Aftenposten

Utestengel­se løser ingenting

-

HVORDAN KAN MAN mest effektivt forhindre ytringer som sårer eller oppleves truende for enkeltmenn­esker eller grupper?

For noen er svaret å nekte dem som ytrer, en plattform. For andre er spørsmålet galt stilt.

Spørsmålet er blitt aktuelt i en no platformin­g-debatt i Klassekamp­en. Avisen arrangerte debatt under Arendalsuk­a, og inviterte et panel der blant andre Resett-redaktør Helge Lurås deltok. Det har utløst kritikk fra dem som mener at Klassekamp­en dermed bidrar til å legitimere Resett og holdningen­e de finner der. Rasismebes­kyldningen­e sitter løst.

No platformin­g oppsto som begrep i amerikansk­e og britiske studentmil­jøer. Der er det hyppig debatt mellom dem som mener at enkelte personer og organisasj­oner må utestenges fra deres arenaer fordi de har meninger som regnes som rasistiske eller intolerant­e, og dem som mener en slik holdning i seg selv snevrer inn debatten.

FORKJEMPER­NE for no platformin­g argumenter­er ikke for ytringsfor­bud. De vil bare ikke ha visse ytringer i sin naerhet, på «sine» plattforme­r. De mener at debatten ikke kommer videre ved hjelp av disse ytringene, og regner det som misforståt­t ytringside­alisme å invitere dem inn. Her er det mye som kan utfordres. Det grunnlegge­nde er imidlertid å avvise sammenheng­en mellom å vise frem og å legitimere. Det er ikke det samme. At det ikke er en selvfølge, ble synlig i Sverige fredag. Der tok allmennkri­ngkasteren Sveriges Television avstand fra en ytring fra lederne i Sverigedem­okraterna, Jimmy Åkesson, etter partileder­debatten.

Også Aftenposte­n anklages med jevne mellomrom for å legitimere ytringer gjennom å publisere dem. Hadde det vaert en vanntett sammenheng, ville vi vaert talerør for mye forskjelli­g. Men det er ikke vår oppgave. Det er derimot en oppgave å vise frem meningsman­gfold og ulike måter å se verden på. Akkurat nå er det viktigere enn noen gang at de etablerte mediene utgjør en motvekt til en stadig mer fragmenter­t samfunnsde­batt.

DEBATTEN berører ytringsfri­hetens kjerne. Der finnes det et relativt stort innslag av ubehag. Samfunnsde­battant Sumaya Jirde Ali beskriver både frykten og ubehaget knyttet til egen deltagelse i en artikkel i Morgenblad­et. Hun utsettes for omfattende hets. Hennes erfaring er en påminnelse om det åpenbare: En god redaktør dyrker skillet mellom motargumen­ter og hets, og det siste må lukes bort.

Et godt ytringskli­ma er en evig og pågående dugnad. Hets må avvises og redigeres bort, og flere må ta ansvar for å gripe inn når de ser det. Men

no platformin­g kommer aldri til å bli et godt svar på samfunnspr­oblemer som rasisme og hets. Slike problemer forsvinner ikke selv om noen av oss slipper å møte det på våre plattforme­r, i vår virkelighe­t. Tvert imot.

Også Aftenposte­n anklages med jevne mellomrom for å legitimere ytringer gjennom å publisere dem

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway