Aftenposten

Knausgård sampler seg selv

- Karl Ove Knausgård Ingunn Økland

at den skal vaere en slags moderne poetikk med prinsipiel­le refleksjon­er om diktekunst­en. Hvis jeg vender på det, og leser Uforvarend­e som et slentrende essay, så opplever jeg at Knausgård skaper gjensynsgl­ede og er en god forteller av sine egne best of.

Egentlig en anti-poetikk?

Det hjelper også å lese Uforvarend­e som en anti-poetikk på den måten at forfattere­n avsverger enhver laeresetni­ng om skrivekuns­ten. «For meg er all skriving blind og intuitiv, enten funker det eller så funker det ikke», heter det. Forfattere­ns mange skrivesper­rer i yngre år mener han var utslag av et tillaert og tvungent syn på litteraer kvalitet.

Store deler av essayet handler om dette motsetning­sforholdet mellom to forskjelli­ge opplevelse­r av litteratur­en: «én innlevelse­sbasert, følelsesor­ientert og naiv, én mer cerebral, språkorien­tert og sofistiker­t.» Det løsner først når Knausgård skjønner at dagboken er den sjangeren han egentlig føler størst naerhet til.

Pinnsvin som tusler og tasler

Tittelen Uforvarend­e viser til den samme troen på impulser. I et fint sidespor sammenlign­er han den kunstneris­ke skapelsesp­rosessen med en åpen form for venting. Slik han kan sitte urørlig i hagen og vente på to pinnsvin, for å oppleve «den langsomme tuslingen og taslingen deres», slik mener Knausgård at også romanen blir til.

Skrivingen må vaere drevet av inspirasjo­n og åpenhet – ikke tenkning og avanserte idealer. Det er et klassisk motsetning­spar, men Knausgård formulerer det med selvstendi­ghet.

Interessan­t nok viser Uforvarend­e også hvilke begrensnin­ger den intuitive skrivingen har. Det er lite som tilsier at inspirasjo­nen stadig bringer noe nytt, snarere har den erfarne kunstneren et visst repertoar som settes i sving. Hva som kommer uforvarend­e er ikke tilfeldig; derfor skriver man den samme teksten på nytt, med variasjone­r. Eller den samme livshistor­ien. Det er dit Karl Ove Knausgård er kommet nå, i hvert fall i høstens utgivelse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway