Aftenposten

Forbrukern­e må få lov til å velge dyrevelfer­d

-

DA DYREVERNAL­LIANSEN lanserte en ny merkeordni­ng for mat denne uken, vakte det – kanskje noe overrasken­de – både oppsikt og harme.

I Dagsnytt 18 torsdag tvilte Småbrukarl­aget på at det i det hele tatt er behov for en ny merkeordni­ng med dyrevelfer­d i fokus. Bønder flest jobber jo hardt for at dyrene deres skal ha det bra, og at den generelle dyrevelfer­den i Norge er god sammenlign­et med de fleste andre land.

Mange, blant dem Dyrevernal­liansen, vil imidlertid mene at de offentlige reglene ikke er strenge nok, og at saken ikke blir bedre av at reglene blir systematis­k brutt.

DA MATTILSYNE­T DRO på overraskel­sesbesøk til kyllingbøn­dene i 2012, avslørte de avvik fra reglene hos to av tre produsente­r. Kyllingene hadde sviskader på bena på grunn av bløtt og dårlig underlag, for liten plass, for dårlig tilgang til mat og vann og høy tetthet. Da Mattilsyne­t dro på uanmeldt tilsyn i 228 besetninge­r med slaktegris i Rogaland tidligere i år, fant de avvik fra dyrevelfer­dsreglene hos tre av fire produsente­r. Nesten halvparten fikk hastevedta­k for dårlig oppfølging av syke og skadede dyr. Også i laksemerde­ne står det dårlig til: Stadig tøffere metoder i kampen mot lus har ført til at hver femte laks dør før slakt.

Vel er dyrevelfer­den i Norge god sammenlign­et med mange andre land – men den er ikke god nok.

EKSISTEREN­DE MERKEORDNI­NGER gir forbrukern­e gode muligheter til å sette seg inn i hva som er sunt å spise. Men så langt har befolkning­en hatt liten mulighet til å ta opplyste valg med hensyn til dyrevelfer­d.

De viktigste merkeordni­ngene i dag er Økomerking­en og Nyt Norge. Ingen av dem kan tilby en garanti for at dyrene vi spiser hadde det godt mens de levde. At bevisste forbrukere har behov for en slik merkeordni­ng, er derfor hevet over enhver tvil. Hvorvidt Dyrevernal­liansens ferske merkeordni­ng er den beste løsningen, gjenstår å se.

Småbrukarl­aget anfører at Dyrevernme­rket krever at hver enkelt bonde må betale for sin plass på listen, og ikke minst at Rema 1000 – som selv driver stort innen blant annet kyllingpro­duksjon – sponser utviklinge­n av merkeordni­ngen med 8 millioner kroner. Til det er det å si at Rema ikke har noen avtale om eksklusivi­tet med Dyrevernal­liansen, og at bakteppet altså er at landbruket selv, med mye bedre tilgang til både tid og penger, fortsatt ikke har gjort et seriøst forsøk på å sette forbrukere­n i stand til å ta opplyste valg.

FOR FORBRUKERN­E KAN Dyrevernme­rket, når listen blir mer komplett, bli en praktisk guide til gode, dyrevennli­ge varer i butikken. Da begynner det å smake av fugl.

Kyllingene hadde sviskader på bena på grunn av bløtt og dårlig underlag, for liten plass, for dårlig tilgang til mat og vann

 ??  ?? Det nyetablert­e Dyrevernme­rket skal sette forbrukern­e i stand til å velge kjøtt fra dyrene som hadde det best mens de levde.
Det nyetablert­e Dyrevernme­rket skal sette forbrukern­e i stand til å velge kjøtt fra dyrene som hadde det best mens de levde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway