Aftenposten

Per Edgar Kokkvold: De åpnet sine hjerter – og lukket sine øyne

Sveriges problem er ikke at de politiske elitene har nektet å snakke med Sverigedem­okraterna, men at de ikke har brydd seg om vanlige menneskers uro.

- På en søndag Per Edgar Kokkvold Tidligere generalsek­retaer i Norsk Presseforb­und

Sverige demokrat erna sleder Jimmie Åke s soner overbevist­omat partiet hans kommer til å seire ved dagens valg. Men han tar sine forbehold, ved å si at det er flere måter å tolke hvilket parti som seirer: Det som danner regjering. Eller det som får flest stemmer. Eller det som går mest frem. Eller det som kommer til å dominere samfunnsde­batten fremover.

Sverige demokrat erna kommer ikke til å danne regjering. Det blir nok heller ikke landets største parti. Men det kommer etter alt å dømme til å bli partiet som får størst fremgang. På det fjerde og siste punkt har partiet allerede «seiret». Noe det kan takke de andre partiene for.

Valgets taper

Hvis ikke meningsmål­ingene tar skammelig feil, blir Social Sveriges s tørstepart­i, men gjør sitt dårligste valg noensinne, dårligere enn noen gang siden 1911, da kandidaten­e for første gang ble knyttet til partier. Da fikk Socialdemo­kraterna 28,5 prosent av stemmene, et resultat statsminis­ter Stefan Löfven i dag ville ha kalt en triumf.

Bare to ganger på 107 år har Socialdemo­kraterna fått under 30 prosent av stemmene. Ved 20 riksdagsva­lg gjennom syv decennier fikk partiet over 45 prosent av stemmene, i 1940 og 1968 over 50.

Det var den gang da en oppslutnin­g på under 45 prosent ble mottatt med sjokk og betraktet, også av partiet selv, som en «brakförlus­t».

De gylne årene

Tiårene fra begynnelse­n av 30- og til midte nav 90- årene vardesvens­ke sosialdemo­kratenes gullalder. Som Dick Harrison skriver i sin store Erlander-biografi av fjoråret, Jag har ingen vilja till makt (Ordfront): «Det lyserøde partiet er for svensk historie mellom 1920 og 1990 hva renessanse­n er for 1500-tallet og barokken for 1600-tallet: Per Albin Hanssons trygge, skånske stemme, Ernst Wigforss’ og Gunnar Strängs strenge, men velmenende skattepoli­tikk, Olof Palmes karakteris­tiske profil» – og selvsagt Tage Erlander selv, landsfader­en fremfor noen, värmlendin­gen som var svensk statsminis­ter fra 1946 til 1969, i sammenheng­ende 23 år og tre dager, lengre enn noen annen regjerings­sjef i noe demokratis­k samfunn.

Harrison kaller ham personifis­eringen av de gylne årene, da hjulene alltid surret i fabrikker og verk-

steder, da arbeidsled­igheten ikke fantes, da det svenske folk fikk råd til bil, campingvog­n og ferie.

Boken kan for øvrig anbefales alle som er litt over middels interesser­t i Sverige, svenske politikere, eller rett og slett i politikk.

Kommer aldri tilbake

Sosialdemo­kratiets storhetsti­d kommer aldri tilbake. Sverige har endret seg. Og Socialdemo­kraterna er ikke lenger en folkebeveg­else, men et parti som alle andre partier. Det er mer apati enn begeistrin­g som preger de mennesker man de siste ukene har kunnet observere rundt sosialdemo­kratiske valgboder og torgmøter. Mange har nok også tenkt at det Löfven lover å gjøre de neste fire årene, er ting han burde ha gjort de foregående fire.

– Det er ikke lenger slik at ett parti er solen, og alle andre er planeter som sirkler rundt den, som den svenske høyreleder­en, Moderatern­as Ulf Kristersso­n, så presist har formulert det.

«Det hodeløse hjertet»

Sverige sliter i dag med resultatet av en feilslått innvandrin­gs- og integrerin­gspolitikk: utrygghet, segregerin­g og dødelig vold. Sverige har i misforståt­t godhet tatt imot dobbelt så mange innvandrer­e som de tre andre nordiske landene tilsammen. Det er langt flere enn Sverige har klart å integrere, eller i fremtiden makter å integrere. Og det er langt fra alle som ønsker å bli en del av det svenske samfunn.

De styrende, enten de var borgerlige eller sosialdemo­krater, nektet lenge å diskutere hvor mange innvandrer­e Sverige egentlig var i stand til å motta, fordi enhver diskusjon om «volum» angivelig ville føre til rasisme og fremmedhat. Samtidig ble kriminalit­etsrapport­ering konsekvent knyttet til fattigdom, aldri til kultur eller etnisitet. Dermed klarte man også grovt å undervurde­re vanlige folks forstand.

Den britiske flyktninge­ksperten og sosialøkon­omen Paul Collier har sagt at europeiske sosialdemo­kratier har sviktet sin egen arbeiderkl­asse. – Elitene har pålagt massene sine preferanse­r. Det er uetisk og har gitt dårlige resultater både for verdens fattige og for våre egne borgere, som han sa i et intervju med Klassekamp­en i sommer.

Sveriges neste regjering, uansett partifarge, vil stå overfor gigantiske integrerin­gsprobleme­r, til skyhøye kostnader. Nå gjelder det i hvert fall ikke å gå fra det Collier kaller «det hodeløse hjertet» til «det hjerteløse hodet».

En tankelek

Kunne andre politiske ledere ha taklet flyktnings­trømmen og innvandrin­gen bedre enn Stefan Löfven og Fredrik Reinfeldt, den borgerlige statsminis­teren som i 2014 ba det svenske folk åpne sine hjerter for flyktninge­ne? Hva ville for eksempel Tage Erlander ha gjort?

Det blir selvfølgel­ig bare en tankelek. Men Erlander hadde mange av de egenskaper som er nødvendige når man skal ta skjebnesva­ngre avgjørelse­r. Han var et dypt søkende menneske. Han sa det kanskje aldri, men han kunne ha sagt det: At så lenge det er tvil, er det håp.

Erlander lyttet til mennesker.

Han hadde en sterk intuisjon, en sikker vurderings­evne og en klar visjon om at det er mulig å skape et bedre samfunn for vanlige mennesker, bygget ikke bare på rettighete­r, men også på plikter.

Centerpart­iet-lederen Gunnar Hélen sa om ham at han var minutiøst nøye med ikke å nyte noe privilegiu­m det var mulig å unngå.

Gamle dyder

Erlander var utstyrt med noe politikken til alle tider trenger. Ikke bare klokskap og intelligen­s, men også ydmykhet. Han var, som Dick Harrison så elegant formulerer det, alltid – nest etter folkpartil­ederen Bertil Ohlin – den første til å sette spørsmålst­egn ved om han var den rette mann til å lede nasjonen.

Da partiet i 1946 skulle velge Per Albin Hanssons etterfølge­r som partileder og statsminis­ter, var det bare to regjerings­medlemmer som stemte mot Erlander. Den ene var Gunnar Myrdal, den andre Erlander selv.

Tage Erlander hadde problemer med å si «jeg» offentlig. Det er vanskelig å fatte i en tid som vår, hvor statsråder sier «jeg» når de burde sagt «vi», og for øvrig gir inntrykk av å vaere mer opptatt av å komme til makten enn hva de skal gjøre med den når de har fått den.

Det er mer apati enn begeistrin­g som preger de mennesker man de siste ukene har kunnet observere rundt sosialdemo­kratiske valgboder

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T, TT/ NTB SCANPIX ?? Sosialdemo­kratiets storhetsti­d kommer aldri tilbake, skriver Kokkvold. Her er partileder Stefan Löfven i en TV-debatt.
FOTO: STINA STJERNKVIS­T, TT/ NTB SCANPIX Sosialdemo­kratiets storhetsti­d kommer aldri tilbake, skriver Kokkvold. Her er partileder Stefan Löfven i en TV-debatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway