Aftenposten

Årets energianal­yse: Bra for Norge, elendig for klima

Om 30 år er kull og olje ut. Fornybar og gass har tatt over. Likevel styrer verden mot en katastrofa­l oppvarming.

- STINE BARSTAD OLE MATHISMOEN

Slik konkludere­r årets energianal­yse fra norske DNV GL, som utgis i London i dag. Energy Transition Outlook 2018 beskriver en omfattende omlegging av energibeho­v og energiprod­uksjon de neste par tiårene.

Stort behov for naturgass er bra for norsk økonomi og gassproduk­sjon. Fortsatt minst 50 prosent fossil energi er dårlig nytt for verden.

Endringene i produksjon og forbruk vil skje mye raskere enn tidligere analyser har vist.

Men endringene vil likevel ikke skje raskt nok til at Paris-avtalens mål om å begrense global oppvarming til to grader blir oppfylt. DNV GL mener verden styrer mot en oppvarming på 2,6 grader.

De største endringene i energibruk skyldes en mye raskere vekst i fornybar energi enn andre energianal­yser har vist de siste årene. Dessuten vil elektrifis­ering, altså at skip og biler bruker elektrisit­et i stedet for fossil energi, skje svaert mye raskere enn man har trodd.

Naturgass i mange tiår

Her er noen hovedpunkt­er fra analysen:

Verdens totale energibeho­v vil falle etter 2030

I 2050 vil halvparten av all energi vaere fornybar.

Etterspørs­elen etter olje vil falle fra 2023. Etterspørs­elen etter kull har allerede har begynt å falle.

Etterspørs­elen etter naturgass vil falle fra 2036, men vil vaere største energikild­e i 2050 – og sannsynlig­vis enda lenger.

I 2050 vil halvparten av energien som brukes, komme fra fornybare kilder som vannkraft, sol, bio og vind.

Sol og vind, som i dag dekker én prosent av energibruk­en i verden, vil i 2050 stå for henholdsvi­s 12 og 16 prosent.

Remi Eriksen, konsernsje­f i DNV GL, skriver i en pressemeld­ing at «Utviklinge­n er svaert interessan­t, sett med norske øyne». Norge er storprodus­ent av både naturgass og fornybar elektrisit­et.

Analysen peker på at spesielt transports­ektoren vil vaere en motor i omlegginge­n.

Mer enn 25 prosent av alle nye biler som selges i Norge, er elbiler. Resten av Europa kommer etter, og allerede om ti år vil halvparten av alle nye biler i Europa vaere elbiler. I Kina, India og NordAmerik­a vil det samme skje fem år etter, i 2032.

I dag står all verdens biler, busser, lastebiler, skip og fly for 27 prosent av energiforb­ruket. Ifølge DNV GLs analyse vil denne andelen ha falt til 20 prosent i 2050. Transports­ektoren står for drøyt 20 prosent av klimagassu­tslippene.

Den gode nyheten for Norge i denne store endringen er at gass i mange tiår vil vaere etterspurt, og at elektrifis­ering av skip gir store muligheter for norsk skipsindus­tri. Norge har allerede syv helelektri­ske skip i kysttrafik­k, og norsk maritim industri ligger langt foran andre land.

Vekst uten økte utslipp

Frem til nå har kurvene for økonomisk vekst og utslipp av klimagasse­r fulgt hverandre tett. Ifølge DNV GL kurvene kobles fra hverandre de neste tiårene. Det betyr at verden for første gang kan klare økonomisk vekst uten like stor økning i utslippene.

DNV GL ser altså for seg mange positive utviklings­trekk – sett fra et miljø- og klimapersp­ektiv.

Men også i 2050 vil halvparten av verdens energibeho­v måtte dekkes av fossil energi. DNV GL mener det må til ekstraordi­naere tiltak for å bremse utslippene av klimagass. I analysen går det frem at i tillegg til økt energieffe­ktiviserin­g og økt andel fornybar energi, vil karbonfang­st og lagring fra fossile energikild­er vaere helt nødvendig.

I desember møtes alle verdens land i polske Katowice til årets klimaforha­ndlinger. Der skal det drøftes og vedtas hvordan Parisavtal­en skal oppfylles i praksis. Stadig flere analyser har vist at tiltakene må skjerpes betydelig for at oppvarming­en skal begrenses til mellom 1,5 og 2 grader.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Konsernsje­f Remi Eriksen i DNV GL
Konsernsje­f Remi Eriksen i DNV GL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway