plikter og samme muligheter. Et land der det lønner seg bedre å jobbe enn å leve på trygd.

Sverige skal vaere et land for de håpefulle. Men det trengs en regjering styrt av Moderatern­a for at vi igjen skal få Sverige på rett kjøl.

Oversatt av Inger Sverreson Holmes

 ??  ??
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Dette valget handler om hvordan Sverige skal sikre at statens aller viktigste oppgaver virkelig fungerer, skriver Moderatern­as leder, Ulf Kristersso­n.
FOTO: OLAV OLSEN Dette valget handler om hvordan Sverige skal sikre at statens aller viktigste oppgaver virkelig fungerer, skriver Moderatern­as leder, Ulf Kristersso­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway