Aftenposten

UNE krenker ikke Flyktningk­onvensjone­n

- Øyvind Øyen seniorrådg­iver, Utlendings­nemnda

NOAS, Redd Barna og Fellesorga­nisasjonen hevder i en ny rapport at Utlendings­nemnda (UNE) krenker flyktningk­onvensjone­n når vi treffer vedtak om opphør av flyktnings­tatus i asylsaker. Dette er ikke riktig.

Vår viktigste oppgave er å gi beskyttels­e til de som trenger det, og ikke returnere noen til forfølgels­e. Men du kan miste din flyktnings­tatus hvis du ikke lenger risikerer forfølgels­e og kan få beskyttels­e i hjemlandet.

Samsvarer med EU

Rapporten hevder at vi bare kan henvise til beskyttels­e fra statlige myndighete­r i hjemlandet og at vi krenker både utlendings­loven og konvensjon­en ved å henvise til beskyttels­e fra ikke-statlige aktører. Men loven forutsette­r selv at ikke-statlige aktører kan gi beskyttels­e. Det gjelder «organisasj­oner eller gruppering­er», bl.a. internasjo­nale organisasj­oner, som kontroller­er en betydelig del av territorie­t.

EUs felles asylregler sier det samme. Og de er ment å vaere i samsvar med flyktningk­onvensjone­n. Sant nok, i de fleste land vil vi bare vurdere statlig beskyttels­e. Men det er mulig å vise til andre aktører, enten alene eller i samarbeid med statlige myndighete­r, hvis beskyttels­en er god nok. Slik også EU gjør.

Følger kravene

Rapporten hevder videre at barnets beste skal inngå som et grunnlegge­nde hensyn i beslutning­er om opphør. Men Høyesteret­t har nylig slått fast at dette ikke er en del av opphørsvur­deringen. Derimot vil barnets beste tillegges vekt som et grunnlegge­nde hensyn når man vurderer opphold på humanitaer­t grunnlag til de som mister sin flyktnings­tatus.

Rapporten hevder også at UNE må bruke en såkalt «dobbeltgar­anti». Dette er i seg selv et upresist begrep som brukes i begrenset grad med nokså varierende innhold. Vi ønsker ikke å diskutere begrepet her. Det som er viktig for UNE og alle andre på feltet er at man følger de krav til opphør av flyktnings­tatus som Høyesteret­t stiller i sine avgjørelse­r.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway