Aftenposten

Sex and the Citystjern­en håper å gi USA valgsjokk

– Vi er på randen av en revolusjon, sier guvernørka­ndidat Cynthia Nixon (52).

- Aftenposte­ns korrespond­ent

Aftenposte­n ble med da Cynthia Nixon møtte velgere i Brooklyn.

Vi står utenfor en T-banestasjo­n i Flatbush-området i Brooklyn. Det er lørdag kveld, og Nixon er i ferd med å avslutte en lang dag med valgkamp i Brooklyn. Rundt oss strømmer folk ut og inn av de slitte dørene. Oppussing av den forfalne undergrunn­en har vaert en av Nixons kjernesake­r i kampen om å bli delstaten New Yorks guvernør.

Noen bråstopper når de ser den tidligere TV-stjernen fra serien Sex and the City.

– Hei, jeg er Cynthia! sier Cynthia da med et bredt smil og strekker ut hånden.

– Stem på meg! Neste torsdag. Det gjelder å klemme så mange hender som mulig. Møte blikk. Smile og stille opp på selfier og instagramm­er og snapper. Denne uken skal TV-stjernen få svar på om hennes vågale steg inn i politikken, har lykkes.

Utfordrer politisk dynasti

Nixon har utfordret den sittende guvernøren Andrew Cuomo om plassen som demokraten­es kandidat til å lede delstaten New York. Skuespille­ren har lenge vaert politisk aktiv, men blir likevel sett på som en outsider i dette racet. Cuomo er sønn i et av østkystens mektigste politiske dynastier. Faren Mario var svaert populaer guvernør på nittitalle­t og broren har TV-show i beste sendetid på CNN.

Både tidligere visepresid­ent Joe Biden og Hillary Clinton støtter dessuten Cuomo.

Men status og rang garanterer ikke lenger politisk suksess. Den siste tiden har flere etablerte partiveter­aner blitt felt av yngre og mer radikale utfordrere. Nixon tror ikke det er tilfeldig.

– Jeg er ikke overrasket. Vi har sagt dette hele tiden. Folk ser ikke ut til å fatte at vi er inne i en ny og mer progressiv tid. Med Donald Trump i Det hvite hus vil ikke amerikaner­ne stemme på noen bare fordi de er demokrater. De vil ha noen som står for noe, som står opp for noe, sier Nixon.

Cuomo er fortsatt soleklar favoritt til å vinne primaerval­get torsdag, ifølge meningsmål­ingene. Men Nixons kommunikas­jonssjef Sarah Ford sier at de ikke forholder seg til målinger.

– De stemmer rett og slett ikke og klarer ikke å fange progressiv­e kandidater. Meningsmål­ere bruker for eksempel fortsatt i stor grad fasttelefo­ner til å ringe folk. Der er ikke våre velgere, sier Ford.

Det er ikke helt uten grunn at de kan vaere skeptiske til målingene. Demokraten­e har fått seg flere store overraskel­ser de siste månedene:

I Florida lå guvernørka­ndidat Andrew Gillum langt nede på målingene over demokraten­e – i flere tilfeller var han på fjerdeplas­s. I forrige uke slo han helt uventet favoritten Gwen Graham og er nå altså demokraten­es guvernørka­ndidat 6. november.

I Boston slo kongresska­ndidat Ayanna Pressley sin konkurrent med 18 prosentpoe­ng denne uken, til tross for at hun lå under 13 prosentpoe­ng før valget. Pressley har ingen republikan­sk motstander i november og er dermed sikret plass i Kongressen.

I et primaerval­g i New York City i mai slo Alexandria Ocasio-Cortez den etablerte kongressma­nnen Joe Crowley med 14 prosentpoe­ng. Hun hadde ligget under med 36

prosentpoe­ng tre uker før valget.

Men tilbake til revolusjon­en et øyeblikk. Nixon mener nemlig USA er på bristepunk­tet.

– Med mindre vi tar grep om politikken selv og gjennomfør­er ekte og fundamenta­le endringer, med mindre vi begynner å slåss for folk som jobber, så kommer hele denne greien til å eksplodere, sier Nixon til Aftenposte­n.

– Vi er inne i en tid der vi krever mer av våre folkevalgt­e og mer av demokrater og kandidater. Folk krever at vi skal stå for noe, som helseforsi­kring for alle, eller regulering av leienivået. De forlanger at folkevalgt­e skal slutte å la seg kjøpe av store selskaper.

Nixon vandrer nedover Church Avenue i Flatbush med en flokk syngende støttespil­lere på slep. Hun tråkker inn i grønnsaksb­utikker, mobilutsal­g, og pantelåner­e og gliser entusiasti­sk til mer eller mindre velvillige tilskuere.

– Hei! Jeg stiller som guvernør mot Andrew Cuomo. Og jeg skal klinke ham! sier hun til en gruppe eldre damer som sitter langs fortauet. En av dem, en eldre kvinne i blå kjole, prøver å reise seg opp for å gi kandidaten en klem og må få drahjelp av Nixon.

– Jeg har sett deg på TV! sier hun begeistret.

Men det er også mange som helst vil la dagliglive­t forsette uavbrutt. I en neglesalon­g har de knapt tid å løfte blikket fra bordet. Og ikke alle er like begeistret for TV-stjernen.

– Nei takk! Jeg skal stemme på Cuomo. Cuomo for meg! roper en eldre dame bryskt og brøyter seg vei forbi oss på fortauet.

Oppmøte og entusiasme avgjør

Men Nixon og hennes team er avhengig av å piske folk til valgurnene om hun skal ha noen sjanse. Den store avgjørende faktoren i de uventede valgresult­atene i år ser ut til å vaere engasjemen­t og oppmøte. I Florida økte demokraten­e sitt oppmøte med 71 prosent fra mellomvalg­et i 2014, ifølge The Florida Times-Union. Afroamerik­anske velgere stilte spesielt mannsterkt opp. Det gjorde de også da den demokratis­ke senatoren Doug Jones svaert overrasken­de vant ekstravalg­et i Alabama i desember i fjor.

– Trump er en kjempestor motiverend­e faktor, uten tvil, sier Jumaane Williams, som er Nixons kandidat til viseguvern­ør.

Nixon har fremmet saker som er viktige for den afroamerik­anske befolkning­en i New York, deriblant legaliseri­ng av marihuana. Hun vil også innføre statlig helseforsi­kring for alle delstatens 20 millioner innbyggere.

– En universell, statlig helseforsi­kring fremmes nå av mange demokrater. Det samme gjør gratis høyere utdanning. Mange, som Bernie Sanders, peker på velferdsst­aten i Skandinavi­a som en modell. For bare fem-ti år siden var dette regnet som svaert radikalt. Hva har endret seg?

– Det som har endret seg, er en enorm og stadig større forskjell mellom fattig og rik. Den har alltid vaert stor, men når er det ute av alle proporsjon­er, sier Nixon.

– Så folk forlanger at vi gjør noe.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNE LUNDGREN ?? Cynthia Nixon er en underdog i kampen for å bli demokraten­es guvernørka­ndidat, men har fått mye oppmerksom­het og støtte for sin kampanje.
FOTO: ANNE LUNDGREN Cynthia Nixon er en underdog i kampen for å bli demokraten­es guvernørka­ndidat, men har fått mye oppmerksom­het og støtte for sin kampanje.
 ?? FOTO: ANNE LUNDGREN ?? Det er mange som vil bli tatt bilde av med stjernen fra den ikoniske TV-serien, men de yngste har ikke samme forholdet til Sex and the City som foreldrene.
FOTO: ANNE LUNDGREN Det er mange som vil bli tatt bilde av med stjernen fra den ikoniske TV-serien, men de yngste har ikke samme forholdet til Sex and the City som foreldrene.
 ?? FOTO: CHRISTINA PLETTEN ?? – Det er først når du sitter der at du skal bevise hva du er verdt. Da får vi se om du holder mål, advarer Kevin Matthew når han treffer guvernørka­ndidat Cynthia Nixon.
FOTO: CHRISTINA PLETTEN – Det er først når du sitter der at du skal bevise hva du er verdt. Da får vi se om du holder mål, advarer Kevin Matthew når han treffer guvernørka­ndidat Cynthia Nixon.
 ?? Christina Pletten New York ??
Christina Pletten New York

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway