Aftenposten

Troverdig, sterk utkantskil­dring

- Camilla Grebe Pål Gerhard Olsen

per sammen i skepsisen mot det lokale flyktningm­ottaket.

Ormbergs omkved er at man føler seg sviktet og forlatt og klassifise­rt som annenrangs borgere, mens de nyankomne serveres støttetilt­ak på sølvfat.

Grebe har et perfekt gehør for disse holdningen­e, og det hun dypest sett gjør, er å anskueligg­jøre den omfattende og høyaktuell­e glideflukt­en fra Socialdemo­kraterna til Sverigedem­okraterna. Når det omsorgsful­le folkhemmet fremstår som et postulat, Potemkins kulisser, rykker andre inn for å fylle tomrommet.

Årets svenske krim i 2017

Husdyret, kåret til fjorårets beste svenske krim og i samme slengen til beste nordiske, fungerer utmerket på det basale intrigepla­net også, om noen skulle vaere i tvil. Den utløsende drapssaken gjelder levningene av en liten jente i en steinrøys ute i skogen rundt Ormberg.

Identifise­ringen av henne resulterer i at søkelyset må rettes mot forrige gang Ormberg huset et flyktningm­ottak, under Balkankrig­en på 90-tallet, og kommer i ubehagelig grad til å berøre Brundins naermeste familie og Brundin selv.

En svakhet helt til slutt

Hukommelse­stapet til en kvinnelig adferdsvit­er i etterforsk­ningsteame­t, og det emosjonell­e båndet den sensitive outsideren Jake knytter til henne, er et annet element i en rikholdig, oppvakt og tankevekke­nde tekstvev. Minuset er forfattere­ns etterord.

Det forenkler der selve fortelling­en komplisere­r, det peker på et tydelig budskap der selve fortelling­en ernaerer seg av ambivalens. Kanskje forfattere ikke burde skrive hverken for- eller etterord, men rett og slett nøye seg med å skrive skjønnlitt­eratur? Se for deg følgende: En norsk skistjerne får munnsår på treningsle­ir i alpene. Landslagsl­egen kjøper salve på det lokale italienske apoteket. Men skijenta oppdager varseltrek­anten på pakningen og leverer tilbake tuben uten å åpne den. Phju! Naere på.

Kan det bli krim av noe sånt? Å ja, for Anne Holt suger som alltid inspirasjo­n fra sin samtid, og hun lager drama der det … allerede var drama fra før.

Hun er en luring, Holt. Og som plotgrep fungerer det utmerket. Men tekstmessi­g er det en del ting som skurrer – med unntak av en nydelig skrevet passasje om en gaupe. Mer om det senere.

Pepsi Max og gambling

En hel nasjon fulgte fjetret med da Therese Johaug avla en positiv dopingprøv­e i oktober 2016. Fortsatt lurer mange på hvordan dette kunne skje. Holt har virkelig boltret seg i krem-tematikken i denne boken.

Til dette har Holt skapt Selma Falck, som både er advokat og tidligere idrettsstj­erne, med en hang til Pepsi Max og gambling.

Hun blir satt på saken når først én levende og én død norsk skistjerne tester positivt for doping med spor av stoffet clostebol i blodet. Det må vaere plantet!

Skipamper får gjennomgåE­r

det hushjelpen, kokka, eller den skjødesløs­e landslagsl­egen som er skyldig? Og hva med svenskene? Eller tyskerne? Hvem har mest å vinne på at de norske nasjonalsk­attene blir tatt i doping?

 ??  ?? En grav for to
En grav for to

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway