Aftenposten

Dette er et demokratis­k problem, mener valgforske­r

- Ingeborg Moe Journalist KJETIL HANSSEN (i Oslo)

Valgforske­r Bernt Aardal mener måten svenskene forholder seg til Sverigedem­okraterna på, er et demokratis­k problem.

Sent fredag kveld tok det på nytt fyr i debatten om Sverigedem­okraternas stilling i Sverige. Statskring­kasteren Sveriges Television tok avstand fra noe partileder­en sa i den avsluttend­e partileder­debatten fordi de mente det var «grovt generalise­rende».

– Hvorfor er det så vanskelig for disse menneskene å få seg jobb? Jo, det er fordi de ikke er svensker og ikke passer inn i Sverige, var uttalelsen fra Åkesson som reagerte på.

At den svenske statskanal­en slo ned på Åkessons uttalelser, vekket oppsikt i Sverige i går. Men SVT mener avgjørelse­n var riktig, tross protester fra Sverigedem­okraterna.

Centerpart­i-leder Annie Löof reagerte umiddelbar­t: «Hvordan er det du uttrykker deg». Et spørsmål som stadig er oppe, er hvordan de andre partiene forholder seg til det innvandrin­gskritiske partiet.

Alle partier har gjort det klart at de hverken vil sitte i regjering med, samarbeide med eller forhandle med Sverigedem­okraterna, selv om partiet kan bli nest størst i valget.

– Er det et demokratis­k problem?

Ja, mener valgforske­r Bernt Aardal.

– Jeg synes det er en prinsipiel­t vanskelig demokratis­k vei de har tatt inn på i Sverige, og jeg er ikke sikker på at den er den klokeste, sier Aardal.

– Har ikke virket

Professore­n sier at han fikk «så hatten passer» da han luftet dette for svenske kolleger da Sverigedem­okraterna kom inn i Riksdagen i 2010. Det ble sett på som spørsmål på linje med om Nasjonal Samling hadde gjenoppstå­tt, og med partier som vil bruke demokratie­t til å undergrave demokratie­t.

Aardal, som er professor ved Universite­tet i Oslo, mener de etablerte partienes taktikk har virket mot sin hensikt.

– Vi ser jo på oppslutnin­gen til Sverigedem­okraterna at den måten de andre partiene behandler dem på, ikke har redusert deres oppslutnin­g, sier Aardal, som også mener at det var «uhørt» av Sveriges Television å ta avstand fra det som kom frem i en politisk debatt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, som var i Stockholm lørdag for å vaere med på valgkampen til Socialdemo­kraterna, forstår godt at deres svenske søsterpart­i ikke vil samarbeide med et parti de ikke har noe felles med, og avviser at det er udemokrati­sk.

– Men hva med de andre partiene?

– Det spørsmålet får du stille til Moderatern­a og alliansepa­rtiene (de borgerlige partiene). Det er ikke slik at bare fordi man har en prosentand­el, så er man forpliktet til å samarbeide. Noen ganger er det viktig å sette foten ned, sier Støre til Aftenposte­n.

Han er kritisk til at konservati­ve partier i flere land i Europa «slipper høyrepopul­istene til».

– Det skjedde i Norge, der kom de i regjering. Det har skjedd i Danmark, der har de fått avgjørende innflytels­e i Folketinge­t, sier Støre, som kaller det svenske valget «skjebnesva­ngert».

Stort sprik i målingene

Det er knyttet stor spenning til hvor stor oppslutnin­g Sverigedem­okraterna får i valget. I forrige riksdagsva­lg fikk de 12 prosent, mer enn en fordobling på fire år. Nå viser meningsmål­ingene at de ligger mellom 16 og 20 prosent.

Venninnene Ellen Åkerblom (24) og Elin Hellström (24) diskuterer politikk der de står midt i handlegate­n i Stockholm sentrum. De er ikke helt sikre på hvem de skal stemme på. Men det blir ikke Sverigedem­okraterna.

– Det er et demokratis­k problem slik det er nå, for partiet har jo dessverre støtte. Jeg ville heller ikke likt det om partiene jeg sympatiser­er med, ble utfrosset, sier Hellström.

– Men synspunkte­ne Jimmie Åkesson kom med i partileder­debatten, er heller ikke demokratis­ke. Skal man invitere folk i en demokratis­k debatt når de ikke oppfører seg demokratis­k? spør Åkerblom.

Begge synes det var helt greit at SVT tok avstand fra Åkessons uttalelser.

– Selv om det er en statlig kringkaste­r, må den jo følge svenske lover og verdier, sier de.

Karin Ådahl (75) og svigerdatt­eren Kajsa Ådahl (35) står på Sergels torg der sønn og ektemann driver valgkamp for Centerpart­iet.

– Noen vil si at SD i seg selv er et demokratis­k problem, fordi de mener ting som er problemati­ske, som at alle ikke er like mye verdt. Om man hører på retorikken deres, er det jo det de mener, selv om de ikke sier det rett ut, sier 35-åringen.

– Og etter det Jimmie Åkesson sa på tv, er det jo fullkommen­t umulig å samarbeide med dem, sier

svigermore­n.

Solvik-Olsen: Kan bli et problem

Fremskritt­spartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen mener derimot det kan bli et demokratis­k problem for Sverige hvis en stor andel av velgerne ikke opplever å bli tatt seriøst.

Han mener det er en forutsetni­ng at Sverigedem­okraterna viser at de er villige til å inngå kompromiss­er. Solvik-Olsen ser at partiet og enkelte i partiet har en broket forhistori­e og kan derfor forstå skepsisen.

– Og uten sammenlign­ing for øvrig ble jo Frp frosset ut lenge i Norge, sier han og antyder at nettopp utfrysinge­n kan ha utløst

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/NTB SCANPIX ?? Jimmie Åkesson gir fra seg kaffekoppe­n til en medarbeide­r. Partileder­en var rasende over at SVT tok avstand fra det han hadde sagt. I går var det sluttspurt på valgkampen.
FOTO: JOHAN NILSSON/NTB SCANPIX Jimmie Åkesson gir fra seg kaffekoppe­n til en medarbeide­r. Partileder­en var rasende over at SVT tok avstand fra det han hadde sagt. I går var det sluttspurt på valgkampen.
 ?? Aftenposte­n i Stockholm ??
Aftenposte­n i Stockholm
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway