Aftenposten

Sverigedem­okraterna sliter med en grumsete fortid

- PER KRISTIAN AALE

Sverigedem­okraterna har en mørk historie. Jevnlig kommer det avsløringe­r som viser at partiet fortsatt sliter med denne arven.

I alle år har Sverigedem­okraterna (SD) fått mye kritikk fordi det vil begrense innvandrin­gen til Sverige kraftig.

Foran dagens valg kappes imidlertid alle partier om å vaere innvandrin­gsrestrikt­ive. Likevel holdes SD-leder Jimmie Åkesson ute i kulden.

Årsaken er partiets nazistiske fortid, fremholder svenske kommentato­rer. Åkesson har jobbet hardt for å renske ut representa­nter som viser seg å vaere brune i kantene. Til tross for det fortsetter skjeletten­e å ramle ut av skapet.

Fredag avslørte Aftonblade­t at SD-kandidater til dagens valg sprer hat på nazistforu­m, og at de oppfordrer til vold mot innvandrer­e.

Gamle nazister

Sverigedem­okraterna ble etablert 28. februar 1988 i Malmö. I starten besto partiet av gamle nazister fra det Nordiska rikspartie­t (NRP), Svensk socialisti­sk samling (SSS), Vitt ariskt motstånd (VAM) og Bevara Sverige Svenskt (BSS).

Og i fjor kom det en bok som dokumenter­te at en av partiets grunnlegge­re, Gustaf Ekström, var SS-soldat i Hitler-Tyskland under krigen.

– Det var ingen oppegående mennesker som trodde på det med konsentras­jonsleiren­e. Jeg angrer ingen ting fordi jeg mener at mennesker er svake og må behandles som det, sa han til Sveriges

Television på 1990-tallet.

Manglende opprydning

Mellom 1989 og 1995 hadde drøyt 60 prosent av partiledel­sen og sentrale politikere koblinger til den nynazistis­ke bevegelsen, ifølge tidsskrift­et Expo.

I 1995, da partiet fikk en ny leder, startet en opprydning­en for å bli kvitt grumset fra fortiden. Den var imidlertid ikke så grundig. Ved valget i 1998 hadde halvparten av SDs kandidater tilknytnin­g til den svenske nazismen.

Expo, som jobber for å bekjempe rasisme, fremholder at Sverigedem­okraterna ikke er et nazistisk parti, og at det heller aldri har vaert det.

«Derimot har aksepten for nazistiske uttrykk og forbindels­er til den nazistiske bevegelsen vaert langt mer omfattende enn partiet har villet innrømme. Sverigedem­okraterna har aldri tatt et oppgjør med sin historie», hevdes det.

Hvit makt-bevegelsen

Ved valget i 2010 ble det avdekket at 51 SD-kandidater hadde forbindels­er til den rasistiske hvit maktbevege­lsen. En av dem hadde til og med vaert leiesoldat for den nazistiske Viking-avdelingen i borgerkrig­en på Balkan på 1990-tallet, ifølge Expressen.

I 2013 ble det avslørt at SD-politikere­n Jan Bengtsson hadde laget bål med jødisk litteratur. Svenske medier publiserte en video av hendelsen der Bengtsson var iført naziunifor­m med hakekors.

– Adolf Hitler, strekk ut din hånd fra Valhall og vis oss den eneste og sanne veien! Sieg heil! ropte han.

En annen politiker som viste seg å ha en mørk fortid, er Jörgen Fogelklou som er SDs leder i Göteborg. Ved valget i 2014 var han Åkessons høyre hånd.

Fogelklou var aktiv på rasistiske nettfora med profilen «Afghan». Der skrev han blant annet at han ville sende en kule i posten til alle representa­ntene i Riksdagen, at han ville «utrydde negre» og at Zyklon-B kunne brukes for å spare penger når man skal utvise asylsøkere som har fått avslag.

Nazistene brukte gassen Zyklon-B for å drepe jøder i konsentras­jonsleiren­e under krigen.

Stadig nye avsløringe­r

For to år siden ble det lekket en video til svenske medier. Amatørvide­oen var fra en fest der SDs økonomiske talsperson og riksdagsme­dlem Oscar Sjöstedt fortalte om fire tyske nazistiske venner.

Sjöstedt ler høyt mens han forteller at vennene jobber på et slakteri. Når de mister en lammeskrot­t på gulvet, sparker de det og skriker «Die Juden».

Hver gang det har vaert slike skandaler, har det som regel endt med at personene er blitt ekskludert fra partiet. Partileder Åkesson har tatt sterkt avstand fra hendelsen og understrek­et at Sverigedem­okraterna og dets medlemmer ikke er høyreekstr­eme.

 ?? FOTO: BJÖRN LINDGREN /AP/NTB SCANPIX ?? Sverigedem­okraterna og leder Jimmie Åkesson ligger an til å få betydelig økt oppslutnin­g ved dagens valg.
FOTO: BJÖRN LINDGREN /AP/NTB SCANPIX Sverigedem­okraterna og leder Jimmie Åkesson ligger an til å få betydelig økt oppslutnin­g ved dagens valg.
 ?? FOTO: FREDRIK PERSSON / SCANPIX SWEDEN ?? Sverigedem­okraternas partileder Jimmie Åkesson forteller i 2012 at partiets riksdagsre­presentant Erik Almqvist trekker seg fra flere toppverv i partiet, etter at det ble publisert en video der Almqvist opptrer rasistisk.
FOTO: FREDRIK PERSSON / SCANPIX SWEDEN Sverigedem­okraternas partileder Jimmie Åkesson forteller i 2012 at partiets riksdagsre­presentant Erik Almqvist trekker seg fra flere toppverv i partiet, etter at det ble publisert en video der Almqvist opptrer rasistisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway