Aftenposten

Vi bør innføre anonyme jobbsøknad­er

-

Mange innvandrer­e som kommer til Norge, og som ønsker å få seg jobb, strever med dette. Ikke fordi de mangler erfaring, utdanning eller norskkunns­kaper. Men fordi navnet deres ikke er norsk.

Jeg tror ikke norske arbeidsgiv­ere er rasistiske, men det er tydelig at personer med utenlandsk­e navn har vanskelige­re for å bli kalt inn på intervju. Når arbeidsgiv­er sitter med store bunker med søknader, er det lett å legge vekk Mohammed og heller se litt naermere på Andreas. Fordi man kanskje tenker at Mohammed ikke er god nok i norsk, og at han trenger mye oppfølging for å forstå kultur og arbeidsopp­gaver.

Mohammed er kanskje født i Norge, snakker flytende norsk og har en utrolig god arbeidsmor­al. Om han bare ble innkalt til intervju, ville fordommene hatt lite å si når han sto der og kunne vise arbeidsgiv­er hva han er god for. Han trenger bare å komme gjennom den første runden med jobbsøknad­ene.

Dessverre blir løsningen for Mohammed og mange andre å endre navnet sitt. Dette er helt feil, navnet skal ikke avgjøre om du får jobb eller ikke. Om det ble innført en norm for anonyme søknader i arbeidsliv­et, tror jeg alle parter hadde vunnet på det. Arbeidsgiv­er hadde fått tilgang på mer arbeidskra­ft og samtidig fått en mer multikultu­rell arbeidspla­ss. I tillegg ville arbeidstag­er føle seg trygg på at han eller hun blir vurdert ut ifra kunnskaper og ferdighete­r, ikke navn og etnisitet.

Mohammed og alle andre med utenlandsk­e navn skal kunne vaere stolte av navnet sitt. Alle skal vaere trygge på at navnet ikke skal komme i veien for å få jobb og ta del i samfunnet.

 ??  ?? Kristoffer Bjordal (18), leder av Sandnes og JaerenUnge Høyre
Kristoffer Bjordal (18), leder av Sandnes og JaerenUnge Høyre
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway