Aftenposten

Verdiene i varsling

- sjeføkonom i Yrkesorgan­isasjonene­s Sentralfor­bund

Ved påsketider sprakk en hybrid varslings- og personalsa­k i Vårt Lands eierkonser­n, Mentor Medier. Samtidig, og helt uavhengig, avga Varslingsu­tvalget en NOU der de beskrev forhold som var svaert like mediekonse­rnets.

Å varsle er å si fra om opplevd kritikkver­dige forhold på arbeidspla­ssen. Utvalget påpeker at det ligger enorme potensiell­e gevinster i godt håndterte varsler. De er lønnsomme blant annet fordi kostnadene ved avdekking av kritikkver­dige forhold er mye lavere enn ved ytre kontroll.

Dagens varsler har altfor lav effekt.

For lav effekt i dag

Dagens varsler har altfor lav effekt. Utvalget skriver at varsling unnlates i om lag halvparten av alle opplevde kritikkver­dige forhold. Den andre halvparten, varslingss­akene, fører i de fleste tilfeller (65 prosent) ikke til en forbedring av de kritikkver­dige forhold det varsles om.

Oslo Economics beregnet at andelen av kritikkver­dige forhold som avdekkes av dagens varsler sparer oss for en halv til tolv milliarder årlig. Bare i avdekkings­kostnader. Det sier noe om potensiale­t hvis varslingsi­nstituttet blir velfungere­nde.

Varslingsr­eglene skal gi arbeidsgiv­er vern mot ytringer som kan skade hans saklige og tungtveien­de interesser. Men det er store incentivpr­oblemer her. Siden det er ledelsen som har makt til å rette opp kritikkver­dige forhold, blir det varslingss­ak kun der ledelsen ikke løser forholdene.

Proppen i toppen

De ansvarlige for forhold det er varslet om, fordeler seg ifølge Fafo slik: 42 prosent er naermeste leder, 24 prosent er toppleder eller styret, mens 34 prosent er kolleger. De hyppigste kritikkver­dige forhold er «destruktiv ledelse som er ødeleggend­e for arbeidsmil­jøet». Dernest kommer «annen trakasseri­ng/ mobbing» og «fare for liv/helse», alle problemer som det må ledelse til for å løse. Eventuelt fastholde. Ifølge tallene sitter proppen oftest i toppen.

Med slike forsknings­funn er det lett å se at varslingss­aker kan vaere truende og gjøre ledelsen inhabil. Incentiven­e til selvbeskyt­tende unnamanøvr­e og motangrep kan fortrenge ordentlig håndtering av varsler.

I Mentor Medier mottok styreleder­en et varsel om at konsernsje­fen trakassert­e redaktøren. Styreleder­en sendte varselet rett til konsernsje­fen, men beklaget senere feilen. Det forhindret imidlertid ikke konsernsje­fen fra å reise en personalsa­k mot den trakassert­e og si henne opp. Fremgangsm­åten er som å be den anmeldte dømme den som anmeldte ham.

Sanksjoner etter varsling

Dårlig håndterte varsler kan, som her, bli rene gjengjelde­lser. Det er forbudt, men Fafo fant i 2016 at hver fjerde har opplevd sanksjoner etter varsling.

Fra fagbevegel­sen kjenner vi at ledelsen, for å beskytte seg selv og ikke driften, omgjør varslingss­aker til personalsa­ker. Mentor Medier-saken er ikke den eneste av denne sorten.

Selv om det er langt frem til både menneskeli­g og samfunnsøk­onomisk optimalt varslerver­n, bør vedtakene etter Varslingsu­tvalgets forslag gi flere et godt arbeidsliv.

 ??  ?? Signert
Signert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway