Aftenposten

Det er ikke innovativt å utnytte arbeidere

- Mette Nord leder, Fagforbund­et Per Holck Nesøya

Kristin Clemet forskjønne­r de private, kommersiel­le selskapene­s rolle i de offentlige velferdstj­enestene. Hver gang et av de private selskapene blir tatt for å utnytte arbeiderne eller å ta ut urettmessi­g mye profitt, kommer det ny argumentas­jon om hvor nødvendige de er.

Fagforbund­et viser til Clemets innlegg i Aftenposte­n 2. september og lurer på om hun synes at velferdsse­lskapet Aleris er innovative når de får omsorgsarb­eidere til å jobbe opptil 8,5 døgn i strekk, med bare ti timers hvile. Er det innovativt at omsorgsarb­eiderne skal vaere selvstendi­ge naeringsdr­ivende og ikke fast ansatte? Tror hun at dette gir den beste omsorgen?

Det er i så fall innovasjon som er negativ for dem som er avhengige av hjelp og omsorg, for arbeiderne og for samfunnet. Fagforbund­et mener dette er det motsatte av innovasjon. Det er utnytting av de ansatte.

Fagforbund­et mener at Alerisskan­dalen viser at selskapet er velferdspr­ofitører. De skaffer seg enorme inntekter ved å drive offentlige velferdstj­enester gjennom rovdrift på omsorgsarb­eidere. Store norske leksikon forklarer ordet profitør med en som skaffer seg uberettige­t profitt. Fagforbund­et hevder at det er nettopp det Aleris gjør.

Kristin Clemet, NHO og Høyre er sinte på begrepet velferdspr­ofitører og vil kalle dem velferdsin­novatører og gründere, men de må slutte å bagatellis­ere profittmot­iverte arbeidsmet­oder i de kommersiel­le selskapene. Bernt Ankers gavebrev igjen, slik at et salg til en eiendomssp­ekulant kan forhindres? Krigsskole­n kan ikke selges, og bør forbli der den er!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway