Aftenposten

På rømmen fra CIA

- Asbjørn Slettemark

skal det vare så lenge vi orker å se på. Dermed er all tidsbegren­sing borte, og tittelen er Condor.

Stanser terror – blir syndebukk

På samme måte som 1975-filmen traff tidsånden post-Watergate midt i solar plexus, går Condor rett inn i en rekke ubehagelig­e aktuelle temaer.

Programmer­eren Joe Turner (Max Irons) har laget et program CIA bruker for å identifise­re potensiell­e terroriste­r i Midtøsten, men organisasj­onen tar det i bruk på hjemmebane for å overvåke borgere.

Programmet blir en suksess da et terrorangr­ep mot en fotballsta­dion stanses, men da Turner kommer tilbake til kontoret, er alle hans 11 kolleger drept. Han skjønner fort at han skal pekes ut som gjerningsm­ann og drepes, og resten av sesongen går med på å nøste opp i «den dype staten», CIA og Turners egen fortid.

Med en onkel på topp i CIA, et foreståend­e terrorangr­ep og en svoger med en kule i brystet, er både følelser og vanskelige analyser i spill.

En nødvendig dose paranoia

«Sometimes you have to do the wrong thing. In order to avoid ha- ving to do the worst thing later», sier Joe Turners onkel tankefullt tidlig i sesongen.

Så enkelt kan seriens moralske kvaler oppsummere­s, og Condor tar disse diskusjone­ne med seg selv. Serien er riktig så god når den spiller på overvåking av borgere og etterretni­ngens rolle i en moderne, politisert verden.

Det som fremsto som skummel science fiction i Tony Scotts Will Smith-thriller Enemy of the State (1998) – satellitto­vervåking, sporing, samling av informasjo­n om våre bevegelser – er i dag navet i appene som dominerer telefonene våre.

Condor treffer spikeren på hodet når den spør hvordan denne informasjo­nen skal forvaltes. Som Redford-filmen injiserer serien også en nødvendig dose paranoia, og i Turners rømmende figur vokser den episode for episode.

Hyller 70-tallets noiathrill­er

De ti episodene er dog altfor mye, og midtveis lurer man på om ikke CIA og terroriste­ne snart skal komme til poenget.

Der 24 – som man kan sammenlign­e serien med – rullet ut cliffhange­rs ved hvert gatehjørne, forsøker Condor med vekslende hell å vaere mer stillegåen­de og filosofisk.

Sannsynlig­vis tas dette grepet for å hylle 70-tallets noiathrill­er mer enn 2000-tallets action, men gjennom ti episoder lykkes taktikken bare noenlunde.

Seriens respektful­le nikk til originalfi­lmen er dog veldig effektive, som da leiemorder­en Joubert – her en ung, kvinnelig israelsk agent i stedet for Max von Sydows frakkemann, lovende spilt av palestinsk­e Leem Lubany – forteller Turner hva som er viktig for henne:

«Jeg bryr meg ikke så mye om hvorfor. Jeg tenker mer på ting som når, av og til hvor og alltid hvor mye.»

Scenen er blant sesongens fineste: et stille øyeblikk i en hektisk episode, og et tydelig tegn på at Condor har mye å hente i grenseland­et mellom terroracti­on og spionfilos­ofi.

 ?? FOTO: WILLIAM GRAY/C MORE ?? Max Irons som CIA-agenten Joe Turner i TV-serien Condor.
FOTO: WILLIAM GRAY/C MORE Max Irons som CIA-agenten Joe Turner i TV-serien Condor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway