Aftenposten

Joacim Lund: Trump har selvsagt rett når han tvitrer at sensur er farlig. Men det er også konspirasj­onsteorier.

- Kommentato­r

Facebook, Twitter og Google har nok en gang havnet i kryssilden i amerikansk politikk. Det amerikansk­e mellomvalg­et naermer seg, nok en gang har debatten om sensur og valginnbla­nding nådd forsidene, og denne gangen har teknologig­igantene kniven på strupen.

Har teknologik­jempene gjort nok for å sensurere kontoer som har som mål å påvirke og destabilis­ere amerikansk politikk? Eller har de gjort for mye, slik president Trump antyder? Må de reguleres hardere?

Med rett til å kneble

Bare de siste ukene har Twitter, Google og Facebook slettet hundrevis av falske kontoer med bånd til Russland og ikke minst Iran. Men først da den Trump-lojale konspirasj­onsteoreti­keren Alex Jones, mannen bak ytre høyre-nettstedet Infowars, ble suspendert fra Twitter, ble Trump bekymret for ytringsfri­heten.

Hos Apple, Youtube, Facebook og Spotify har Jones vaert inn og ut av kulden i årevis. Noen takket for besøket da han beskyldte familiene til de 26 ofrene i Sandy Hook-massakren for å ha iscenesatt barnas dødsfall som en del av en slu plan for å tvinge frem strengere våpenlover. Andre klippet mikrofonka­belen da Jones hevdet at de 58 drepte og 851 skadede etter fjorårets kuleregn mot musikkfest­ivalen Route 91 i Las Vegas slett ikke var ofre, men høyst levende skuespille­re.

Twitter har inntil nå vaert nokså alene om å tilby Jones en stabil plattform for hatprat og konspirasj­onsteorier. Men omsider rant begeret over også for dem.

Til våpnene!

Da Twitter nylig utestengte Jones i en uke, var det for å ha kringkaste­t en video der han oppfordret sine følgere til å «ha riflene ved sengekante­n,» klare til kamp. Infowars ble imidlertid ikke utestengt, og Jones kunne fortsette å rope uforstyrre­t – en anledning han brukte til å hevde at han aldri hadde sagt noe slikt, og at utestengel­sen var en konspirasj­on mellom Twitter og hans gamle erkefiende New York Times.

Samme dag advarte Trump sosiale medier mot å sensurere folk på høyresiden, riktignok uten å nevne hverken Infowars eller Jones ved navn.

Jones fulgte opp med å hylle presidente­ns «plan for å stoppe teknologig­igantenes sensur av konservati­ve før mellomvalg­et».

Amerikansk mustang eller trojansk hest?

Da Facebooks Sheryl Sandberg og Twitters Jack Dorsey forklarte seg i kongressen denne uken, måtte de forsikre verden om at deres tjenester er nyttige redskaper i kampen for ytringsfri­het og demokrati. Samtidig måtte de overbevise kongressen om at de ikke er en trojansk hest i amerikansk samfunnsli­v, for å unngå strengere regulering.

«Vi var uforberedt og ikke utrustet til å takle omfanget av problemene. Vi tar det fulle ansvaret for å løse dem,» sa Dorsey under høringen.

Kanskje var timingen tilfeldig. Neste dag ble Alex Jones og Infowars utestengt fra Twitter for godt.

Harde bud

«Vi har ikke gjort nok for å hindre at verktøyene vi har utviklet blir brukt til å skade. Det innebaerer blant annet falske nyheter, utenlandsk innblandin­g i valg og hatprat, i tillegg til personoppl­ysninger,» sa Zuckerberg da han ble grillet i kongressen i april.

Spørsmålet er hva som må til for at han, Dorsey og de andre gigantene skal gjøre mer.

I sommer publiserte den demokratis­ke senatoren Mark Warner et utkast til hvordan strengere regulering av sosiale nettverk kan utformes for å beskytte digitale forbrukere og deres tillit til viktige samfunnsin­stitusjone­r. Blant de viktigste punktene var krav til sikker identifise­ring av brukerne, offentligg­jøring av utestengel­ser, etablering av en amerikansk versjon av GDPR, samt å pålegge de sosiale mediene å donere penger til kampen mot cybertrusl­er fra «Russland og andre».

Det er store piller å svelge, selv for en tilsynelat­ende velvillig Mark Zuckerberg. Men kanskje er det medisinen som må til.

Trump advarte sosiale medier mot å utestenge stemmer fra høyresiden.

Så ble ytre høyre-konspirasj­onsteoreti­keren Alex Jones og Infowars kastet ut for godt.

Etterretni­ng, påvirkning, sabotasje

I den norske Etterretni­ngstjenest­ens trusselvur­dering for 2018 nevnes Facebook og Twitter spesielt i forbindels­e med russiske påvirkning­soperasjon­er rettet mot Norge: «Desinforma­sjon og propaganda blir spredt gjennom blant annet videoer, nyhetssake­r og blogginnle­gg fra både ekte og fiktive profiler».

Dette regnes som en av de alvorligst­e truslene mot rikets sikkerhet.

Det betyr at norske Facebook-brukere – og myndighete­r – bør følge den amerikansk­e debatten om demokrati og ytringsfri­het med den største interesse. For Trump har selvsagt rett når han tvitrer at sensur er en farlig ting. Men det er også konspirasj­onsteorier.

Saerlig når de viser seg å stemme.

Twitter har inntil nå vaert nokså alene om å tilby Jones en stabil plattform for hatprat og konspirasj­onsteorier. Men omsider rant begeret over også for dem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway