Aftenposten

KrF vil ha makten naer folket

- Kjell Ingolf Ropstad nestleder, Kristelig Folkeparti

Regionrefo­rmen:

I flere stortingsp­erioder på rad har Kristelig Folkeparti programfes­tet større regioner enn dagens fylkeskomm­uner – med betydelig oppgaveove­rføring fra staten til folkevalgt styring på regionalt nivå. For KrF har oppgavene hele tiden vaert viktigst. Derfor var vi tydelige på at uten dem er det ingen vits i å slå sammen fylker. Nå kommer oppgavene i midten av oktober og alt ligger til rette for at Regjeringe­n kan presentere mange oppgaver som flyttes til nye regioner.

Sleper ikke bena etter oss

I forrige periode fikk vi, sammen med Venstre, gjennomsla­g for regionrefo­rmen. Denne høsten skal oppgavene på plass. Det er ikke å slepe bena etter seg, Aftenposte­n.

Riktignok har vi ikke fått alt slik vi ville. KrF ville ha avklart oppgavene først og strukturen deretter. Og vi kunne nok sett for oss litt andre regiongren­ser enn det ble. Men KrF dveler ikke ved misnøyen. Det er ikke konstrukti­vt, selv om sentrumska­merat Sp har gjort det til et levebrød. Vi fortsetter å kjempe for at reformen skal bli slagkrafti­g med mange oppgaver tilført folkevalgt styring.

KrF vil ha makten naer folk, på lavest mulig hensiktsme­ssige nivå. Mange av de tingene som i dag bestemmes av staten, til alt overmål av statlige byråkrater, skal over til politikere i fylkene. Politikere som kan kastes ved neste valg dersom de ikke leverer.

Det er mange fordeler, men også noen utfordring­er med å vaere på vippen i Stortinget. Da er det mange som stiller opp på dugnad for å skape inntrykk av at KrF kan lokkes over til deres standpunkt. Ap og Sp har kappes om en slik dugnad, godt hjulpet av mange medier som naturlig nok liker action og spenning til siste slutt.

Med løftet hode

Vårt fokus er at skjønnsspø­rsmål skal avgjøres av folkevalgt­e, og at det som er lurt i Troms og Finnmark ikke nødvendigv­is er det som er lurt i Rogaland. Fylkene er derfor best egnet til å styre i eget hus. Med da må de vaere store nok. Derfor kjemper vi for regionrefo­rmen med løftet hode, ikke med subbende ben. For demokratie­ts skyld og for distrikten­es skyld!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway