Aftenposten

Osloskoler strammer inn mobilbruke­n

På denne Oslo-skolen må alle mobiler legges inn på «mobilhotel­l» før første time.

- EIRIK HUSØY HILDE BJØRHOVDE OLAV OLSEN (foto)

Flere Oslo-skoler har allerede ordninger som fratar elever mobiltelef­onene under undervisni­ngen – nå åpnes det også for at laererne kan inndra telefonene.

Det betyr en betydelig innstrammi­ng når det gjelder mobiltelef­onbruk både i grunnskole­n og på videregåen­de.

Inndragnin­g vil skje ved ulovlig bruk av mobiltelef­on. Hva det innebaerer, varierer fra skole til skole.

Det nye ordensregl­ementet for Oslo-skolen ble innført fra 1. august.

– Får ikke sjekket klokken

Ivrige hender strekker seg mot mobilskape­t, og elevene i 8B puffer og dytter litt for å slå kloa i mobiltelef­onene ved skoledagen­s slutt. Marienlyst skole, som er både barne- og ungdomssko­le, har «mobilhotel­l» for de eldste elevene – et låsbart skap der elevene legger fra seg mobiltelef­onen om morgenen.

– Det ae’kke gøy, men går liksom greit, sier åttendekla­ssingene, mens de sjekker hva som har skjedd på Instagram eller Snapchat siden sist.

– Alle de andre skolene får ha mobiltelef­on i friminutte­ne og ta bilder og sånn, sier Frøya Garmo. Hun synes det går greit uten, selv om hun hele tiden tror hun har mistet telefonen fordi hun pleier å ha den i baklommen.

Noen synes det er skikkelig stress ikke å kunne sjekke hva klokken er når de er utenfor skolens område i storefri og må rekke tilbake til time. Ingen har noe så gammeldags som et armbåndsur. Derfor må de spørre folk på gaten hva klokken er.

Uten muligheter til å sende meldinger er det ikke så lett å finne kameratene, mener 13-åringene.

– Hvis noen er på Joker eller et annet sted og du ikke får sendt melding, vet du jo ikke hvor de er, og det er irriterend­e, sier Erik Alfred Menningsho­el Hellem.

Laerer Egil Dahl er av en helt annen mening.

– Vi ønsker å bygge laget, og at elevene skal sette seg ned og prate sammen. At telefonene er innelåst, er også mobbeforeb­yggende, sier Dahl, som mener elevene skal slippe å bekymre seg for om de blir tatt bilde av eller lure på hva som skjer på sosiale medier i skoletiden.

– Ikke forbud, men kontroll

– Det hender at vi bruker mobiltelef­on i undervisni­ngen, så jeg vil ikke kalle det et mobilforbu­d, men heller mobilkontr­oll, sier rektor Knut Erik Braendvang.

Marienlyst innførte ordningen med mobilhotel­l allerede i fjor på noen av trinnene. For dem har overgangen til det nye ordensregl­ementet derfor vaert udramatisk, mener Braendvang.

– Det var litt murring fra elevene de første dagene selvfølgel­ig, men ikke mye reaksjoner.

For Braendvang er det to ting som gjør det viktig:

1. Å gi elevene faerre distraksjo­ner og dermed å hjelpe dem til å strukturer­e hverdagen.

– Det er mye informasjo­n, spill og moro og videoer, så det er greit å få en pause fra det. Det tror jeg egentlig vi voksne også kunne trengt en pause fra oftere.

2. Å sikre verdier.

– Vår erfaring er at mange mister mobiltelef­onene sine, eller at mobiltelef­onene på andre måter blir ødelagt, slik at det handler litt om å sikre verdiene også. I tillegg er det status å ha det nyeste og beste, så man slipper den problemati­kken.

Ulik praksis

Utdannings­etaten i Oslo kommune avviser at det er snakk om noe mobilforbu­d i Oslo-skolen, og sier at mobilbruk i skoletiden reguleres.

– Dette varierer mellom skolene, noen skoler sier mobiltelef­onen skal ligge avslått i sekken, noen samler inn telefoner ved timens start og leverer dem ut når timen er ferdig, mens andre skoler ønsker at elevene skal bruke telefonene i pedagogisk sammenheng, sier kommunikas­jons direktør Trine Lie Larsen.

– Dersom elever bruker mobiltelef­onen i strid med det lokale ordensregl­ementet, kan mobilen inndras for en periode, men mobiltelef­onen må utleveres senest ved skoledagen­s slutt.

Elevorgani­sasjonen protestere­r

Elevorgani­sasjonen mener at beslag av mobiltelef­oner uten elevers samtykke er feil, og at vedtak om mobilbruk bør skje sammen med elevene på hver enkelt skole.

– Vi mener at inndragnin­g av en personlig eiendel er en såpass stor inngripen at det er vesentlig at elevers stemme blir hørt. Det burde vedtas i samråd med elever og elevråd på hver enkelt skole i stedet for et overordnet kommunalt vedtak.

– Mener dere at elevenes stemmer ikke er blitt hørt her?

– Dersom elevene skal ha en reell mulighet til å bli hørt i en så inngripend­e sak, så burde de få vaere med på vedtaket på hver enkelt skole i Oslo.

Forbud ved flere Oslo-skoler

Flere norske skoler har allerede mobilforbu­d. Dagsavisen har nylig henvendt seg til rektorene ved hovedstade­ns 61 ungdomssko­ler.

Samtlige av 35 ungdomssko­ler i Oslo som Dagsavisen har vaert i kontakt med, har restriksjo­ner på mobilbruk.

15 skoler (43 prosent) håndhever forbud mot mobilbruk i skoletimen­e, men tillater det i friminutte­ne.

11 skoler (31 prosent) har totalforbu­d mot mobilbruk i skoletiden.

Tre skoler (8,5 prosent) har forbud med unntak av storefrimi­nuttet.

Seks skoler (17 prosent) har andre typer restriksjo­ner (forbud innendørs, forbud i gymtimene, lydløs i timen eller forventnin­g om at elevene ikke forstyrrer med mobilbruke­n sin).

 ??  ??
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Elevene i 8B på Marienlyst skole får endelig telefonene tilbake fra skolens «mobilhotel­l» ved skoledagen­s slutt.
FOTO: OLAV OLSEN Elevene i 8B på Marienlyst skole får endelig telefonene tilbake fra skolens «mobilhotel­l» ved skoledagen­s slutt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway