Aftenposten

Død, dop og skistjerne­r

- Anne Holt Mari Grydeland

Holt har tydelig en høne å plukke med skipamper generelt og det nye norske skiforbund­et, «Skiløperfo­rbundet» spesielt, som ikke trår støttende til når utøverne havner i trøbbel, og samtidig surrer med kvittering­srot og baelmer dyre viner. Virkelighe­tskrim kan vi kanskje kalle det. En med stor innflytels­e i Skiløperfo­reningen, Sølve Bang, håner de frivillige i idretten: «– Tror du Crystal Palace er bygget på vaffelpeng­er? … Tror du det er frivilligh­et som har gjort det mulig for NSF å vokse til disse høyder?»

Karakteren­e til Holt er ganske gode, men flere steder belemres de med faktatunge replikker som dreper ektheten deres – et vanlig problem i plotbasert krim. Holt har også en forkjaerli­ghet for motsetning­er. «Her kunne hun bare ikke bo. Hun måtte bo her.» Grepet er forslitt og bikker noen steder over i det ufrivillig komiske:

«Selma svarte ikke, og satte opp farten. Uten å gjøre det.»

Et morsomt grep er når Falck snakker advokatsk – at folk «adlyder» i stedet for å bare vaere enige, for eksempel. Og når en gaupe blir øyenvitne til en «ulykke», og tolker den ut fra sin dyrekunnsk­ap, blir det veldig fint.

Forvirrend­e grøss

Innimellom de vanlige kapitlene i boken kommer manusfragm­enter som fremstår som ubegripeli­ge for denne leseren. Scener fra et torturrom er like forvirrend­e – dog har de en grøsserkva­litet som funker.

Alt gir mening når man når slutten, men bokens forløsning og siste sluttspurt får ikke pulsen til å rase. Da kan man heller se på ski.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway