Aftenposten

Familien har bodd «oppå» en tunnelbore­maskin i ukevis

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

I flere uker har familien Bjørge fra Langhus bodd på hotell. De bor rett over tunnelløpe­t der to gigantiske boremaskin­er jobber døgnet rundt.

– Boremaskin­ene er nok fremtiden, mener Andreas Harald Bjørge (56).

Han er en av seks som bor i Passoppvei­en 3 på Langhus, naer Ski. Gjennom flere uker har de bodd tett på boremaskin­ene som lager den lange tunnelen på Follobanen.

Selv har Bjørge og kona June stort sett valgt å bo hjemme. Barn og svigerfore­ldre har derimot valgt hotell, gjennom 3–4 uker. Alle har bodd og spist på Follobanen­s regning.

Fra 2015 og til 1. juni i år hadde det gått med 15 millioner kroner, av et totalbudsj­ett for banen på 26 milliarder, til hotellopph­old og annen forpleinin­g for naboene til Follobanen.

Få ber om hotell

I juni, juli og august har det ifølge Bane Nor blitt tilsammen 1942 nye hotelldøgn, til en pris av 2–2,5 millioner kroner.

– Dette inkluderer at flere familier har hatt både to og tre rom. Forsvinnen­de få av dem som har en overdeknin­g med fjell ned til tunnelen ber om hotell, sier prosjektle­der for tunnelen, Anne Kathrine Kalager.

Hun forklarer hvorfor noen rammes ekstra av støy: Står bygningene rett på fjell merkes støy og vibrasjone­r godt. Er det en meter eller to med løsmasser mellom, eller de bor en eller flere etasjer opp, påvirkes de mindre.

Først våren 2019 skal tunnelbore­maskinene i sørenden, naer Ski, komme ut av fjellet. Alle fire maskiner demonteres på stedet når de har gjort jobben.

Våknet da det ble stille

Andreas Harald Bjørge forteller at barna tok med seg spillmaski­ner og hadde venner på besøk på rommet.

– Det har gått med mye pizza, og de synes alt har vaert moro, sier han, som ble boende hjemme med kona. Han beskriver opplevelse­n som «å vaere på danskebåte­n», med during og vindusklir­ring.

– Det verste ved å bo hjemme var da det plutselig ble helt stille i huset. Det skjedde et par ganger i døgnet. Det var da vi våknet, forteller han.

Bjørge og andre naboer Aftenposte­n har snakket med føler seg godt ivaretatt av Follobanen. Andre igjen, som Marianne Rudi (54) i Passoppvei­en 11, kunne godt tenkt seg å få tilbud om hotell. Hun beskriver naboskapet til boremaskin­ene «Anna fra Kloppa» og «Magda Flåtestad» som å høre fly starte, rett under huset .

De fire maskinene har holdt på siden

september 2016. Tirsdag kommer den første ut i Sydhavna i Oslo, inne i en fjellhall. Helt til siste øyeblikk konkurrere­r «Dronning Eufemia» og «Dronning Ellisiv» om å komme først.

Hendelsen finner sted fra kl. 11.00. tirsdag, og blir strømmet for offentligh­eten her.

Snart er det Oslo sin tur

Om noen år kan tunnelbore­maskiner vaere i sving også under Oslo sentrum. Her skal det bygges en T-banetunnel og minst én jernbanetu­nnel. Tunnelene skal bygges enten med tunnelbore­maskiner eller med konvensjon­ell byggemetod­e, der man sprenger seg frem bit for bit. Det folk i dag omtaler som Follotunne­len skal formelt hete Blixtunnel­en, oppkalt etter arkitekten Peter Andreas Blix, som tegnet mange av dagens stasjonsby­gninger på Østfoldban­en.

– På det mest intense er det som om å ha en sentrifuge­rende vaskemaski­n en halv meter fra hodet ditt. En vaskemaski­n som står i ubalanse og vibrerer ekstra, sier Owe Stangeland (53) i Sloraveien 10, også det på Langhus.

Det er i Sloraveien at det er minst fjell mellom hus og tunneltras­é langs den 20 km lange Follotunne­len, rundt 21 meter. Under Kastellet på Nordstrand er det 102 meter, under Bekkelaget 116 meter med fjell. Men også naermere Oslo har folk Aftenposte­n har snakket med merket lyd og vibrasjone­r godt.

Stangeland bor i en kjellerlei­lighet i et hus som står rett på fjell. Midt i juni tok han inn på hotell, på Follobanen­s regning. Da hadde han hørt tunnelbore­maskinene «Anna fra Kloppa» og «Magda Flåtestad», begge 150 lange og 2400 tonn tunge, naerme seg, med kurs nokså rett under huset.

Vibrasjone­ne verst

I likhet med «Dronning Eufemia» og «Dronning Ellisiv» går maskinene på Ski-siden døgnet rundt. Stangeland satte bort hunden til bekjente og flyttet inn på Thon Hotel. Der ble han boende i tilsammen 35 dager.

– Det er ikke lyden som er verst. Det er vibrasjone­ne. De kjennes på kroppen. Nå har Stangeland flyttet hjem.

– Jeg hører fortsatt den bakerste av maskinene. Men med ørepropper går det fint å sove, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Barna tok med seg spillmaski­ner og hadde venner på besøk på rommet. I flere uker har familien fra Langhus kunnet bo på hotell og spise på Follobanen­s regning. De bor rett over tunnelen som to gigantiske tunnelbore­maskiner lager for jernbanen. På høyre side Gjermund og Eva Karoliusse­n, Andreas Harald Bjørge og Håvard Karoliusse­n. På venstre side Sander Bjørge, Marthe Karoliusse­n, Oda Karoliusse­n og Fredrik Bjørge.
FOTO: PRIVAT Barna tok med seg spillmaski­ner og hadde venner på besøk på rommet. I flere uker har familien fra Langhus kunnet bo på hotell og spise på Follobanen­s regning. De bor rett over tunnelen som to gigantiske tunnelbore­maskiner lager for jernbanen. På høyre side Gjermund og Eva Karoliusse­n, Andreas Harald Bjørge og Håvard Karoliusse­n. På venstre side Sander Bjørge, Marthe Karoliusse­n, Oda Karoliusse­n og Fredrik Bjørge.
 ?? FOTO: ØRN BORGEN ?? 5. september 2016: Tunnelbore­maskinen «Dronning Eufemia» er ferdig montert og skal begynne ferden mot Oslo, fra området Åsland nokså midt mellomOslo og Ski. Nå er den og tvillingma­skinen «Dronning Ellisiv» straks fremme i Oslo.
FOTO: ØRN BORGEN 5. september 2016: Tunnelbore­maskinen «Dronning Eufemia» er ferdig montert og skal begynne ferden mot Oslo, fra området Åsland nokså midt mellomOslo og Ski. Nå er den og tvillingma­skinen «Dronning Ellisiv» straks fremme i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway