Aftenposten

Storslått feiring av Nord-Korea uten raketter

- OLGA STOKKE

Militaerpa­rade, flyformasj­on og gallafores­tilling markerte at Nord-Korea ble opprettet for 70 år siden.

Titusener av soldater og massivt militaert utstyr satte i går sitt preg på Pyongyang. Likevel var NordKoreas feiring nedtonet. 70-årsfeiring­en blir oppfattet som mer beskjeden, hvis man kan bruke det ordet om en storslått militaerpa­rade, enn tidligere parader.

Flere medier konstatere­r at Nord-Korea ikke viste frem sine interkonti­nentale ballistisk­e missiler på grunn av den siste tidens politiske tøvaer. The Washington Post skriver at fravaeret av de største våpnene i paraden blir sett på som en forsonende gest i en intens, diplomatis­k periode. The Guardian skriver at Nord-Korea unnlot å vise frem sine kraftigste våpen og å nevne atomprogra­mmet for ikke å sette samtalene med USA i fare.

Kim Jong-un holdt ingen tale til folket. Han brukte heller ikke landets 70-årsdag til å komme med spark til USAs president Donald Trump eller andre politiske motstander­e. Kinas president Xi Jinping har gratulert Kim Jong-un og NordKorea med landets 70-årsdag ved å hylle Nord-Korea for å ha trådt inn i en «ny historisk periode», skriver nyhetsbyrå­et AP.

Militaerpa­rade, helt klart. Men mye av paraden var også viet til sivilbefol­kningens innsats for å få fart på økonomien, ifølge nyhetsbyrå­et AP. Et annet tema for dagen var gjenforeni­ngen av den koreanske halvøya som ble delt i to av Sovjetunio­nen og USA etter annen verdenskri­g.

Jubilanten feiret seg selv med en kulturell gallafores­tilling lørdag kveld.

Bortimot halvparten av militaerpa­raden var denne gangen viet folket. Pyongyang-beboere har øvet i månedsvis før søndagens parader.

 ??  ??
 ?? FOTO: DANISH SIDDIQUI/ REUTERS NTB SCANPIX ?? Høye spark i Pyongyang da Nord-Korea feiret 70-årsdagen i går.
FOTO: DANISH SIDDIQUI/ REUTERS NTB SCANPIX Høye spark i Pyongyang da Nord-Korea feiret 70-årsdagen i går.
 ?? FOTO: DANISH SIDDIQUI/ REUTERS NTB SCANPIX ?? Folk baerer flagg foran statuene av Nord-Koreas grunnlegge­r Kim Il-sung (t.v.) og hans sønn Kim Jong-il.
FOTO: DANISH SIDDIQUI/ REUTERS NTB SCANPIX Folk baerer flagg foran statuene av Nord-Koreas grunnlegge­r Kim Il-sung (t.v.) og hans sønn Kim Jong-il.
 ?? NTB SCANPIX
FOTO: NG HAN GUAN / AP ?? Kim Jong-un hilser folket, men han valgte å ikke holde noen tale på landets 70-årsdag.
NTB SCANPIX FOTO: NG HAN GUAN / AP Kim Jong-un hilser folket, men han valgte å ikke holde noen tale på landets 70-årsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway