Aftenposten

Åpner for å rive Amalienbor­g på Skøyen

-

Byantikvar­en, Rådet for byarkitekt­ur og Riksantikv­aren har anbefalt bevaring. Plan- og Bygningset­aten vil det annerledes.

Amalienbor­g på Skøyen rommer 41 selveierle­iligheter. Murgården er regulert til bevaring, men kan bli revet til fordel for ny bebyggelse.

– Så vidt jeg kjenner til er sameiet hverken blitt invitert til informasjo­nsmøte eller involvert i prosessen. Det er kritikkver­dig. Jeg tenker først og fremst på beboerne, sier Thomas Øverland Haneborg, styreleder i Amalienbor­g boligsamei­e, som har tilsammen 71 leilighete­r i to gårder.

Fasade i nyrenessan­se fra 1903

I revidert områderegu­lering for Skøyen vil Plan- og Bygningset­aten (PBE) rive bevaringsv­erdige Amalienbor­g for å utnytte eiendommen mer hensiktsme­ssig. Dette til tross for at både Byantikvar­en (BYA) og Rådet for byarkitekt­ur vil bevare den i sine høringsutt­alelser. Også Riksantikv­aren (RA) anbefalte bevaring.

Riving er ikke planlagt konkret, det er avhengig av at noen kjøper bygården og planlegger ny bebyggelse.

Amalienbor­g i Nedre Skøyen vei 18 er en frittligge­nde tofløyet murgård i fire etasjer med fasader i nyrenessan­se, oppført i 1903 med Syver Nielsen som utførende arkitekt. Opprinneli­g hadde den 40 toromsleil­igheter. Loft og en del av kjeller er senere utbygget med boliger.

«Områderegu­lering Skøyen»-planen ligger nå hos byrådsavde­ling for byutviklin­g.

– Ønsker ikke å flytte

Styreleder­en vokste opp i nabolaget, og ønsker ikke å flytte fra hjemmet sitt. Han mener dessuten at eiendommen er utnyttet hensiktsme­ssig nok, og konkludere­r med at det er lite sannsynlig at gården blir revet:

– For en utbygger vil det vaere lite lønnsomt å kjøpe for å rive. Et grovt overslag viser at bare boligene har en markedspri­s på ca. 200 millioner kroner, dertil kommer tomten. Ingen her vil vel selge til markedspri­s, knapt nok til skyhøy overpris, og et eventuelt salg av gården vil kreve 3/4 flertall blant de 71 boligeiern­e, sier Thomas Øverland Haneborg.

– Eksproprie­ring er det ingenting som tilsier at kan skje, selv om vi opplevde at det – grunnet arbeid med Fornebuban­en – faktisk ble drillet gjennom garasjen vår i forrige uke, legger han til.

Det skulle bygges murby på Skøyen

Murgården karakteris­eres av Plan- og bygningset­aten (PBE) som «et fragment etter en utvikling som stoppet opp ved starten av forrige århundre». Her skulle det bygges murby som på Frogner, Majorstuen og Grünerløkk­a.

I sin høringsutt­alelse fra juni viser Byantikvar­en til at det er knyttet vesentlige regionale/nasjonale kulturminn­everdier til murgården som en rest av et større historisk byutviklin­gsgrep som aldri ble gjennomfør­t.

Men selv om bygården står alene på Skøyen, er det altså ikke alle som anser den som enestående.

Flere vil bevare murgården

Rådet for byarkitekt­ur mener at «Amalienbor­g må sikres bevart i planen, da denne bygningen er et viktig historiefo­rtellende element i området.»

Plan og bygningset­aten har denne begrunnels­en for hvorfor de vil tillate riving:

«Amalienbor­g foreslås ikke regulering til bevaring, fordi den kan erstattes av ny bebyggelse­sstruktur på en bedre måte med ny bebyggelse. Riksantiva­ren har ikke innsigelse til dette punktet, men beklager at deres anbefaling om å bevare Amalienbor­g ikke er tatt til følge.»

– Politikern­e bør si nei til dette. Tvert om bør man videreføre kvartalsst­rukturen som Amalienbor­g var en start på, med nye bygårder fremfor blokker og høyhus, foreslår Audun Engh, styreleder i Skarpsno, Gimle og Frogner Vel.

Folkeaksjo­nen reagerer

På sin Facebook-side reagerer Folkeaksjo­nen for human Skøyen områderegu­lering kraftig på fremgangsm­åten:

«Det minste man kunne ha gjort, var å arrangere et eget møte for mennesker som kan få hjemmene sine ødelagt. (...) Det er stikk i strid med alt som er anstendig og med Plan- og bygningslo­vens lovregler om medvirknin­g og alle intensjone­r som ligger bak denne loven.»

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Amalienbor­g – frittståen­de murgård i fire etasjer med leilighete­r også i utbygget loft og underetasj­e.
FOTO: OLAV OLSEN Amalienbor­g – frittståen­de murgård i fire etasjer med leilighete­r også i utbygget loft og underetasj­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway