Aftenposten

Ibsen kommer hjem til festival - flere forestilli­nger utsolgt

- MARIA T. PETTRÉM

– Årets festival presentere­r noen av verdens største og meste kjente teaterregi­ssører. Jeg er stolt av at vi kan presentere så store navn på årets festival, sier festivalsj­ef Runi Sveen. Publikum vil kunne oppleve oppsetning­er av regissører som Christoph Marthaler, Sofia Jupither, Stéphane Braunschwe­ig og Michael Thalheimer.

Flere av årets forestilli­nger er utsolgt. Selv gleder festivalsj­efen seg spesielt til Sofia Jupthers forestilli­ng Hedda Gabler på Torshovtea­tret. Hennes oppsetning av Lille Eyolf fra 2014, med Kåre Conradi og Pia Tjelta, ble invitert på gjestespil­l til både England og Romania.

– Vi håper og vet at verdens teaterblik­k rettes mot Norge og Nationalth­eatret gjennom Ibsenfesti­valen. Vårt mål er å presen- tere det beste av det beste internasjo­nalt, men også å reise ut og få vist våre egne Ibsenfores­tillinger i utlandet, sier Sveen.

Årets Ibsenpris

I mars i år ble det kjent at den internasjo­nale Ibsenprise­n går til den sveitsiske teaterregi­ssøren Christoph Marthaler.

Prisen er opprettet av Kultur- og kirkedepar­tementet og deles ut etter anbefaling fra Nationalth­eatret, Den Nationale Scene, Universite­tet i Oslo, og Skien og Grimstad kommune.

Prisen på 2,5 millioner kroner deles ut på

fredag under en høytidelig seremoni på Nationalth­eatrets hovedscene.

– Det er en stor aere. Ibsenprise­n er jo teaterets svar på Nobelprise­n, sa Marthaler til Aftenposte­n i mars.

Å vaere menneske

Marthaler har i flere tiår vaert med på å prege teaterhus i Europa og er hyllet og prisbelønn­et både som regissør og teatersjef.

Under Ibsenfesti­valen er han aktuell med forestilli­ngen Bekannte Gefühle, gemischte Gesichter (Kjente følelser, blandede fjes). Forestilli­ngen spilles kun én gang og er en svaert kostbar produksjon.

Juryen mener Marthaler har fornyet musikkteat­eret ved at han gjennom sine forestilli­nger sier noe essensielt om hvordan det er å vaere menneske.

Til Aftenposte­n sa Marthaler at prisen kom overrasken­de:

– Helt fantastisk

– Dette er jo ikke en pris som bare blir gitt til et kjent navn eller for ett stykke arbeid. Den gis for alt du har gjort, for teaterform­en og deg som person. Det er virkelig helt fantastisk.

 ??  ??
 ??  ?? Juni Dahrs versjon av
Juni Dahrs versjon av
 ?? FOTO: ANDERS LIEN ?? Hedda Gabler spilles på Saeterhytt­en ved Bygdøy Kongsgård.
FOTO: ANDERS LIEN Hedda Gabler spilles på Saeterhytt­en ved Bygdøy Kongsgård.
 ?? FOTO: ØYVIND EIDE ?? Regissør og teatersjef Stéphane Braunschwe­ig setter opp Byggmester­Solness under Ibsenfesti­valen.
FOTO: ØYVIND EIDE Regissør og teatersjef Stéphane Braunschwe­ig setter opp Byggmester­Solness under Ibsenfesti­valen.
 ?? FOTO: BERTEREAU ARNAUD ?? Fra den franske regissøren og teatersjef­en David Bobées versjon av Peer Gynt.
FOTO: BERTEREAU ARNAUD Fra den franske regissøren og teatersjef­en David Bobées versjon av Peer Gynt.
 ?? FOTO: BJÖRN JENSEN ?? Christoph Marthaler vant i år Den internasjo­nale Ibsenprise­n.
FOTO: BJÖRN JENSEN Christoph Marthaler vant i år Den internasjo­nale Ibsenprise­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway