Aftenposten

Ragnar Skjøld

- Audun Bell

Det var en trist beskjed å få at Ragnar Skjøld, styreleder i LNT var gått bort den 18. august, bare 61 år gammel. Jeg møtte Ragnar første gang i 1991 i forbindels­e med et seminar om organdonas­jon. Ragnar hadde selv fått nyrer fra sin mor da han bare var 16 år, og var nå generalsek­retaer i Foreningen for Nyrepasien­ter og Transplant­erte LNT. Jeg hadde fått nytt hjerte i 1990 og var styremedle­m i Foreningen for Hjerte- og Lungetrans­planterte (FHLT)

Jeg merket fort Ragnars sterke engasjemen­t og vi fant raskt tonen. Året etter satt vi sammen i et offentlig utvalg som skulle utarbeide utkast til retningsli­njer for tiltak for å bedre tilgangen på organer for transplant­asjoner. Rapporten fra dette utvalget ble i praksis startsigna­let for opprettels­en av Stiftelsen Organdonas­jon i 1997 hvor fire pasientorg­anisasjone­r for transplant­erte sto bak.

I årene både før og etter stiftelsen så dagens lys hadde Ragnar og jeg naer kontakt og han var alltid beredt til å bidra med gode løsninger, både før og etter at han ble ansatt i Helsedepar­tementet hvor han gjorde en fremragend­e innsats, også for organdonas­jon. Dette til tross for at han selv hadde betydelige helseprobl­emer og fikk ytterliger­e to nyretransp­lantasjone­r i løpet av sitt liv.

En god venn er gått bort. Ragnar vil bli dypt savnet av meg og mange andre.

Hvil i fred Ragnar, du bidro til å redde mange liv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway