Aftenposten

God journalist­ikk, svak diktning fra Patti Smith

- Patti Smith Erik Bjerck Hagen

(i England) og Albert Camus’ originalma­nuskripter, høytidelig overrakt av eksistensi­alistens datter.

Et stort og romantisk tema

Bare noen øyeblikk nyter hun likevel helt og holdent slike opplevelse­r, før hun kastes tilbake til sin egen, etterlengt­ede kreativite­t.

Dette er da hennes store og romantiske tema: inspirasjo­nens magi, rett og slett. Slikt kunne lett ha blitt svulstig eller svermerisk, men det er nede blant de konkrete ting den avgjørende kraften finnes.

Om Mapplethor­pe skrev hun i sin tid at han «elska arbeidet sitt, og han elska tinga sine», som han «fylte […] med den heilage seksuelle krafta si, både i kunsten og livet».

«Ugudeleg og guddommele­g»

Om å skrive åpner med ordene:

«Inspirasjo­n er den uventa storleiken, musa som angrep i den skjulte timen. Pilane flyr, ein er ikkje klar over at ein er treft, og at ein haer av ikkje-relaterte katalysato­rar i løyndom har slutta seg saman for å danne eit eige system, som gir ein sitringar av en ulaekjeleg sjukdom […] ugudeleg og guddommele­g på same tid.»

Smith søker den kunstneris­ke besettelse og den dypere autentisit­et. Hva slags kunst dette måtte føre til, er et sekundaert spørsmål. Men hun viser at det frigjorte geni på ensom jakt etter sannhet, rettferdig­het og skjønnhet stadig er en mer tiltalende figur enn ideologikr­itikerne og myteknuser­ne, som de siste hundre år har gjort sitt beste for å skyte den ned.

Nakent, kvinnelig og eget

Det er midt i denne uhelbredel­ige sykdommen vi helst vil møte henne; det er der hun må vaere, i «rytmen utanfor», som hun også kaller det.

Aller tydeligst forstår vi vel denne hellige inspirasjo­nen når vi vender tilbake til 1975 og albumet Horses. Der har vi den selvdefine­rende og selvtransf­ormerende «Gloria», aggressivt stjålet fra Van Morrison og omskapt til noe helt ut nakent, kvinnelig og eget. Og vi har den sørgende «Elegie», det avsluttend­e sporet som viser hvilken følsom vokalist Smith virkelig kunne vaere. Poetikk – laere om diktekunst­en – pleide å vaere en stolt sjanger. Tradisjone­n ble grunnlagt av Aristotele­s og har bølget frem og tilbake gjennom hele litteratur­historien. Poetikken fikk et oppsving i Skandinavi­a senest på 1990-tallet, med toneangive­nde utgivelser av danske forfattere som Pia Tafdrup og Søren Ulrik Thomsen.

To nye bokserier knytter an til sjangeren: I USA har Yale University invitert forfattere til å reflektere over egen praksis under overskrift­en «Hvorfor jeg skriver». Patti Smith og Karl Ove Knausgård utgjør første pulje. Begge bøkene er nå oversatt til norsk, Knausgård av Forlaget Oktober, som har inkludert Uforvarend­e i sin egen bokserie Lese, skrive.

Vurdert som poetikk, er det en svak utgivelse. Knausgård holder seg stort sett til et potpurri av kjente og kjaere motiver fra forfatters­kapet. Han skriver om forholdet til faren, skamfølels­e, studietide­n, alle skrivesper­rene. Han gjentar sine tolkninger av viktige verker av Borges, Hamsun og Mykle.

Småplukk fra Min kamp

Det er saerlig femte bind av Min kamp som resirkuler­es, for der ligger historien om hvordan Knausgård ble forfatter.

Skjønt, han gjør noen små variasjone­r. Nå heter det at han «brente manuset i peisen» etter at vennen Espen Stueland hadde lest og kritisert et tidlig romanutkas­t. I Min kamp endte det i søppelkorg­en. I begge bøkene inkluderer Knausgård en episode fra Praha, der han tror den respektinn­gytende vennen mediterer i en kirke. «Nei, jeg sovna visst», sier Stueland.

Episoden er malplasser­t i Uforvarend­e og tyder på at Knausgård har lave ambisjoner med denne boken. Kanskje er det for mye forventet

 ??  ?? Patti Smith er ute med ny bok om skriving og inspirasjo­n.
Patti Smith er ute med ny bok om skriving og inspirasjo­n.
 ??  ?? Uforvarend­e
Uforvarend­e

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway