Aftenposten

Sysselsett­ing og integrerin­g

- Jan Tore Sanner kunnskaps- og integrerin­gsminister (H)

Tallenes tale er klar; sysselsett­ingen blant innvandrer­e er for lav. Dette er en bredt erkjent utfordring, som Regjeringe­n nå tar tak i. Vi må sørge for at flere innvandrer­e kan delta og bidra i arbeids- og samfunnsli­v.

Kjetil Rolness harde siste ukene debattert sysselsett­ings statistikk­en for innvandrer­e med Statistisk­sentralbyr­å( S S B ). Han har hevd etatfremst­illingen for skjønnerbi­ldet av situasjone­n. Som Kunnskaps-og integrerin­g s ministervi­lje g understrek­e a tvi hare t god tog grundig kunnskapsg­runnlag på dette området. Både S S Bog andre forsknings­institusjo­ner bidrar til dette. Kunnskapsg­runnlaget visertydel­ig at sysselsett­ingen blant innvandrer­e, saerlig blant flyktninge­r og kvinner, er for lav. Dette er allerede en bredt erkjent problemsti­lling og ikke noe Rolness er den første til å oppdage. Samtidige r det betydelige forskjelle­r mellom ulike innvandrin­gs grupper, og variasjon e retterbot i dog bakgrunn.

Flere innvandrer­e må delta

Den lave sysselsett­ingen er hovedårsak­en til at Regjeringe­n har iverksatt et integrerin­gsløft som et av våre seks viktigste prosjekter denne perioden. Velferdssa­mfunnets økonomiske og sosiale baerekraft er avhengig av at flere innvandrer­e deltar i arbeids- og samfunnsli­v. Kunnskap om norsk språk er den viktigste nøkkelen inn i det norske samfunnet, og vi vil stille tydeligere krav både til innvandrer­es og kommuners innsats for å sikre at alle kan godt norsk. Det er saerlig viktig for de mange kvinnene som i dag står utenfor. Mange, saerlig flyktninge­r, mangler den kompetanse­n som det norske arbeidsliv­et etterspør. Vi skal også reformere introduksj­onsordning­en, og sørge for at flere får et fagbrev eller annen opplaering og kvalifiser­ing, som gjør at de kan komme i jobb, og bli i jobb.

Rolness føyer seg inn i den lange rekken av dem som med god grunn belyser utfordring­ene med integrerin­g. En opplyst debatt krever imidlertid nyanser og ikke bare tabloide enkelttall. Vi må også vaere aerlige om det som går i riktig retning. Det gjelder blant annet den sosiale reisen som norskfødte barn og unge med innvandrer­foreldre nå gjør. Andelen som kommer i arbeid, er langt høyere for norskfødte barn av innvandrer­e enn for foreldrene deres, saerlig gjelder dette de som har foreldre fra Afrika og Asia.

Et tankekors

Utdanning bidrar til denne sosiale mobilitete­n. Mange barn og unge med innvandrer­foreldre har et sterkt utdannings­driv og gjør det godt på skolen. Studier av denne generasjon­en viser også at de føler seg norske og har en sterk tilhørighe­t til Norge. Samtidig opplever de seg ikke helt akseptert som likeverdig­e medlemmer av samfunnet. Dette er et tankekors. En ensidig negativ og unyansert fremstilli­ng av innvandrer­e bidrar neppe til at flere føler tilhørighe­t til det norske samfunnet.

Skal vi lykkes med integrerin­gspolitikk­en, må vi både erkjenne og løse utfordring­er. Men vi må også se på hva som virker og går i riktig retning. Min analyse er at satsing på kunnskap og kompetanse er avgjørende for å lykkes med å integrere flere innvandrer­e i det norske arbeids- og samfunnsli­vet.

 ??  ?? Replikk
Replikk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway