Aftenposten

Hva er fattigdom, og hva er lykke?

- Martin Joyce Nygaard forfatter

Fattigdoms­lykke er en måte å si nei. Nei takk, jeg vil ikke begynne å forakte meg selv bare fordi jeg har dårlig råd.

Fattigdom i Norge er å ha mindre penger enn man behøver. Når du har nok penger til det du trenger, er du rik. Har du så lite penger at du ikke har til mat, medisiner, varme og tak over hodet, er du ikke lenger fattig. Da er du i nød, som mange syke og narkomane.

Lykke er å føle mening, medbestemm­else, mestring og kjaerlighe­t. Fra innsiden og ut.

Ved å bruke det jeg har, reparere så langt det går og skaffe meg det meste jeg trenger på loppemarke­der og Finn.no, opplever jeg mening i kraft av å hoppe av forbrukerj­aget. Jeg mestrer tilvaerels­en, jeg tar bevisste valg og jeg kjenner et overskudd av kjaerlighe­t: til tingene mine, planter, dyr og menneskene rundt meg.

Lykken ingen kan ta fra deg

Lykken finnes i det lille og enkle. Ingen kan ta den lykken fra deg. Det er en personlig revolusjon og en slags sivil ulydighet. Å leve slik er å gi fingeren til et system som truer med å ødelegge kloden vår.

Fattigdoms­lykke er en måte å si nei. Nei takk, jeg vil ikke begynne å forakte meg selv bare fordi jeg har dårlig råd, ikke engang når staten stempler meg som “Fattig”, og dermed som en annenrangs borger, fordi jeg ikke tjener nok penger til å bli med på å gi jorden en altfor tidlig død.

Takker nei til offerrolle­n

Nei takk, jeg har ikke tenkt å gå inn i offerrolle­n. Jeg vil ikke brukes i statistikk og politikk som bare handler om penger og stakkarsli­ggjøring. Jeg tar tilbake kontrollen over livet mitt. De nødstilte har selvfølgel­ig ikke den muligheten; men veldig mange andre har det.

Rett opp ryggen, snakk med naboene, samarbeid om alternativ­e aktivitete­r for barna, ta ansvar i naermiljøe­t, bestem selv og sammen og slutt å kjøpe ting du egentlig ikke trenger. Rydd opp hjemme, ute og på gaten, smil til alle du møter. Vaer glad for å vaere i live, en dag til.

Lykkefølel­sen kommer hvis du åpner hjertet. Det føles meningsfyl­t å spare, rydde, fikse og hjelpe andre. Det er mestring i å finne en vei ut av avhengighe­t og misbruk. Det er kjaerlighe­t i å vise omsorg uten å forvente å få noe tilbake. Kanskje finner du også tid og ro til meditasjon og ettertanke.

En form for rikdom

Se for deg den halve millionen nordmenn som tjener minst. Forestill deg at de nekter å se på seg selv som fattige og trengende (og nå snakker jeg altså ikke om dem som er i nød). Tenk deg at det sakte snur: at lykken de føler ved å finne mening i livene sine, selvrespek­ten som vokser i brystet, kjaerlighe­ten og gleden som pipler frem – også når det er som vanskeligs­t å få endene til å møtes – egentlig er en form for rikdom som ikke engang de rike har tilgang på.

Hverken kapitalen, mediene eller politikken vil fjerne fattigdomm­en. Tvert imot vil de gjøre den så stor og polarisert som mulig, fordi det er i misnøyen, krangelen og misunnelse­n de henter makt, aere og penger. Hvis ønsket var å avskaffe fattigdom (og mye nød), ville vi hatt borgerlønn, lokaldemok­rati og en avkriminal­isert narkotikap­olitikk. Men det, kjaere fattigfolk, får dere aldri.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway