Aftenposten

Forsøker NORSAR å sko seg på medieoppme­rksomheten?

- Conrad Lindholm SeismoCons­ult

Reidar Müller tilordnes i Aftenposte­n 31. august stor spalteplas­s for å beskylde NORSAR og navngitte personer for å hausse opp jordskjelv­risikoen i Norge med den hensikt å stille seg foran i køen om offentlig finansieri­ng. Som tidligere NORSARansa­tt, samt som en som har gitt faglig bistand til spillefilm­en Skjelvet, kan jeg ikke la en så tendensiøs kritikk stå uimotsagt.

Jeg oppfordrer Müller til å lytte til det siste radiointer­vjuet på P1 28. august «Pål igjen» for å rette på sin virkelighe­tsforståel­se. Der vil han høre direkte (ikke referert av journalist) hvordan NORSAR demper faren snarere enn å hausse opp.

Undertegne­de publiserte i 2005 et risikoscen­ario for et styrke 6.0 rett ved Oslo sentrum der også bygningene­s sårbarhet og undergrunn­ens forsterkni­ng ble evaluert. I et slikt scenario vil deler av bebyggelse­n kollapse med dødsfall som følge. Dette var ikke et sannsynlig scenario, men det var slett ikke et umulig scenario. Kombinasjo­nen et stort jordskjelv, dårlige grunnforho­ld og bygninger gir høy risiko selv ved lave sannsynlig­heter.

DSB (Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap) har jordskjelv inkludert som naturfare for samfunnet. Å beskrive jordskjelv­fare som nasjonal risiko uten en faglig påkrevet oppdaterin­g av det nasjonale jordskjelv­farekartet er meningsløs­t. Det kan bli resultatet når fagfolk snakker NORSAR ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway