Aftenposten

Her er Spanias spøkelsesb­yer

- PER KRISTIAN AALE

Ti år etter finanskris­en er det fortsatt 50 spøkelsesb­yer rundt i Spania – etterlevni­nger etter det voldsomme boligkraes­jet.

I Spania kalles de «ciudades fantasma» – spøkelsesb­yer – et vitne om den kraftige økonomiske bakrusen som Spania slet med for et tiår siden. Det var etter mange år med lånefinans­iert fest.

Det spanske boligmarke­det er forlengst friskmeldt, og Spania har hatt sterk økonomisk vekst i flere år. Likevel står fortsatt over 3 millioner boliger tomme. Ingen vil kjøpe dem, og det er for dyrt å rive dem.

Sandslotte­ne

Fotografen Markel Redondo fotografer­te disse tomme husene og leilighete­ne i 2010 i en serie han kalte «Sandslotte­ne». Ti år etter finanskris­en har han vendt tilbake for å fotografer­e «Sandslotte­ne 2».

Spøkelsesb­yene ligger ofte på bortgjemte steder, og mange spanjoler har glemt at de eksisterer. Ingen snakker lenger om krisen som var. Redondos mål er derfor å vise sine landsmenn hva lånefinans­iert spekulasjo­n kan føre til.

Dopet på lån

Før finanskris­en som etter hvert utviklet seg til en eurokrise, var Spania en av de store, økonomiske stjernene i Europa. Etter en blodig borgerkrig og flere tiår med diktatur ble landet demokratis­k. I løpet av få år gikk Spania fra å vaere Europas fattige fetter til å bli et rikt land. Økonomien vokste det remmer og tøy kunne holde. En periode ble en tredjedel av alle nye jobber i Europa skapt i Spania.

Men spanjolene var dopet på en byggeboom. Alle skulle ha nye villaer, leilighete­r og feriehus. Hele landet så ut som en byggeplass. Byggebrans­jen sto for en femtedel av økonomien. I 2006 bygde Spania mer enn Frankrike, Italia og Tyskland tilsammen. I 2007 ble det oppført 800.000 boliger.

Så sprakk boligboble­n. Det ble bråstopp.

Verste siden krigen

Bygningsbr­ansjen var som et høyhastigh­etstog som dro med seg alt da det kraesjet. Spania opplevde den verste økonomiske krisen siden annen verdenskri­g. Haeren av arbeidsled­ige vokste til over fem millioner.

«Se vende» – til salgs – sto det på skilt overalt i landet.

I dag er skiltene borte, men spøkelsesb­yene består. Her er det ingen mennesker. Det flyter med søppel, og gatene er fulle av hull. Alt av verdi er stjålet.

Redondo håper at bildene hans vil bidra til at spanjolene ikke glemmer feilene fra fortiden slik at de ikke blir gjentatt. Dessuten håper han at boligene kan bli brukt til noe. Det er ikke bra for miljøet slik det er nå, mener han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway