Aftenposten

Gjetter Cappelen?

-

100.000 kroner til Jensen, men det viste seg at det bare var 90.000 i seddelbunk­en politimann­en mottok.

– Eirik var irritert over dette og maste om mer penger, sier Cappelen.

Lagdommer Kristel Heyerdahl skrur på mikrofonen: – Husker du dette, Cappelen?

– Ja. Dette husker jeg. Eirik skulle egentlig ha 200.000 kroner etter en innførsel på 400 kilo, men jeg hadde ikke så mye kontanter der og da. Derfor maste han, svarer Cappelen.

Statsadvok­aten iler til og forteller rettens administra­tor at det vil bli ytterliger­e bevisførse­l omkring dette senere, en bevisførse­l som støtter opp om Cappelens forklaring.

Konfronter­t med andre tekstmeldi­nger som er lagt inn på påtalemynd­ighetens tidslinje, medgir imidlertid Cappelen at han tolker ordlyden – han husker ikke helt.

– Det er umulig for meg å huske alle hendelsene i dag, sier han.

Litt for god, mener nok Eirik Jensens forsvarere.

Viktig avklaring

Det er en viktig avklaring lagdommer Heyerdahl ber om. Ikke minst av hensyn til juryen er det av stor betydning å få frem hva Cappelen sier han virkelig husker og hva han eventuelt bare tolker eller utleder av de tekstmeldi­ngene han forelegges.

Bevisverdi­en av en tolkning har liten eller ingen betydning når lagretteme­dlemmene skal gjøre sin egen oppfatning av det som fremlegges.

Forsvarern­e må skape tvil

I de tilfeller hvor Cappelen er bestemt på at han husker at slik og slik var det, så kan det få større betydning, spesielt hvis hans oppfatning av virkelighe­ten kan støttes opp om andre beviser i saken.

Så er det oppgaven til Eirik Jensens forsvarsad­vokater å skape den rimelige og fornuftige tvil som taler til ekspolitim­annens fordel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway