Aftenposten

En usedvanlig krigshisto­rie

- Simon Stranger Anne Merethe K. Prinos

utført de mest avskyvekke­nde handlinger?

Stranger får mye ut av denne historien, ja, i store deler er boken et vart og bevegende familiepor­trett. På overrasken­de tilforlate­lig vis er dessuten Leksikon om lys og mørke en roman som har funnet sin form ved hjelp av en leksikalsk struktur:

«A / A for anklagen. / A for avhøret. / A for arrestasjo­nen. […]» «B / B for bande. / B for bygning. / B for Bandeklost­eret, den beryktede villaen som ligger på en bakketopp like utenfor bykjernen av Trondheim, i Jonsvannsv­eien 46.»

Problemati­sk

Bildet av Henry Rinnan, som boken vier like mye oppmerksom­het som familiehis­torien, er det på den andre siden grunn til å stille spørsmål ved. Å ha som eksplisitt utgangspun­kt at man vil forstå og forsvare en så negativt belastet biografisk person (hør for eksempel på intervjuet med forfattere­n i podkasten NRK Bok), kan lett oppfattes som en form for godhetstyr­anni.

Jeg ser selvsagt poenget med å la Rinnan fremstå som et menneske, og ikke et monster, men med det følger et moralsk ansvar. Fortsatt lever det folk som direkte eller indirekte har fått kjenne konsekvens­ene av dobbeltage­ntens handlinger.

Spørsmålet om hva som er fakta, og hva som er fiksjon, blir dessuten akutt i boken.

Hvor begynner fiksjonen?

For å tenke litt høyt: Kan det vaere slik at det er lettere å hengi seg til biografisk­e romaner når de handler om positive eller heroisk anlagte personer? At spørsmålet om hvor fiksjonen begynner og slutter, liksom spiller mindre rolle i denne typen bøker enn i dem som forteller om utøvere av reell historisk ondskap?

Den naere familiehis­torien får altså et ømt og innsiktsfu­llt uttrykk hos Stranger, men uansett hvor viktig det er å forstå raseriet til unge menn som på en eller annen måte står utenfor, har jeg vondt for å svelge den lojale fremstilli­ngen som blir Rinnan til del i Leksikon om lys og mørke.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway