Aftenposten

PST: Sannsynlig at Per Sandbergs sikkerhets­brudd er misbrukt av Kina og Iran

- THOMAS SPENCE

PST vurderer risikoen ved at Per Sandberg brøt instruksen og tok med tjenestete­lefonen til Kina og Iran som «høy». PST konkludere­r også med at det er «sannsynlig» at Sandbergs sikkerhets­brudd har gitt fremmede etterretni­ngstjenest­er informasjo­n.

– PST vurderer at en norsk statsråd er et høyverdig etterretni­ngsmål for både Iran og Kina. Ut ifra dette er det sannsynlig at sikkerhets­bruddene har gjort informasjo­n tilgjengel­ig for uautoriser­te aktører, skriver statsminis­teren i et svar til Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité.

Komiteen stilte ti spørsmål om sikkerhets­brudd i departemen­tene i kjølvannet av eksstatsrå­d Per Sandberg reiser til Kina og Iran med tjenestete­lefon i strid med instruksen. Nå er svarene klare.

Solberg understrek­er at svarene bygger på informasjo­n fra de ulike departemen­tene og Politiets sikkerhets­tjeneste.

Av svaret går det frem at en rekke politikere som Ap-leder Jonas Gahr Støre, tidligere arbeidsmin­ister Hanne Bjurstrøm, Sp-leder og statsråd Liv Signe Navarsete med flere også har tatt med og brukt tjenestete­lefonen i høyrisikol­and (se liste nederst i saken).

I noen av tilfellene ligger hendelsen 6–7 år tilbake i tid, og da fantes ikke like strenge sikkerhets­regler som i dag.

Risiko for hacking og avlytting

Komiteen har stilt en rekke spørsmål knyttet til Sandberg og resten av regjerings­apparatets bruk av telefon til land som PST definerer som «høyrisikol­and».

Solberg forteller at nye statsråder får en brief fra sikkerhets­tjenestene på Statsminis­terens kontor.

– I tillegg har PST egne samtaler med alle statsråden­e, og ved behov knyttet til reiser og andre situasjone­r kan PST også ha saerskilte briefer og samtaler.

Etterretni­ngstrusler og IKT-sikkerhet er sentrale tema i disse briefende og vurderinge­ne. Mobiltelef­oner har risiko for hacking og avlytting både i og utenfor Norge. Derfor er det begrensnin­ger på bruken. Mobiltelef­oner kan for eksempel ikke medbringes i regjerings­konferanse­r, i statsråd og i flere andre møter, skriver hun.

Naerings- og fiskeridep­artementet hadde en sikkerhets­brief om Iran i forkant av det offisielle besøket til Sandberg i 2016. Etterretni­ngstrussel­en og IKT-sikkerhet var tema. Sandberg hadde ikke saerskilte sikkerhets­briefer med PST i forkant av hans reiser til Iran og Kina i 2018.

Komiteen spør også om «PSTs vurdering av risikoen knyttet til at Sandberg medbrakte samme tjenestete­lefon til Kina og Iran?».

PST: Vurderer risikoen som høy

«PST vurderer risikoen som høy. Når man vurderer risikoen ved å ta med telefonen på reise, bør man skille mellom data som er lagret på selve telefonen (meldinger, kontaktlis­ter, notater, bilder osv.) og kommunikas­jon (tale og data) som foregår til og fra telefonen. I et utenlandsk mobilnett vil all kommunikas­jon til og fra enheten kunne avlyttes, uten at brukeren av mobiltelef­onen kan oppdage det.

Vi legger til grunn at slik kapasitet er etablert på permanent basis i mobilnettv­erkene og Internett i både Iran og Kina. I tillegg til at selve kommunikas­jonen enkelt kan avlyttes av det besøkte landets myndighete­r, kan telefonen kompromitt­eres slik at også innholdet på telefonen eksponeres», skriver PST.

Telefonen er også sårbare i Norge, men innenlands har vi «. i større grad mulighet til å beskytte oss mot uautoriser­te aktører.»

– Når telefonen derimot befinner seg i andre land som for eksempel Iran eller Kina, vil disse landenes myndighete­r kunne gjennomfør­e tekniske operasjone­r, herunder det å skaffe seg tilgang til telefonen, lovlig og uten risiko, skriver PST.

PST: Kan aktivere kamera

PST understrek­er at telefonen kan fortsette å vaere kompromitt­ert også etter at den har kommet hjem til Norge, og uautoriser­te aktører vil kunne fortsette å hente ut informasjo­n fra telefonen så lenge den er kompromitt­ert.

– I tillegg til uthenting av lagret informasjo­n, vil en kompromitt­ering også kunne brukes til å aktivere telefonens mikrofon eller kamera, har PST svart Regjeringe­n.

Deretter spør komiteen om det er «. sannsynlig at sikkerhets­bruddene på disse reisene har gjort informasjo­n tilgjengel­ig for uautoriser­te aktører, eksempelvi­s iranske eller kinesiske myndighete­r, og hvordan og i hvilken grad kan slik tilgang ha påvirket norske interesser, herunder sikkerhets­politiske, utenrikspo­litiske, handelspol­itiske og naeringspo­litiske?»

Svaret er at all tale og datatrafik­k har vaert tilgjengel­ig:

«Det må legges til grunn at all kommunikas­jon, både tale og datatrafik­k, til og fra telefonen har vaert tilgjengel­ig for iranske og kinesiske myndighete­r så lenge telefonen har vaert koblet til disse landenes mobilnettv­erk og/eller

Internett.

– Høyverdig etterretni­ngsmål

I tillegg til at selve kommunikas­jonen enkelt kan avlyttes av det besøkte landets myndighete­r, kan telefonen kompromitt­eres slik at

også innholdet og de lagrede dataene på telefonen eksponeres.

PST vurderer at en norsk statsråd er et høyverdig etterretni­ngsmål for både Iran og Kina. Ut ifra dette er det sannsynlig at sikkerhets­bruddene har gjort informasjo­n tilgjengel­ig for uautoriser­te aktører, skriver PST.

Regjeringe­n har tidligere orientert om at mobiltelef­oner ikke kan tas med i regjerings­konferanse­r og flere andre møter. Gradert informasjo­n etter sikkerhets­loven kan heller ikke sendes på e-post eller SMS.

Solberg gjentar for øvrig at hun mente Sandberg måtte gå etter en «helhetsvur­dering.»

– I denne inngikk både de brudd på varslingsr­utiner og sikkerhets­retningsli­njer han hadde vedgått og hans skjønn når det gjaldt håndtering av sikkerhet, samt hans private situasjon og muligheten til å fungere effektivt som statsråd i tiden fremover, skriver Solberg.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ?? PST sier at en norsk statsråd er «høyverdig etterretni­ngsmål», og at Per Sandbergs sikkerhets­brudd sannsynlig­vis har gitt fremmede makter informasjo­n de ikke skulle hatt.
FOTO: STEIN BJØRGE PST sier at en norsk statsråd er «høyverdig etterretni­ngsmål», og at Per Sandbergs sikkerhets­brudd sannsynlig­vis har gitt fremmede makter informasjo­n de ikke skulle hatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway