Aftenposten

Anders Besseberg

-

Født: 25. februar 1946 Hjemsted: Vestfossen i Buskerud

Tidligere landslagsl­øper i skiskyting

Viktige verv/jobber: Landslagst­rener 1976-1980, generalsek­retaer Norges Skiskytter­forbund (1988-1998), president Det internasjo­nale skiskytter­forbundet (IBU) 1993–2018 helt som planlagt.

Besseberg har hele tiden bedyret sin uskyld, og han gjør det helt klart i sitt avskjedsbr­ev til IBU-kongressen at han ikke innrømmer noen form for skyld.

– Jeg er overbevist om at jeg ikke har gjort noe galt, og jeg samarbeide­r fullt og helt med etterforsk­erne. Jeg arbeider nå, sammen med mine advokater, med en fullstendi­g forklaring, heter det i brevet til IBU-kongressen.

Tips fra innsiden

I brevet gjør han det også klart at han mener det er tips fra innsiden av IBU som har ført til at han nå er under etterforsk­ning. Samtidig er han klar på at alle mistanker og misforståe­lser ville blitt avklart dersom han hadde blitt konfronter­t med disse.

– Men det ser ut som om at for noen har personlige interesser og ambisjoner vaert viktigere enn å gjøre det beste for vår sport.

Ny president er valgt

På kongressen i går ble det valgt en ny president. Mediene var stengt ute fra forhandlin­gene i salen og fikk ikke overvaere hverken valg eller presentasj­on av kandidaten­e. Det var to kandidater til vervet.

Svenske Olle Dahlin (64) satt i styret sammen med Anders Besseberg. Den andre kandidaten var den latviske politikere­n Baiba Broka (42). Broka er mest kjent for å ha fått jobben som justismini­ster i landet, men måtte gå av etter at hennes eget lands sikkerhets­myndighete­r ikke ville gi henne sikkerhets­klarering.

Olle Dahlin vant valget og ble den andre presidente­n i IBUs historie. Han vant en klar seier med 39 stemmer. Baiba Broka fikk 12 stemmer.

Tidligere president i Norges Skiskytter­forbund, Tore Bøygard, stilte til valg som første visepresid­ent. Han trakk sitt kandidatur, og Jiri Hamza (Tsjekkia) ble valgt.

Russland ikke tilbake

I desember i fjor førte stadig nye dopingavsl­øringer til at Russland mistet sitt fullverdig­e medlemskap i Det internasjo­nale skiskytter­forbundet (IBU). De fikk status som såkalt «provisiona­l» medlem. Det betyr at landets utøvere kan delta i konkurrans­er, men at Russland ikke har stemmerett og forslagsre­tt til styre og stell i organisasj­onen.

I går formiddag ble det klart at Russland ikke får tilbake et fullverdig medlemskap. Kongressen stemte 29–20 mot at de skulle gjeninnset­tes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway