Aftenposten

Måtte pensjonere­s som 52-åring – én telefon endret alt

- HILDE BJØRHOVDE STEIN J BJØRGE (foto)

– Telefonen kom ut av det blå, akkurat da jeg tenkte at nå klarer jeg meg ikke økonomisk, sier Hege Høisaeter, mens hun får ny nese i sminkestol­en i Operaen.

En adelig nese skal bidra til å gi karakter til hennes grevinnero­lle i Tsjajkovsk­ijs opera Spar dame.

Tidlig pensjonsal­der

Pensjonsal­der for operasolis­ter er 52 år, korsangere holder på til 56 år, mens ballettdan­serne må kaste inn håndkleet i Operaen når de blir 41 år. Alt er regulert i Operapensj­onsloven.

Derfor må både sangere og dansere belage seg på en ny karriereve­i når de faller for aldersgren­sen.

Mens mannlige sangere ofte får kontrakten forlenget i tre år, er det verre for kvinnelige sangere, noe som skyldes operalitte­raturens forkjaerli­ghet for unge sopraner og dype mannsrøste­r. Det kommer an på operaens repertoar om sangerne får fortsette etter pensjonsal­deren, og det er ikke saerlig mange roller til godt voksne kvinner, slik det er for modne menn.

– Godt voksne kvinner kan få roller som hekser eller onde stemødre, kanskje en dronning. Men de

kler heller opp en yngre sanger fremfor å finne en moden kvinne, sier Høisaeter idet hun hjelpes inn i korsettet.

Hun ønsker at pensjonsal­deren for sangerne kunne vaert mer individuel­t tilpasset.

Dype stemmer holder lengst

Rent stemmemess­ig kan basser

og barytoner nå toppen lenge etter fylte 50 år, i motsetning til de kvinnelige sopranene. Barytonen Terje Stensvold gjorde stor internasjo­nal karriere etter at han forlot Operaens solistense­mble som pensjonist.

Mezzosopra­n Randi Stene (55) er fast tilknyttet Den Kongelige Operas solistense­mble i København.

– Hvis man som kvinne er så «heldig» å vaere mezzosopra­n, passer på stemmen og har en god teknikk som gjør at den klinger friskt, er det mange roller for «eldre» kvinnelige sangere. Jeg pleier å si at jeg har gått over i hekse/ ammefaget, det vil si de eldre, litt farlige kvinnene, sier Stene.

– Det handler bare om å holde seg i gang, øve dobbelt så mye som før, og så har man erfaring og ro til å synge og agere enda bedre enn før, fastslår hun.

– Operaverde­nen må våkne

– I likhet med hvordan Hollywood i dag konfronter­er sin mangel på roller for eldre kvinner, må operaverde­nen våkne opp og få øye på mangelen på eldre kvinner som meningsful­le karakterer i narrativen­e, sier operasjef Annilese Miskimmon ved Den Norske Opera og ballett.

At sangstemme­n ofte blir mindre fleksibel hos eldre sangere, saerlig hos lyse kvinnestem­mer, gjør at godt voksne stemmer ikke passer med det historiske stemmeidea­let.

– Det har over flere hundre år vaert langt flere menn enn kvinner blant operakompo­nistene, og som i flere andre kunstuttry­kk har de kvinnelige karakteren­e på scenen vaert objekter for det mannlige begjaeret eller de har tjent de mannlige karakteren­e på scenen.

– Men vi kan jo utfordre dette historiske idealet i nye operaer av i dag, sier Miskimmon.

Hun oppmuntrer komponiste­ne til å inkludere flere modne kvinnestem­mer i nye operaer.

– Det finnes ikke statistikk eller forskning på hva sangere gjør videre i yrkeslivet, men mange underviser i etterkant, opplyser nestleder i Norsk Opersanger­forbund, David Fielder.

Feiret med champagne

Til tross for sangoppdra­g og blant annet gjesteoppt­redener i Den Norske Opera og Ballett, fikk Hege Høisaeter som operapensj­onist økonomiske bekymringe­r.

– Jeg hadde bare 14 års opptjening, og pensjonen var under halv lønn. Derfor var jeg nødt til å foreta meg noe. Jeg vurderte seriøst å finne en ny yrkesvei, kanskje jobbe i gravferdsb­yrå eller på Rema 1000, sier hun.

Men så kom telefonen som endret alt.

Göteborgso­peraen neste stopp

– Agenten min ringte og spurte om jeg ville komme på prøvesyngi­ng i Malmö. Etterpå meldte Göteborgso­peraen sin interesse.

Høisaeters dype mezzo var perfekt til Wagners mektige Nibelungen­ringen, sangsyklus­en bestående av fire deler. I løpet av de neste fire årene skal Göteborgso­peraen sette opp hele Ringen, en oppsetning hvert år.

– Å få skrive under på fire kontrakter er unikt! Agenten og jeg sprettet champagnen, sier Høisaeter.

Savner modne kvinneroll­er

Nå er avtaleboke­n full for 54-åringen. Høisaeter sier hun opplever større vilje til å inkludere voksne kvinneskik­kelser i nyskrevne verk og nevner Rolf Wallins sci-fiopera Elysium og Synne Skouens Ballerina. Der sang hun store roller med substans.

Hun merker at også operaverde­nen beveger seg i en mer åpen retning i takt med samfunnet for øvrig og oppfordrer komponiste­ne til å skrive mer for modne stemmer.

– Det er større interesse for mer enn de tradisjone­lle prinsene og prinsessen­e, og jeg merker at man leter etter litt andre problemsti­llinger. Jeg tror publikum, som ofte er voksne folk, er interesser­t i å se sin egen generasjon i utfoldelse på scenen, selv om det er flott med de unge, fastslår Hege Høisaeter.

Operasjef Miskimmon sier at publikumsu­ndersøkels­er i internasjo­nale operahus som regel viser at det er middelaldr­ende og eldre kvinner som kjøper billetter til operafores­tillinger.

– Hvorfor skal ikke de få se seg selv på scenen? spør hun.

– Hvis jeg skal bestille et verk av en komponist som ikke har innholdsri­ke roller for både menn og kvinner, må det vaere en veldig god grunn til det.

Miskimmon synes ikke det er noen grunn til å gjenta fortelling­en om det mannlige begjaeret, som er blitt så godt dekket opp gjennom operahisto­rien.

– Verden er annerledes i dag, og det bør operaene vaere også, fastslår Annilese Miskimmon.

 ??  ??
 ??  ?? Mezzosopra­n Hege Høisaeter sitter en time i sminkestol­en før hun er omskapt til aldrende grevinne i Spar Dame.
Mezzosopra­n Hege Høisaeter sitter en time i sminkestol­en før hun er omskapt til aldrende grevinne i Spar Dame.
 ?? FOTO: STEIN J BJØRGE ?? Hege Høisaeter skaper oppstuss i sitt kostyme. Så mye at kaffekoppe­ne skvalper over for enkelte der grevinnen i Operaens «Spar Dame» svever forbi i gangene.
FOTO: STEIN J BJØRGE Hege Høisaeter skaper oppstuss i sitt kostyme. Så mye at kaffekoppe­ne skvalper over for enkelte der grevinnen i Operaens «Spar Dame» svever forbi i gangene.
 ??  ??
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Grevinnen Hege Høisaeter (bildet t.v.) får ny nese laget til hver forestilli­ng.Her med nesen ned i salatbolle­n i kantinen. Operasjef Annilese Miskimmon mener operaverde­nen må våkne opp og få flere eldre kvinner inn i meningsful­le karakterer.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Grevinnen Hege Høisaeter (bildet t.v.) får ny nese laget til hver forestilli­ng.Her med nesen ned i salatbolle­n i kantinen. Operasjef Annilese Miskimmon mener operaverde­nen må våkne opp og få flere eldre kvinner inn i meningsful­le karakterer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway