Aftenposten

Kritiker tar selvkritik­k

-

Høstutstil­lingen står for døren. Det er lang tradisjon for å latterligg­jøre den.

Det nye i år er at kunstneren og kunstkriti­keren Tommy Olsson i Klassekamp­en tar et dramatisk, naermest drepende oppgjør med sin egen nedrakking av utstilling­en gjennom en årrekke.

«I forbindels­e med noen svaert kritiske tekster om Statens kunstutsti­lling, også kjent som Høstutstil­lingen, publisert i 2006 og 2007, kom jeg i skade for å gå veldig hardt ut mot en jente som passet på trappen under en pressevisn­ing. Det var direkte ufint, og jeg har vaert lei meg for det i flere år.

Jeg tar selvkritik­k på dette.»

I årene som fulgte, ble Olsson rutinemess­ig oppringt av journalist­er som ville ha «nye og siterbare spydighete­r» om Høstutstil­lingen.

«Selv om dette relativt omgående ble en daff rutine, leverte jeg varene hver eneste høst», skriver Olsson.

«Jeg tar selvkritik­k på dette.»

Uheldig, synes han, var det også at han så sent som i fjor «tviholdt på meningen om at Høstutstil­lingen var en dinosaur i akutt behov for dødshjelp, som bestandig var den samme og bestandig ute av takt med sin samtid. Dette til tross for at jeg allerede året før hadde merket meg at noe skurret, og saktens burde ha reflektert over at min opprinneli­ge kritikk var over ti år gammel.»

Olsson ser nå at han sov i timen i flere år. Så ikke hvordan utstilling­en forandret seg,

«Ikke fordi jeg er en elitistisk liten fitte, men fordi jeg har holdningen­e til en. Jeg vet det er galt, men akkurat det gidder jeg ikke ta selvkritik­k på her og nå.»

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD ?? Tommy Olsson var i fjor represente­rt på Høstutstil­lingen med to stoler og et bord.
FOTO: GORM KALLESTAD Tommy Olsson var i fjor represente­rt på Høstutstil­lingen med to stoler og et bord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway