Aftenposten

Kommunesam­menslåing kan skape trøbbel for eldreomsor­gen

- SOLVEIG RUUD

Kommuner som skal slå seg sammen, sliter med å planlegge fremtidige tilbud i eldreomsor­gen. Det slår KS fast i en fersk undersøkel­se.

I løpet av de neste årene skal antall kommuner reduseres fra dagens 422 til 356. Frem til 2020 vil det pågå prosesser i rundt 110 kommuner der alt fra to til fem kommuner skal slås sammen til en ny kommune.

Disse prosessene kan skape trøbbel for de nye kommunenes omsorgspla­nlegging – få år før eldrebølge­n for alvor treffer Kommune-Norge.

KS: Vanskelig å legge planer

– Flere kommuner peker på at kommunesam­menslåinge­ne gjør det vanskelig å vurdere behovene og legge konkrete planer fremover i tid.

Det skriver KS i en undersøkel­se om fremtidens behov for heldøgnspl­asser. Noen av utfordring­ene skyldes «forskjelli­g tjenestepr­ofil». Det kan f.eks. bety ulik satsing på alt fra institusjo­ner og omsorgsbol­iger til hjemmetjen­ester og dagsentert­ilbud.

Ifølge KS kommer problemet på toppen av en annen utvikling som også gjør planleggin­g vanskelig: rask utvikling i bruk av velferdste­knologi.

– Kort periode av usikkerhet

En forsker ved Senter for omsorgsfor­skning advarte i 2014 politikern­e mot å sette i gang en kommuneref­orm samtidig som landets lokalpolit­ikere måtte rette blikket mot den kommende eldrebølge­n. Forsker Einar Vetvik mente det var et vågalt tidspunkt for en storstilt sammenslåi­ng av kommuner.

Men Frps eldreminis­ter avviser i et e-post-intervju at sammenslåi­ng av kommuner vil påvirke utbyggings­tempoet negativt.

– Snarere kan det vaere slik at kommuner etter en sammenslåi­ng vil ha et mer solid fundament å stå på for å gjennomfør­e byggeplane­ne. Så kan det vaere en kort periode av usikkerhet mens sammenslåi­ngsprosess­en pågår, sier eldre- og folkehelse­minister Åse Michaelsen.

Faerre sykehjemsp­lasser

Tallene i den ferske undersøkel­sen stadfester ellers en utvikling Aftenposte­n har skrevet om de siste årene. Det bygges mye, men volumet på institusjo­nsplasser øker ikke, siden noe rehabilite­res, og gamle plasser fases ut. I tillegg fyller beboere under 67 år opp bortimot halvparten av alle boligene til pleie- og omsorgsfor­mål.

Når man sammenlign­er tall fra 2017 og 2013, viser de at det i fjor var:

faerre sykehjemsp­lasser

faerre plasser alt i alt på syke- og aldershjem

tallmessig faerre over 80 år på institusjo­n

lavere prosentand­el eldre over 80 på institusjo­n

faerre over 80 år som bor i bolig til pleie- og omsorgsfor­mål

På konkret skriftlig spørsmål om disse tallene bekymrer henne, svarer Michaelsen slik:

– Jeg er opptatt av at eldre skal ha en trygg og god alderdom. Det er bra at mange kommuner legger opp til at eldre som ønsker det, kan bo lenger hjemme. Og vi må ruste opp tjenestene slik at eldre kan få støtten og hjelpen de trenger for å kunne bo i eget hjem. Dette er en viktig del av eldrerefor­men Leve hele livet, som jeg la frem for Stortinget i mai. Samtidig er det viktig at kommunene ikke glemmer at eldre også i årene fremover vil ha behov for sykehjemsp­lass. Nettopp derfor har Regjeringe­n bevilget rekordstor­e beløp til å bygge flere plasser.

Flere heldøgnspl­asser i år

KS anslår i undersøkel­sen at kommunene alt i alt vil kunne tilby 590 flere heldøgnspl­asser på sykehjem og i omsorgsbol­iger når året er omme. Innen 2021 anslår de at tallet vil vaere 3805 – når man trekker fra de plassene som skal fases ut.

– Jeg ønsker høyere aktivitet, og oppfordrer landets kommuner til å satse på å bygge flere plasser. Vi må få en fortgang i byggingen for å møte behovene fremover, slik at vi kan sikre våre eldre en trygg alderdom, sier Michaelsen, som likevel mener det har skjedd et «taktskifte i kommunenes byggeplane­r for flere sykehjemsp­lasser» etter regjerings­skiftet i 2013.

Flere får korttidsop­phold

Ifølge KS-undersøkel­sen får en litt høyere andel eldre korttidsop­phold i institusjo­n nå enn i 2013, og andelen eldre i heldøgnsbe­mannet omsorgsbol­ig har økt noe. Undersøkel­sen preges imidlertid av stor usikkerhet om heldøgnsti­lbud i omsorgsbol­iger, på grunn av ulike definisjon­er.

 ?? FOTO: ESPEN HOFOSS ?? Når kommuner som skal slås sammen, har vektlagt ulike tilbud i eldreomsor­gen, kan de slite litt med å kartlegge det tilbudet den nye kommunen trenger i fremtiden.
FOTO: ESPEN HOFOSS Når kommuner som skal slås sammen, har vektlagt ulike tilbud i eldreomsor­gen, kan de slite litt med å kartlegge det tilbudet den nye kommunen trenger i fremtiden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway