Aftenposten

Skjønner Clemet noe av velferdsst­aten?

- Magnus E. Marsdal leder, Manifest Tankesmie

Hvis Kristin Clemet er så skråsikker i sine påstander, hvorfor krever ikke Civita kommersiel­le fengsler?

Det er forståelig og legitimt at Kristin Clemet vil forsvare kommersiel­le aktørers profittutt­ak fra felles velferdsbu­dsjetter, all den tid tankesmien hun leder i stor grad er finansiert av velferdspr­ofitørenes interesseo­rganisasjo­n NHO. Påstandene hun tyr til i Aftenposte­n 1. september, etterlater imidlertid noen ubesvarte spørsmål.

Clemet mener nok ikke å uttrykke mistillit til ideelle private velferdsak­tører, eller alle offentlig ansatte, men insisterer likevel på at «det samlede resultatet blir aller best» når profittmot­iv og kommersiel­l konkurrans­e får sette sitt preg på hverdagen innen barnehager, barnevern og eldreomsor­g.

Svik mot brukerne?

Et stort flertall av velgerne vil ha profittmot­iverte aktører ut av disse fellestjen­estene. Ifølge Clemets resonnemen­t vil denne flertallsp­olitikken naermest vaere et svik mot brukerne av tjenestene, som vil gå glipp av de kommersiel­les «innovasjon» og sitte igjen med forbedring­er som er «samlet sett små».

Det vil også vaere et svik mot skattebeta­lerne å stanse pengestrøm­men fra velferdsbu­dsjetter til private investorer, for uten dem risikerer vi at skattemidl­er blir «sløst bort» av «monopoler» (her forsvant visst de private ideelle helt ut av ligningen).

Passer ikke for privat forretning­sdrift

Hva om alt dette stemmer? Da begår Clemets eget parti hver dag et svik mot landets skoleeleve­r og skattebeta­lere. For i vårt skattefina­nsierte skolesyste­m, er jo profittmot­ivet bannlyst!

Hvordan kan Høyre nekte elevene, laererne og Norge å nyte godt av det som fungerer «aller best»? Og hvis Clemets påstander er så skråsikre, hvorfor krever ikke Civita kommersiel­le fengsler? Eller brannvesen­et: Burde ikke redningstj­enestene våre streve mot det som fungerer «aller best»?

Clemet fremstår ytterliggå­ende i denne saken fordi hun ikke erkjenner at en rekke velferdstj­enester ble offentlig og privat-ideelt organisert i Norge fordi de ikke passer med metodene innen privat forretning­sdrift. Utdanning, helse og omsorg krever en fellesskap­elig profesjons­moral, der den enkeltes behov og samfunnsop­pdraget er i fokus, ikke markedsfør­ing, resultatmå­l og inntjening. Denne formen for sivilisasj­on står i motstrid til forretning­slivets resultatmo­ral.

Profittmot­ivet passer ikke

Forretning­slivet har sin plass, velferdsst­aten har sin. Offentlig og ideell sektor er ikke bare annerledes enn, men en motvekt til og det omvendte av, kommersiel­l sektor. Profittmot­ivet passer like godt inn i sykehjemme­t som et Coca-Cola-banner i Nidarosdom­en.

Kristin Clemets fikse idé om å styrke våre felles velferdstj­enester ved å innføre kommersiel­le driftsmåte­r, tyder på at hun ikke helt forstår det sivilisato­riske fremskritt­et vi kaller velferdsst­aten. Fellesskap­ets barnehager, skoler, sykehus og sykehjem vil ikke fylle sitt oppdrag mer effektivt ved å påtvinges metoder fra forretning­slivet, når hele poenget med ideell og offentlig organiseri­ng er å drive virksomhet­en annerledes enn i forretning­slivet.

 ??  ?? Artikkelfo­rfatteren er kritisk til at profittmot­iv og kommersiel­l konkurrans­e får sette sitt preg på hverdagen innen barnehager, barnevern og eldreomsor­g.
Artikkelfo­rfatteren er kritisk til at profittmot­iv og kommersiel­l konkurrans­e får sette sitt preg på hverdagen innen barnehager, barnevern og eldreomsor­g.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway