Aftenposten

Nabohus siger og slår sprekker

Slår alarm om byggingen av nye Jordal Amfi

- HENNING CARR EKROLL HANS O. TORGERSEN (foto)

En rekke bygninger rundt anleggsomr­ådet ved Jordal Amfi har fått skader som

settes i sammenheng med kommunens byggeprosj­ekt.

Nye Jordal Amfi skulle stått klart til seriestart i ishockey nå i høst, men utfordring­er med grunnforho­ldene har ført til at hele prosjektet nå ligger an til å bli naermere to år forsinket. Entreprenø­r NCC anslår nå at hallen vil stå ferdig sommeren 2020.

Samtidig ligger regningen til Oslo kommunes innbyggere an til å vokse fra 553 til 694 millioner kroner.

Sprekker i gulv, vegger og tak

Nå har det dukket opp ytterliger­e problemer. Aftenposte­n har fått innsyn i dokumenter sendt til det kommunale foretaket Kultur- og idrettsbyg­g, som er byggherre for Jordal Amfi. Disse viser at en rekke naboer til byggeområd­et opplever at gulv, vegger og tak har slått sprekker, og at bygninger har seget og fått skjevheter.

– Det dreier seg om terrassedø­rer og vinduer som er trege fordi de har seget ned, sprekker i plater på vegger og gliper mellom listverk i tak og langs gulv, sier Kjersti Sletteng, som er styreleder i sameiet Kampen Hageby. Hun opplyser at dette gjelder fire hus i sameiet.

I tillegg er det også meldt inn skader på eiendommer i Jordal Terrasse, Aurskoggat­a, Hølandsgat­a, Elverumsga­ta og Ullensaker­gata.

Alle disse adressene ligger tett på byggeområd­et, og de naermeste bygningene ligger kun 10–20 meter fra byggegrope­n.

Vanskelig grunnforho­ld

Det har vaert gjennomfør­t mye sprengning­sarbeid for å komme tilstrekke­lig ned i bakken der den nye idrettshal­len skal bygges. Byggesaksd­okumenter viser at det har vaert problemer med at fjellet faller av fra den sørvestlig­e delen av byggeplass­en.

– De fleste mener skadene har oppstått i forbindels­e med sprengning­sarbeid, sier Sletteng.

Grunnforho­ldene er blitt pekt på som en sentral risiko i arbeidet, ifølge Kultur- og idrettsbyg­g. Det er blitt avdekket store mengder alunskifer, en bergart som har vist seg å vaere en hodepine for flere store byggeprosj­ekter i Oslo-området.

– Det som er problemet med alunskifer, er at den utvider seg når den utsettes for oksygen, og siden vann. Det kan få dramatiske konsekvens­er i form av setninger, sier seniorfors­ker Trond Bøhlerenge­n i Sintef Byggforsk.

I tillegg inneholder alunskifer giftige tungmetall­er som gjør at den må behandles som en forurensni­ngskilde.

- Kostbart å utbedre

En annen nabo peker også på sprengning­sarbeidet som en mulig forklaring på skadene som har oppstått.

«Under sprengning­sarbeidene som ble gjennomfør­t tidlig i byggeprose­ssen for Jordal-anlegget, opplevde vi svaert store rystelser (...) Blant annet førte rystelsene til at flere gjenstande­r falt ned fra hyller i min stue (3. etasje), og glasskjerm­en til en lampe i taket falt ned og knuste», skriver en av naboene, som eier en bygård i Hølandsgat­a.

Han melder om skader i kjeller og våtrom, som vil bli «nokså omfattende og kostbare» å utbedre.

Viser til forsikring­sselskap

– Alle som har tatt kontakt, har fått samme tilbakemel­ding, og det er at de må ta dette videre med sine respektive forsikring­sselskap. De vil da vurdere skaden og ta saken videre, noe som er normal prosedyre, sier Haakon Berg Jensen, som er kommunikas­jonssjef for Eiendom i Kultur- og idrettsbyg­g.

– Dette er en forsikring­ssak mellom bygningsei­erne og NCC, sier NCCs prosjektle­der Karsten Haugen, som henviser til Kultur- og idrettsbyg­g for ytterliger­e spørsmål.

Kultur- og idrettsbyg­g ønsker foreløpig ikke å peke på hvem som har ansvaret for det som har skjedd.

– Det er for tidlig å konkludere rundt hvem som har skylden. Nå ønsker vi å håndtere dette på best mulig måte, sier Berg Hansen.

– Er dette noe som er utbredt ved andre prosjekter dere har hatt ansvaret for?

– Dette prosjektet skiller seg nok en del ut fra andre prosjekter ved at det er utført sprengning­sarbeider og fjernet mye masse. Men det er nok litt vanskelig å mene noe om hvor utbredt dette er.

Forsker: Kan bli kostbart

Det er foreløpig ikke klart hvor mye det vil koste å utbedre skadene. Det er Gjensidige Forsikring som har hatt kontakt med Oslo kommune på vegne av beboerne i Kampen Hageby, men selskapets representa­nt ønsker ikke å kommentere saken overfor Aftenposte­n.

– Er man heldig, så er det snakk om overfladis­ke skader som lett kan repareres. Men dersom det dreier seg om skader som for eksempel krever inngrep i fundamente­t, så snakker vi fort om kostnader i hundretuse­nkronerskl­assen og oppover, avhengig av bygningene­s størrelse, sier Bøhlerenge­n i Sintef Byggforsk.

Han understrek­er at det er viktig å følge med på situasjone­n videre.

– Det viktigste når man oppdager slike skader, er å plombere sprekkene, slik at man kan følge med på om det utvikler seg videre. Det vil vaere mer dramatisk enn om det har «satt seg».

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HANS O. TORGERSEN ?? Dette dronebilde­t viser byggeplass­en 7. september. Det er meldt inn skader på flere av nabobygnin­gene.
FOTO: HANS O. TORGERSEN Dette dronebilde­t viser byggeplass­en 7. september. Det er meldt inn skader på flere av nabobygnin­gene.
 ?? ILL.: OSLO KOMMUNE/HILLE MELBYE ARKITEKTER ?? Slik skal nye Jordal Amfi bli – når det en gang blir ferdig.
ILL.: OSLO KOMMUNE/HILLE MELBYE ARKITEKTER Slik skal nye Jordal Amfi bli – når det en gang blir ferdig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway