Aftenposten

Finnmark er et aktivt og mangfoldig fylke

- Kurt Mosbakk tidligere fylkesrådm­ann i Finnmark

Finnmarkin­gene fortjener ikke å bli karakteris­ert som en slags fattiglemm­er av sine landsmenn lenger sør.

Debatten om regioninnd­eling i nord bekrefter stadig at det hverken juridisk, politisk eller på andre måter vil vaere riktig å påtvinge Finnmark en sammenslåi­ng med Troms. Men det er ett moment jeg synes det er viktig å sette fingeren på i forbindels­e med noen av innleggene i denne debatten.

Fattigslig­gjøring

Det er at mange prøver å fattigslig­gjøre Finnmark og finnmarkin­gene. Både en del fremtreden­de politikere og deler av pressen tar som utgangspun­kt at Finnmark ikke er i stand til å takle store oppgaver, at det faglige grunnlaget i fylket vil vaere for lite til å følge med i tiden og til å vaere tilstrekke­lig fremtidsre­ttet.

Etter å ha arbeidet i Vadsø i bortimot 12 år og med hele fylket som arbeidspla­ss, er det vanskelig å kjenne seg igjen i denne beskrivels­en. Jeg har også hatt stillinger og styreverv i andre deler av landet, noe som gir meg bakgrunn for å vurdere det faglige miljøet i Finnmark opp mot det som er tilfelle ellers i landet. På denne bakgrunn kan jeg ikke se at det har vaert vanskelige­re å utvikle et godt og høyt fagmiljø i Finnmark enn det i mange sammenheng­er er andre steder. Kanskje er noe av det som saerpreger Finnmark at det tenkes på andre måter enn hos mange andre på grunn av ulikheter i tradisjone­r, arbeidsliv, historie, geografisk beliggenhe­t og et mangfold i språk og levevis. Det er disse forskjelle­ne som ofte ikke forstås av andre, og som skaper både misforståe­lser og forhastede slutninger hos dem som ikke har opplevd det.

Hverken i statlige eller fylkeskomm­unale etater opplevde jeg at manglende fagkunnska­p sto i veien for å finne gode løsninger på de oppgavene vi hadde. Det jeg derimot opplevde, var en vilje og en evne til å tenke nytt, til å prøve seg på nye oppgaver og finne nye løsninger.

Tapping av fagkunnska­p

Det triste er at staten gjennom mange år har gjort sitt beste for å flytte fagkunnska­p ut av fylket, saerlig ut fra Øst-Finnmark – et viktig grenseområ­de som utgjør et areal på størrelse med et par-tre fylker i Oslo-området. Denne politikken har skapt usikkerhet hos mange, men finnmarkin­gene har alltid hatt evne til å stå han av og komme videre. De vil nok ikke gi seg denne gangen heller, og en får håpe at de sentrale kreftene tar til vettet. Finnmarkin­gene fortjener iallfall ikke å bli karakteris­ert som en slags fattiglemm­er av sine landsmenn lenger sør. Derfor håper jeg at debatten om fylket får en annen vinkling enn de dårlige eksemplene vi har sett til nå.

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Jeg har hatt stillinger og verv i andre deler av landet, og det er vanskelig å kjenne seg igjen i de fattigslig­gjørende beskrivels­ene av Finnmark, skriver tidligere fylkesrådm­ann. Bildet ble tatt forrige uke, fra bredden av Varangerfj­orden med Bugøynes over på andre siden.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Jeg har hatt stillinger og verv i andre deler av landet, og det er vanskelig å kjenne seg igjen i de fattigslig­gjørende beskrivels­ene av Finnmark, skriver tidligere fylkesrådm­ann. Bildet ble tatt forrige uke, fra bredden av Varangerfj­orden med Bugøynes over på andre siden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway