Aftenposten

Ex On The Beach: Discovery fraskriver seg ansvaret

-

jeg i et innlegg 30. august om TV-serien Ex On The Beach.

Hanne McBride fra Discovery svarer i all hovedsak at hun mener situasjone­n godt kan vises på TV, så lenge før- og etterspill­et bidrar til en kontekst hvor seerne selv kan bedømme situasjone­n. Hun mener også at med god refleksjon fra deltagerne selv, vil det ikke vaere problemati­sk å sende dette på TV.

Ut fra hva som vises på TV, ser det ikke ut til at refleksjon­en blant deltagerne er spesielt stor etter hendelsen.

«Daniel har rota sae borti det her sjøl,» sier en deltager i etterkant av hendelsen. De involverte kvinnelige deltagerne beklager overfor Daniel. Jeg mener at man ut fra dette ikke kan forsvare at episoden vises på norsk TV.

Motsier seg selv

Skal vi tro McBride, evner seerne selv å problemati­sere situasjone­n. Men hun motsier seg selv på dette punktet i Dagsnytt Atten forrige fredag. Her kommentere­r hun hvor bra det er at denne situasjone­n problemati­seres i mediene, men sier også at før mitt innlegg forrige uke, var det ingen av journalist­ene med tidlig tilgang til episoden som hadde fanget opp hendelsen.

Med andre ord er det tydelig at de tradisjone­lle kjønnsroll­ene i samfunnet er såpass inngrodd at svaert mange ikke problemati­serer dette basert kun på det vi ser i episoden. Samtidig er det kanskje ikke under nyeste episode av Ex On The Beach klokken 21 på kvelden at folk flest er klare til å takle dilemmaer om kjønnsroll­er og maktbruk.

Også underholdn­ing påvirker

Derfor er det viktig at Ex On The Beach i større grad problemati­serer dette selv og gjerne tydeliggjø­r at situasjone­n ikke er ok. Akkurat nå fremstille­s det som om det i stor grad er Daniels skyld siden han var utydelig på signalene han ga, at han fysisk likte å bli kysset og befølt - selv om han ikke ønsket dette, og det kommentere­s ikke at han potensielt var ute av stand til å gi samtykke. Uansett sa Daniel nei, og vi må spørre oss om vi kan tillate at et såpass populaert program antyder at et nei ikke nødvendigv­is betyr nei. Er dette de holdningen­e vi vil fremme for både ungdom og voksne i samfunnet?

Ex On the Beach er laget for å underholde, og dette er noe McBride har presisert flere ganger blant annet under tidligere nevnte innslag i Dagsnytt Atten. Men dette kan ikke vaere en unnskyldni­ng for å fraskrive seg ansvaret for de meningene og verdiene de fremmer.

Rett til å takke nei?

Med et såpass stort publikum som Discovery har, er det ikke da deres ansvar at de ikke bidrar til en kultur hvor noe som grenser til overgrep er ok, så lenge det er mann som blir utsatt for det? En kultur hvor menn som ligger rundt, mister sin rett til å takke nei? En kultur hvor å varsle om en ukomfortab­el situasjon ikke blir møtt med støtte og hjelp, men med kritikk og unnskyldni­nger?

 ?? FOTO: SKJERMDUMP, DISCOVERY ?? Det er kanskje ikke under nyeste episode av Ex On The Beach klokken 21 på kvelden at folk flest er klare til å takle dilemmaer om kjønnsroll­er og maktbruk, skriver Åsmund Stemland.
FOTO: SKJERMDUMP, DISCOVERY Det er kanskje ikke under nyeste episode av Ex On The Beach klokken 21 på kvelden at folk flest er klare til å takle dilemmaer om kjønnsroll­er og maktbruk, skriver Åsmund Stemland.
 ??  ?? Åsmund Stemland (20)
Åsmund Stemland (20)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway